spot_img
32.7 C
Rafina
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026
spot_img

Καιρός: Οι 5 περιοχές που μπαίνουν στο «μάτι» της κακοκαιρίας – Προειδοποίηση Καλλιάνου για πιθανή «μετεωρολογική βόμβα»

 

 

 

Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τις αρχές της νέας εβδομάδας, με τον μετεωρολόγο Γιάννης Καλλιάνος να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός ισχυρού βαρομετρικού συστήματος, γνωστού ως «μετεωρολογική βόμβα».

Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του MEGA Channel, υπάρχει πιθανότητα που αγγίζει το 30% να εκδηλωθεί το φαινόμενο, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει πέντε βασικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας:

  • Αττική
  • Θεσσαλία
  • Πελοπόννησος
  • Στερεά Ελλάδα
  • Επτάνησα

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των προγνώσεων, οι άνεμοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 9 μποφόρ, ενώ δεν αποκλείονται έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.


Τι είναι η «μετεωρολογική βόμβα»

Ο όρος «μετεωρολογική βόμβα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα βαρομετρικό χαμηλό που ενισχύεται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Συγκεκριμένα, για να χαρακτηριστεί έτσι ένα σύστημα, η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του πρέπει να πέσει δραστικά μέσα σε 24 ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» καιρικών φαινομένων:

  • θυελλώδεις άνεμοι
  • ισχυρές καταιγίδες
  • έντονες βροχοπτώσεις
  • ακόμη και χιονοπτώσεις, ανάλογα με την εποχή

Η βασική «συνταγή» πίσω από το φαινόμενο είναι η σύγκρουση θερμών και ψυχρών αερίων μαζών, που δημιουργεί έντονες διαφορές πίεσης – και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.


Το παράδειγμα του 2004 στο Αιγαίο

Παρότι τέτοια φαινόμενα είναι πιο συχνά στον Ατλαντικό, η Ελλάδα έχει ήδη βιώσει τη δυναμική τους. Τον Ιανουάριο του 2004, μια ισχυρή «μετεωρολογική βόμβα» έπληξε το Αιγαίο, με την πίεση να καταγράφει εντυπωσιακή πτώση και τους ανέμους να φτάνουν σε επίπεδα σχεδόν τυφώνα.

Σε περιοχές όπως η Λήμνος, η Νάξος και η Άνδρος, οι ριπές ξεπέρασαν τα 180 χλμ/ώρα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μετακινήσεις, υποδομές και καθημερινότητα.


Τι να περιμένουμε

Αν και το σενάριο δεν έχει «κλειδώσει», οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του συστήματος. Το 30% μπορεί να μην ακούγεται υψηλό, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις αρκεί για να σημάνει καμπανάκι.

Με απλά λόγια: δεν είναι ώρα για πανικό, αλλά σίγουρα δεν είναι και για χαλαρότητα τύπου «θα δούμε». Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν πρόκειται για ένα ακόμη δυναμικό κύμα κακοκαιρίας ή για κάτι πιο σοβαρό.

Αυτή την εβδομάδα

Revoil Νικολάου – Πικέρμι: VIP περιποίηση και Premium αποτέλεσμα

Για VIP περιποίηση - απόλυτη καθαριότητα και Premium αποτέλεσμα...

Μεγαλειώδης συγκέντρωση του Βασίλη Οικονόμου στην Παλλήνη (φωτο- βίντεο RPN.GR)

Η εντυπωσιακή εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες Μπροστά – Τι...

Ραφήνα: Στο Άσπρο Γίδι η γεύση γίνεται εμπειρία! Burger+κοτομπουκιές μόνο 10,50

Ανακάλυψε τις αγαπημένες γεύσεις που ξεχωρίζουν! Που αλλού. Στο...

30 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου – Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του παρακαταθήκη

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Ανδρέα...

Πρόσκληση στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Μάκη Βορίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Όλοι μαζί στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Υπουργού μας...

ΝΕΑ

Revoil Νικολάου – Πικέρμι: VIP περιποίηση και Premium αποτέλεσμα

Για VIP περιποίηση - απόλυτη καθαριότητα και Premium αποτέλεσμα...

Ραφήνα: Στο Άσπρο Γίδι η γεύση γίνεται εμπειρία! Burger+κοτομπουκιές μόνο 10,50

Ανακάλυψε τις αγαπημένες γεύσεις που ξεχωρίζουν! Που αλλού. Στο...

Πρόσκληση στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Μάκη Βορίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Όλοι μαζί στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Υπουργού μας...

Παραλίες σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Αρτέμιδα στη λίστα με τις 29 ακατάλληλες για κολύμπι στην Αττική

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων του Πανελλήνιου...

Δήμος Μαραθώνος: Νέοι βανδαλισμοί σε σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις

Για τέταρτη φορά, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Νηπιαγωγείου &...

RPN.GR