Η χώρα μας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη, θα βρίσκεται και πάλι σε κλοιό πολύ θερμών αερίων μαζών, από το Σαββατοκύριακο και κυρίως την ερχόμενη εβδομάδα. Ο υδράργυρος θα φτάσει -τοπικά- ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου! Οι πιο δύσκολες μέρες θα είναι από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη 7-10 Ιουλίου.
Η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά σήμερα, Τετάρτη 2 Ιουλίου, φτάνοντας τοπικά έως και τους 37 βαθμούς Κελσίου, με τη γενική τάση να δείχνει καθημερινή άνοδο μέσα στις επόμενες ημέρες. Η καλοκαιρία κυριαρχεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με την ΕΜΥ να προβλέπει συνθήκες καύσωνα έως και το τέλος της εβδομάδας.
Γενική εικόνα για σήμερα
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με εξαιρέσεις σε ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές, όπου κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί στα δυτικά με ένταση 3 έως 4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα επικρατούν βόρειοι άνεμοι που στο Αιγαίο ενδέχεται να φτάσουν τοπικά και τα 8 μποφόρ, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Η θερμοκρασία, αν και ελαφρώς μειωμένη στα ανατολικά, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες που θα αγγίξουν κατά τόπους τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές περιοχές θα κυμανθούν μεταξύ 30 και 33 βαθμών.
Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή
- Μακεδονία – Θράκη: Παροδικές νεφώσεις το πρωί με πιθανότητα τοπικών βροχών. Η θερμοκρασία από 21 έως 35°C.
- Νησιά Ιονίου – Ήπειρος – Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος: Ηλιοφάνεια με πιθανές απογευματινές καταιγίδες στα ορεινά. Θερμοκρασίες έως 37°C.
- Ανατολική Στερεά – Εύβοια – Ανατολική Πελοπόννησος: Αίθριος καιρός με ενισχυμένους βοριάδες. Θερμοκρασία έως 34°C.
- Κυκλάδες – Κρήτη: Ηλιοφάνεια και άνεμοι έως 8 μποφόρ στα ανατολικά. Μέγιστες τιμές 30-34°C.
- Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα: Αίθριος με βοριάδες 6-8 μποφόρ. Θερμοκρασία έως 35°C.
- Θεσσαλία: Λίγες απογευματινές νεφώσεις και θερμοκρασία έως 36°C.
- Αττική: Ηλιοφάνεια και ισχυροί άνεμοι στα ανατολικά. Θερμοκρασία έως 35°C.
- Θεσσαλονίκη: Παροδικές νεφώσεις, πιθανότητα βροχής. Θερμοκρασία έως 32°C.
Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
- Πέμπτη 3/7: Αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα βουνά. Η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
- Παρασκευή 4/7: Ήλιος παντού, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.
- Σάββατο 5/7: Ο καιρός διατηρείται αίθριος με μικρή πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα βόρεια. Ο υδράργυρος ανεβαίνει κι άλλο.
- Κυριακή 6/7: Ζεστός καιρός, με πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρούνται σταθερά.
Προσοχή στη ζέστη και στους ανέμους
Η ΕΜΥ προειδοποιεί για υψηλό θερμικό φορτίο, ιδιαίτερα σε αστικά κέντρα και περιοχές με περιορισμένο αερισμό. Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν τον δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές και τις περιοχές με χαμηλή βλάστηση.
➡️ Συνιστάται η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κατά τις θερμές ώρες, η κατανάλωση άφθονων υγρών και η προστασία των ευπαθών ομάδων.
Ο Ιούλιος ξεκίνησε «καυτός» και όλα δείχνουν πως η θερμοκρασία θα ανεβαίνει μέρα με τη μέρα.



































