«Το ζήτημα της επέκτασης του λιμένα Ραφήνας δεν είναι κάτι καινούργιο. Για δύο δεκαετίες, το λιμάνι της Ραφήνας ήταν στο “στόχαστρο” της ανάπτυξης, με πληροφορίες να κυκλοφορούν από τότε , για τα σχέδια που προβλέπει το master plan του λιμένα. Παρ΄ όλα αυτά, η αντίδραση από τις δημοτικές αρχές υπήρξε διαχρονικά είτε ελλιπής είτε ανύπαρκτη, αφήνοντας την “καυτή πατάτα” στα χέρια της σημερινής δημοτικής αρχής της Δήμητρας Τσεβά. Τώρα, με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το λιμάνι της Ραφήνας και την γνωμοδότηση να αναμένεται από το περιφερειακό συμβούλιο, το θέμα έφτασε στο παρά πέντε. Όμως, όλο αυτό το βάρος των εξελίξεων βαραίνει αδικαιολόγητα και μονομερώς τη νυν δήμαρχο, Δήμητρα Τσεβά με αποκορύφωμα τα τελευταία γεγονότα.
Μετά από την εισαγωγή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής του θέματος για τη «Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Masterplan) του Λιμένα Ραφήνας» και έντονες επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, που ισχυρίστηκε ότι το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου είχε προγραμματιστεί την ίδια μέρα, στερώντας τη δυνατότητα της παρουσίας των δημοτικών συμβούλων στη συνεδρίαση της Περιφέρειας, η Δήμαρχος απάντησε εκφράζοντας την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών.
Ενώ η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στη Δημοτική Αρχή, η Δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης προχώρησαν άμεσα σε μια δυναμική παρέμβαση, με στόχο την προστασία των συμφερόντων των δημοτών και την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, κατά τη διάρκεια της τριήμερης αργίας, πραγματοποίησαν επικοινωνίες με “αρμόδιους” της Περιφέρειας και δεν τους μίλησαν με επιστημονικούς όρους, αλλά απλά και κατανοητά.
“Το λιμάνι θα καταπιεί τη Ραφήνα” τους είπαν, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων που θα είχε το Master Plan του λιμένα Ραφήνας στη ζωή των κατοίκων. Μίλησαν για το Μέγα Ρέμα και είπαν ότι το έργο απειλεί τον Υγρότοπο, επιβαρύνοντας σημαντικά τις οικολογικές του λειτουργίες τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του λιμένα.
Περαιτέρω, θίχτηκαν σημαντικά θέματα, όπως ο κίνδυνος πλημμύρας που δεν έχει εκτιμηθεί στη μελέτη, καθώς και η αλλοίωση των κοντινών παραλιών λόγω των αυξημένων ρυπογόνων επιπτώσεων από την εντατικοποίηση της χρήσης του λιμένα.
Αναφέρθηκαν σε “δράσεις και παρεμβάσεις” που στερούνται σαφούς χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, αφήνοντας ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα υποδομών, όπως οδικά και σιδηροδρομικά έργα, απαραίτητα για τη στήριξη του έργου. Δράσεις και παρεμβάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των δημοτών και θα πρέπει να έχει λόγο η δημοτική αρχή.
Η Δημοτική Αρχή εξέφρασε τη σαφή θέση ότι η ανάπτυξη της Ραφήνας δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και οικονομικών συμφερόντων, ενώ η Δήμαρχος δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον αγώνα για τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ισορροπιών που αφορούν τόσο το λιμάνι όσο και την τοπική κοινωνία».
Δήμητρα Τσεβά
Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου