spot_img
29 C
Rafina
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2026
spot_img

IRIS: Τελική ευθεία για την εφαρμογή

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογής του IRS είναι το λιανεμπόριο, καθώς από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS στις λιανικές συναλλαγές.

Όπως ανέφερε, χθες, ανακοίνωση, POYεξέδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε το κανονιστικό πλαίσιο για τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με τη Φορολογική Διοίκηση, ενσωματώνοντας τις άμεσες πληρωμές (Instant Payments) στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Με αυτή την κίνηση ανοίγει ένας νέος, άμεσος τρόπος πληρωμής στα φυσικά καταστήματα, κι έτσι από την 1η Δεκεμβρίου, θα υπάρχει και η επιλογή της άμεσης μεταφοράς χρημάτων από το κινητό τηλέφωνο μέσω IRIS.

Η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω IRIS αφορά όλες τις επιχειρήσεις λιανικής και τους παρόχους υπηρεσιών που πραγματοποιούν συναλλαγές με ιδιώτες καταναλωτές (B2C). Στόχος της ΑΑΔΕ είναι κάθε είσπραξη πληρωμής, είτε μέσω κάρτας είτε μέσω IRIS, να οδηγεί υποχρεωτικά στην έκδοση απόδειξης από το ταμειακό σύστημα, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την άμεση ενημέρωση της Φορολογικής Διοίκησης.

Ήδη, με βάση ανακοίνωση, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στη συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου για τη διασύνδεση των υπόχρεων επιχειρήσεων με τη Φορολογική Αρχή και την αποδοχή άμεσων πληρωμών (IRIS) στο Σημείο Πώλησης.

‘Όπως αναφέρεται, με μια σειρά αποφάσεων του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και έχοντας ως αρχή το «Είσπραξη πληρωμής (κάρτα, IRIS) – Υποχρεωτική έκδοση απόδειξης από το ταμειακό σύστημα», οριστικοποιούνται οι τεχνικές προδιαγραφές και εντάσσονται οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες άμεσων πληρωμών (Instant Payments) στο πλαίσιο διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων με την Φορολογική Διοίκηση.

Οι Τεχνικές Αλλαγές

Ειδικότερα, τροποποιούνται τα πρωτόκολλα διασύνδεσης των προηγούμενων αποφάσεων (Α.1098/2022 και Α.1155/2023) και ορίζεται ο τεχνικός τρόπος αποδοχής των άμεσων πληρωμών από τις επιχειρήσεις στο Σημείο Πώλησης, μέσω:

  • Tερματικού ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων (POS)
  • Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων

(βλ. σχετικές αποφάσεις, Α.1147/2025, Α.1160/2025)

Προθεσμίες Συμμόρφωσης για τους Φορείς

Περαιτέρω, καθορίζονται οι προθεσμίες συμμόρφωσης για τις εταιρείες τεχνολογίας και πληρωμών, ως εξής:

 

 

 

 

 

Αυτή την εβδομάδα

Παγκόσμιο U20: Ασημένια η Ιουλιάννα Ρούσου στα 800 μέτρα – Το χρυσό κρίθηκε στα 0,05 δευτερόλεπτα

Μία σπουδαία διάκριση για τον ελληνικό στίβο πέτυχε η...

Νιγηρία: 1.500 ζευγάρια παντρεύτηκαν σε μία εντυπωσιακή μαζική τελετή

Όρκους αιώνιας αγάπης αντάλλαξαν 1.500 ζευγάρια στην πόλη Κάνο...

Λιμάνι Ραφήνας: Κορυφώνεται η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου – Γεμάτα αναχωρούν τα πλοία

Στο αποκορύφωμά της βρίσκεται η έξοδος των αδειούχων του...

Πικέρμι: Κλειστό για καλοκαιρινές διακοπές το Sojo Lab

Το κατάστημα Sojo Lab ενημερώνει τους πελάτες του ότι θα...

ΝΕΑ

Νιγηρία: 1.500 ζευγάρια παντρεύτηκαν σε μία εντυπωσιακή μαζική τελετή

Όρκους αιώνιας αγάπης αντάλλαξαν 1.500 ζευγάρια στην πόλη Κάνο...

Πικέρμι: Κλειστό για καλοκαιρινές διακοπές το Sojo Lab

Το κατάστημα Sojo Lab ενημερώνει τους πελάτες του ότι θα...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 9/8

Αναλυτικές προβλέψεις ημέρας Κριός: Η Κυριακή Κριέ μου, σε...

Καιρός σήμερα 9/8: Ζέστη έως 39 βαθμούς, καταιγίδες στα ορεινά και θυελλώδεις άνεμοι

Με υψηλές θερμοκρασίες, ενισχυμένους ανέμους και πρόσκαιρες καταιγίδες σε...

Πινακίδες κυκλοφορίας ψηφιακά: Η νέα διαδικασία σε τρία βήματα και οι προβλεπόμενες κυρώσεις

Τον τρόπο έκδοσης και αντικατάστασης των πινακίδων κυκλοφορίας σχεδιάζει...

RPN.GR