Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από τις αρχές της νέας εβδομάδας, καθώς ένα νέο σύστημα κακοκαιρίας αναμένεται να φέρει βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη και μετά τα φαινόμενα θα γίνουν πιο εκτεταμένα και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της επικράτειας έως και την Παρασκευή.
Βροχές από τη Δευτέρα σε Ιόνιο και δυτικά
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, από αύριο Δευτέρα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρους όμβρους, ενώ στο Ιόνιο υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που κατά τόπους θα αυξηθούν, κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 16 βαθμούς στα βόρεια και τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.
Πτώση θερμοκρασίας από την Τρίτη
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, από την Τρίτη και μετά αναμένεται σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, καθώς ένα νέο βαρομετρικό σύστημα θα φέρει εκτεταμένες βροχοπτώσεις που ενδέχεται να διατηρηθούν μέχρι και την Παρασκευή.
Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή αλλά πρόσκαιρη πτώση, με τις μέγιστες τιμές να μην ξεπερνούν τους 13 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά από βόρειες διευθύνσεις και τοπικά θα φτάσουν ακόμη και τα 8 με 9 μποφόρ, κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Αιγαίο και στα νότια τμήματα της χώρας.
Χιόνια στα ορεινά
Με την πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται και χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες σε μεγάλα υψόμετρα ενδέχεται να είναι κατά τόπους αξιόλογες.
Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως ορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου
Την επιδείνωση του καιρού επιβεβαιώνει και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος σημειώνει ότι η αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα.
Όπως ανέφερε, η αιτία της μεταβολής είναι η διέλευση ενός ψυχρού μετώπου, το οποίο θα φέρει βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας, χαμηλότερες θερμοκρασίες και πολύ ισχυρούς βοριάδες κυρίως στο Αιγαίο.
Παράλληλα, αναμένονται αξιόλογες βροχοπτώσεις σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα μεγαλύτερα υψόμετρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Την Τρίτη, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, ενώ μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα νότια τμήματα του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
Την Τετάρτη, ο καιρός θα παραμείνει άστατος με νεφώσεις και τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.
Την Πέμπτη, οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά διαστήματα κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, ενώ καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ στα δυτικά και 6 έως 7 μποφόρ στα ανατολικά, ενώ στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός φαίνεται να παρουσιάζει πρόσκαιρη βελτίωση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας.






























