spot_img
27.1 C
Rafina
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2026
spot_img

Καιρός: Οι 5 περιοχές που μπαίνουν στο «μάτι» της κακοκαιρίας – Προειδοποίηση Καλλιάνου για πιθανή «μετεωρολογική βόμβα»

 

 

 

Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τις αρχές της νέας εβδομάδας, με τον μετεωρολόγο Γιάννης Καλλιάνος να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός ισχυρού βαρομετρικού συστήματος, γνωστού ως «μετεωρολογική βόμβα».

Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του MEGA Channel, υπάρχει πιθανότητα που αγγίζει το 30% να εκδηλωθεί το φαινόμενο, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει πέντε βασικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας:

  • Αττική
  • Θεσσαλία
  • Πελοπόννησος
  • Στερεά Ελλάδα
  • Επτάνησα

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των προγνώσεων, οι άνεμοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 9 μποφόρ, ενώ δεν αποκλείονται έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.


Τι είναι η «μετεωρολογική βόμβα»

Ο όρος «μετεωρολογική βόμβα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα βαρομετρικό χαμηλό που ενισχύεται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Συγκεκριμένα, για να χαρακτηριστεί έτσι ένα σύστημα, η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του πρέπει να πέσει δραστικά μέσα σε 24 ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» καιρικών φαινομένων:

  • θυελλώδεις άνεμοι
  • ισχυρές καταιγίδες
  • έντονες βροχοπτώσεις
  • ακόμη και χιονοπτώσεις, ανάλογα με την εποχή

Η βασική «συνταγή» πίσω από το φαινόμενο είναι η σύγκρουση θερμών και ψυχρών αερίων μαζών, που δημιουργεί έντονες διαφορές πίεσης – και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.


Το παράδειγμα του 2004 στο Αιγαίο

Παρότι τέτοια φαινόμενα είναι πιο συχνά στον Ατλαντικό, η Ελλάδα έχει ήδη βιώσει τη δυναμική τους. Τον Ιανουάριο του 2004, μια ισχυρή «μετεωρολογική βόμβα» έπληξε το Αιγαίο, με την πίεση να καταγράφει εντυπωσιακή πτώση και τους ανέμους να φτάνουν σε επίπεδα σχεδόν τυφώνα.

Σε περιοχές όπως η Λήμνος, η Νάξος και η Άνδρος, οι ριπές ξεπέρασαν τα 180 χλμ/ώρα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μετακινήσεις, υποδομές και καθημερινότητα.


Τι να περιμένουμε

Αν και το σενάριο δεν έχει «κλειδώσει», οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του συστήματος. Το 30% μπορεί να μην ακούγεται υψηλό, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις αρκεί για να σημάνει καμπανάκι.

Με απλά λόγια: δεν είναι ώρα για πανικό, αλλά σίγουρα δεν είναι και για χαλαρότητα τύπου «θα δούμε». Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν πρόκειται για ένα ακόμη δυναμικό κύμα κακοκαιρίας ή για κάτι πιο σοβαρό.

Αυτή την εβδομάδα

Φώκια εμφανίστηκε στην παραλία του Βαρνάβα (βίντεο)

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους λουόμενους στην παραλία του...

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου Παλλήνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου...

Αρτέμιδα: Τροχαίο έξω από τον Σκλαβενίτη – Αυξημένη κίνηση στο σημείο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο έξω από το...

ΝΕΑ

Φώκια εμφανίστηκε στην παραλία του Βαρνάβα (βίντεο)

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους λουόμενους στην παραλία του...

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου Παλλήνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου...

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της 23ης Ιουλίου 2018 σε Κόκκινο Λιμανάκι, Νέο Βουτζά και Μάτι

Σύλλογος Συγγενών Θανόντων & Εγκαυματιών της 23/07/2018 Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται...

Πικέρμι Service House: Συντήρηση κλιματιστικών σε οικονομικές τιμές!

Ο καθαρισμός των Air condition είναι πολύ σημαντικός παράγοντας...

RPN.GR