spot_img
27.9 C
Rafina
Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Ιστορική πρωτιά στον Ελληνικό Στρατό: Ανέλαβαν καθήκοντα οι πρώτες γυναίκες στρατονόμοι (βίντεο)

 

 

Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για τον Ελληνικό Στρατό, με την ορκωμοσία των δύο πρώτων γυναικών στρατονόμων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου και η Θεοπίστη Χωτίδου ολοκλήρωσαν με επιτυχία την προβλεπόμενη εκπαίδευση και αναλαμβάνουν πλέον υπηρεσία στις μονάδες της Στρατονομίας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατονομίας, στο στρατόπεδο «Συνταγματάρχη ΠΖ Θωμά Νικήτα (Μούντζια)», στο Ρούσσο Καρδίτσας, παρουσία εκπροσώπων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, τοπικών αρχών και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά τη δοξολογία, απονεμήθηκαν στις δύο νέες δεκανείς τα αναμνηστικά διπλώματά τους, επισφραγίζοντας την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και την επίσημη ένταξή τους στη Στρατονομία.

«Είμαστε πολύ περήφανες»

Οι δύο στρατονόμοι μίλησαν στο karditsalive.net για την επιλογή τους, τονίζοντας ότι η είσοδός τους στον στρατό ήταν μια συνειδητή απόφαση και όχι μια συγκυριακή επιλογή.

Η Θεοπίστη Χωτίδου εξέφρασε την περηφάνια της για την ένταξή της στη Στρατονομία, σημειώνοντας ότι επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Θέλαμε να ακολουθήσουμε τον στρατό. Μας αρέσει η οικογένεια του στρατού», ανέφερε, περιγράφοντας την υπηρεσία ως επαγγελματική και προσωπική επιλογή με προοπτική.

Από την πλευρά της, η Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου στάθηκε στην ευθύνη που συνοδεύει τον νέο της ρόλο και στο αίσθημα προσφοράς προς τη χώρα.

Όπως δήλωσε, αισθάνεται ιδιαίτερη περηφάνια επειδή υπηρετεί στην «πρώτη γραμμή», ενώ απηύθυνε μήνυμα προς τις γυναίκες που σκέφτονται να ακολουθήσουν αντίστοιχη διαδρομή.

«Να το τολμήσουν επί χίλια», ήταν η χαρακτηριστική προτροπή της, χαρακτηρίζοντας την ένταξη στον στρατό απόφαση ζωής και εμπειρία που μπορεί να προσφέρει σημαντικά εφόδια.

Ένα βήμα με ιδιαίτερο συμβολισμό

Η παρουσία των δύο πρώτων γυναικών στη Στρατονομία αποτελεί εξέλιξη με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος για τον Ελληνικό Στρατό.

Μέχρι σήμερα, γυναίκες υπηρετούσαν σε διαφορετικά Όπλα, Σώματα και ειδικότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι όμως ως εθελόντριες στρατονόμοι. Η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των δύο δεκανέων διευρύνει πλέον το πεδίο συμμετοχής τους και σε αυτόν τον απαιτητικό στρατιωτικό ρόλο.

Η Στρατονομία έχει ως αποστολή, μεταξύ άλλων, την τήρηση της τάξης και της πειθαρχίας, την εφαρμογή των στρατιωτικών κανονισμών, τη ρύθμιση στρατιωτικών μετακινήσεων και τη φύλαξη προσώπων ή εγκαταστάσεων όπου απαιτείται.

Πρόκειται για καθήκοντα που απαιτούν εκπαίδευση, επιχειρησιακή ετοιμότητα, ψυχραιμία και αυξημένο αίσθημα ευθύνης.

Η Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου και η Θεοπίστη Χωτίδου καλούνται τώρα να υπηρετήσουν με τα ίδια κριτήρια και τις ίδιες απαιτήσεις που ισχύουν για κάθε στέλεχος της Στρατονομίας.

Η πρωτιά τους, πάντως, ξεπερνά τα όρια μιας τελετής. Μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για περισσότερες νέες γυναίκες που επιθυμούν να ακολουθήσουν στρατιωτική σταδιοδρομία σε θέσεις οι οποίες μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αποκλειστικά ανδρικές.

Αυτή την εβδομάδα

Εμμανουήλ Καραλής: Νικητής του Diamond League – Σήκωσε για πρώτη φορά το «διαμάντι»

Ακόμη μία χρυσή σελίδα στην καριέρα του έγραψε ο...

Τουρκία: Βίντεο φέρεται να δείχνει στέλεχος του CHP να χτυπά την πρώην σύντροφό του – Παραιτήθηκε από την ηγεσία

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία βίντεο από κάμερα ασφαλείας,...

Το ελληνικό Space Hub που θα παρακολουθεί δορυφόρους και διαστημικά σκουπίδια

Σε ένα σύγχρονο κέντρο παρατήρησης του Διαστήματος και δορυφορικών...

Στην Τριγλία Ραφήνας ο προπονητής Χρήστος Μποτάνης

Η Επιτροπή Υποδομών του συλλόγου ανακοίνωσε την έναρξη της...

Δεύτερος ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του Diamond League με άλμα στα 8,40 μ.

Μια ανάσα από την κατάκτηση ακόμη ενός διαμαντιού έφτασε...

ΝΕΑ

Το ελληνικό Space Hub που θα παρακολουθεί δορυφόρους και διαστημικά σκουπίδια

Σε ένα σύγχρονο κέντρο παρατήρησης του Διαστήματος και δορυφορικών...

Στην Τριγλία Ραφήνας ο προπονητής Χρήστος Μποτάνης

Η Επιτροπή Υποδομών του συλλόγου ανακοίνωσε την έναρξη της...

Δεύτερος ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του Diamond League με άλμα στα 8,40 μ.

Μια ανάσα από την κατάκτηση ακόμη ενός διαμαντιού έφτασε...

Σπύρος Χρυσικόπουλος: Διέσχισε κολυμπώντας το Ιόνιο από την Ελλάδα στην Ιταλία

Έναν ακόμη άθλο στην ανοιχτή θάλασσα ολοκλήρωσε ο Σπύρος...

RPN.GR