- οδικός χάρτη για μία νέα στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.
- κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
- Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Αν. Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο.
- η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να περιοριστεί σε εθνικούς χειρισμούς.
- Ελλάδα και Γαλλία συντάσσονται απόλυτα στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης.
Τα πρώτα “συμπεράσματα” απ την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία και τη συναντησή του με τον Ε. Μακρόν.
Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός :
….Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο EmmanuelMacron για τα καλά του λόγια, τη ζεστή φιλοξενία και τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα. Η ατζέντα των συζητήσεών μας υπήρξε εξαιρετικά πλούσια. Διαμορφώνουμε έναν οδικό χάρτη για μία νέα στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.
Με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο. Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας.
Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Αν. Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτόν τον δρόμο εμμένει η Ελλάδα. Η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. Και χαίρεται που θα έχει συνεργασία μαζί τους.
Συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να περιοριστεί σε εθνικούς χειρισμούς. Διεκδικούμε -και συμφωνούμε απόλυτα- κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, ώστε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη με κοινούς κανόνες αυτό το ζήτημα, με αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα.
Με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron τέλος, συντασσόμαστε απόλυτα στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα, άλλωστε, ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο Ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050…
Κ.Τ.