Σε τροχιά νέας ανόδου μπαίνει η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα, με τις υψηλότερες τιμές να αναμένονται από την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Ο υδράργυρος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να αποκλείονται ελαφρώς μεγαλύτερες τιμές σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές.
Παράλληλα, τα μελτέμια θα επιμείνουν στο Αιγαίο, φτάνοντας κατά τόπους τα 6 με 7 μποφόρ. Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα συγκρατούν κάπως τη θερμοκρασία στα ανατολικά και στα νησιά, αλλά θα διατηρούν αυξημένο τον κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιών.
Η τάση για το τέλος της εβδομάδας χρειάζεται επανεκτίμηση από τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, καθώς μικρές μεταβολές στην ένταση των ανέμων μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις μέγιστες θερμοκρασίες.
Δευτέρα: Ηλιοφάνεια και έως 37 βαθμούς
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά κατά τις θερμές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6. Πρόσκαιρα, σε περιοχές όπως το Κάβο Ντόρο και οι Κυκλάδες, δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, αγγίζοντας στα περισσότερα ηπειρωτικά τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά και βόρεια τους 37.
Στη Δυτική Αττική οι ριπές θα παραμείνουν κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες, πριν εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα.
Τρίτη: Ενισχύεται το μελτέμι
Την Τρίτη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα δυτικά.
Οι βοριάδες θα ενισχυθούν στο Αιγαίο, φτάνοντας τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά περίπου τους 35 με 37 βαθμούς.
Τετάρτη: Περισσότερη ζέστη στην ενδοχώρα
Γενικά αίθριος θα διατηρηθεί ο καιρός και την Τετάρτη, χωρίς να αποκλείονται σύντομες μπόρες στα βόρεια ορεινά.
Τα μελτέμια θα επιμείνουν με ένταση έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ ισχυροί βόρειοι άνεμοι αναμένονται στην Εύβοια και στην ανατολική Αττική.
Η θερμοκρασία θα κινηθεί στις περισσότερες περιοχές μεταξύ 35 και 37 βαθμών. Σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει τοπικά τους 38 με 39.
Πέμπτη: Περαιτέρω άνοδος
Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμη. Στα ηπειρωτικά οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν τους 36 με 38 βαθμούς και τοπικά τους 39.
Σε περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τη ζέστη, μακριά από τη θαλάσσια αύρα, το θερμόμετρο ενδέχεται να δείξει 40 βαθμούς. Τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανές στα δυτικά και βόρεια ορεινά.
Οι βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν στα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο και σε τμήματα των ανατολικών ηπειρωτικών.
Από την Παρασκευή το εντονότερο κύμα ζέστης
Από την Παρασκευή αναμένεται νέα μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες εκτιμάται ότι θα καταγραφούν σε πεδινές και κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τον υδράργυρο κοντά στους 39 με 40 βαθμούς.
Η ένταση και η διάρκεια του θερμού επεισοδίου θα αποσαφηνιστούν στις επόμενες προγνώσεις. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι τα ισχυρά μελτέμια θα υποχωρήσουν πλήρως, γεγονός που αυξάνει την πυρομετεωρολογική επικινδυνότητα.
Οι πολίτες καλούνται να περιορίζουν την έκθεση στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες, να αποφεύγουν εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες στην ύπαιθρο και να παρακολουθούν τις επικαιροποιημένες ανακοινώσεις της ΕΜΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

































