spot_img
31.3 C
Rafina
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026
spot_img

Καίνε χόρτα και καταλήγουν με χειροπέδες: Αυστηρό μήνυμα από την Πυροσβεστική για τους εμπρησμούς από αμέλεια

 

 

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εντατικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) σε όλη τη χώρα, με τις Αρχές να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφή αμέλειας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2026 αποκαλύπτουν ότι οι παραβάτες δεν έρχονται πλέον αντιμέτωποι μόνο με υψηλά πρόστιμα, αλλά και με συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

365 πρόστιμα και 60 συλλήψεις μέσα σε πέντε μήνες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 30 Μαΐου 2026, έχουν επιβληθεί 365 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 320.795,85 ευρώ. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 60 συλλήψεις, με τις 54 από αυτές να αφορούν εμπρησμό από αμέλεια και τις υπόλοιπες έξι εμπρησμό από πρόθεση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες τονίζουν ότι πλέον κάθε περιστατικό εξετάζεται εξονυχιστικά, καθώς ακόμη και μια φαινομενικά απλή παράλειψη μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.

Θεαματική αύξηση των ελέγχων και των συλλήψεων

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική ενίσχυση της ελεγκτικής και ανακριτικής δραστηριότητας. Οι συνολικές συλλήψεις για υποθέσεις εμπρησμών αυξήθηκαν από 206 το 2023 σε 430 το 2024, ενώ το 2025 παρέμειναν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με 423 περιπτώσεις. Παράλληλα, οι συλλήψεις που προέκυψαν από τις έρευνες της ΔΑΕΕ αυξήθηκαν από 8 το 2023 σε 51 το 2024 και έφτασαν τις 79 το 2025, αποτυπώνοντας τη σημαντική ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας.

Ανοδική πορεία παρουσιάζει και ο δείκτης συλλήψεων σε σχέση με τις δικογραφίες, στοιχείο που σύμφωνα με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αποδεικνύει τη βελτίωση των ερευνών και της τεκμηρίωσης των υποθέσεων.

Μειώθηκαν οι ενάρξεις πυρκαγιών το 2026

Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή χρονιά όσον αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών. Μέχρι τα τέλη Μαΐου καταγράφηκαν 2.777 ενάρξεις πυρκαγιών, έναντι 4.032 την αντίστοιχη περίοδο του 2025, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 31,1%. Οι Αρχές αποδίδουν τη βελτίωση αυτή στην αυστηρότερη επιτήρηση, στους ενισχυμένους ελέγχους και στην εφαρμογή πιο αυστηρών κυρώσεων.

Οι πιο συχνές παραβάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, οι περισσότερες παραβάσεις σχετίζονται με:

  • Καύση χόρτων και υπολειμμάτων βλάστησης.
  • Χρήση γυμνής φλόγας στην ύπαιθρο.
  • Θερμές εργασίες χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
  • Παραβίαση βασικών κανόνων πυροπροστασίας σε αγροτικές και δασικές περιοχές.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και μια μικρή εστία φωτιάς μπορεί, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Ενίσχυση της πρόληψης σε όλη τη χώρα

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία 37 Ανακριτικά Κλιμάκια Εμπρησμών σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ενισχύουν το έργο της ΔΑΕΕ στην περιφέρεια και συμβάλλουν στην ταχύτερη διερεύνηση περιστατικών. Στόχος των Αρχών είναι όχι μόνο η τιμωρία των υπευθύνων, αλλά κυρίως η πρόληψη νέων πυρκαγιών μέσω της συνεχούς επιτήρησης και της αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας.

Το μήνυμα της Πυροσβεστικής είναι σαφές: η αμέλεια δεν αποτελεί πλέον ελαφρυντικό. Όσοι παραβιάζουν τα μέτρα πυροπροστασίας κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι τόσο με βαριά πρόστιμα όσο και με ποινικές κυρώσεις.

Αυτή την εβδομάδα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος «σπάει» τις συνήθειες

Ένα ακόμη κομμάτι στο δύσκολο παζλ της ανθρώπινης συμπεριφοράς...

Με συγκίνηση η τελετή αποφοίτησης της Γ΄ τάξης του ΕΠΑΛ Ραφήνας

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης...

Νέα επιτυχία για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης: Ένα σχολείο ανοιχτό στην Ευρώπη

Ο Δήμος Παλλήνης συγχαίρει θερμά τη σχολική κοινότητα του...

ΝΕΑ

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος «σπάει» τις συνήθειες

Ένα ακόμη κομμάτι στο δύσκολο παζλ της ανθρώπινης συμπεριφοράς...

Με συγκίνηση η τελετή αποφοίτησης της Γ΄ τάξης του ΕΠΑΛ Ραφήνας

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης...

Νέα επιτυχία για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης: Ένα σχολείο ανοιχτό στην Ευρώπη

Ο Δήμος Παλλήνης συγχαίρει θερμά τη σχολική κοινότητα του...

Revoil Νικολάου – Πικέρμι: VIP περιποίηση και Premium αποτέλεσμα

Για VIP περιποίηση - απόλυτη καθαριότητα και Premium αποτέλεσμα...

Ραφήνα: Στο Άσπρο Γίδι η γεύση γίνεται εμπειρία! Burger+κοτομπουκιές μόνο 10,50

Ανακάλυψε τις αγαπημένες γεύσεις που ξεχωρίζουν! Που αλλού. Στο...

RPN.GR