Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση σε αυτό το στάδιο.
Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».
Την ίδια πληροφορία έδωσε ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Tα ξημερώματα της Δευτέρας, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που κατέπεσε λόγω των καιρικών συνθηκών. Ομάδες διάσωσης έδωσαν μάχη με χιονοθύελλες ενώ επιχειρούσαν σε δύσβατη περιοχή όλη τη νύχτα για να φτάσουν στα συντρίμμια στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
Πλάνα από drone από τα συντρίμμια τράβηξε η Ερυθρά Ημισέληνος και μεταδόθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Το πρακτορείο ειδήσεων FARS παρουσίασε το σημείο της συντριβής σε μια απότομη, δασώδη πλαγιά, με ελάχιστα απομεινάρια από το ελικόπτερο πέρα από μια γαλανόλευκη ουρά.
Ο αντιπρόεδρος Μοκμπέρ θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου
Μετά τον θάνατο του Ραϊσί, καθήκοντα προέδρου του Ιράν θα αναλάβει προσωρινά ο 69χρονος αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μοκμπέρ, εφόσον το εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, μέχρις ότου γίνουν εκλογές.
Το Σύνταγμα του Ιράν ορίζει ότι οι τρεις αρχηγοί των κλάδων της κυβέρνησης — ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο αρχηγός του δικαστικού σώματος — πρέπει να μεριμνήσουν για εκλογές για την επιλογή νέου προέδρου εντός 50 ημερών από την ανάληψη καθηκόντων μεταβατικού προέδρου από τον αντιπρόεδρο της χώρας. Σημειωτέον ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν λειτουργεί ως ο τελικός διαιτητής των εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία, επισκιάζοντας τις εξουσίες του προέδρου της χώρας. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον μετριοπαθή πρώην Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ο Ραΐσι έχει καλλιεργήσει μια στενή συμμαχία με τον Χαμενεΐ. Πολλοί Ιρανοί πίστευαν ότι ο Ραϊσί προετοιμαζόταν για να διαδεχθεί τον Χαμενεϊ.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2010, η ΕΕ συμπεριέλαβε τον Μοκμπέρ σε έναν κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που επέβαλε κυρώσεις για φερόμενη συμμετοχή στο θέμα “πυρηνικών ή βαλλιστικών δραστηριοτήτων”. Μετά από δύο χρόνια, ο αξιωματούχος βγήκε από τη λίστα.
Ο δεύτερος στην ιρανική προεδρία είχε υπηρετήσει στο ιατρικό τμήμα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης πριν από δεκαετίες.
Λέγεται ότι ο Μοκμπέρ πέτυχε την υψηλή του θέση μέσω του ότι διηύθυνε πολλά από τα οικονομικά του Αλί Χαμενεΐ για χρόνια, καθώς και ως κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τον αγιατολάχ και τον Ραΐσι ώστε να αντέξει η ιρανική οικονομία επιδέξια στις δυτικές κυρώσεις για χρόνια.