Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση με τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου και τις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ για την αντιμετώπιση που είχε ο εκλιπών από το Αττικό νοσοκομείο.
Σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο εντατικολόγος του «Αττικόν», Μιχάλης Ρίζος, δήλωσε ότι ακολουθήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα, ενώ σημείωσε ότι «ο κ. Καλλιάνος ήθελε ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά στο υπάρχον σύστημα δεν γίνεται αυτό», ενώ σε ερώτηση του Γιώργου Λιάγκα για το αν έλαβε ο γιατρός «φακελάκι», κάτι που κατήγγειλε η μητέρα του βουλευτή απάντησε ότι «εμείς είμαστε κατά σε όλες τις μορφές που λέγεται “φακελάκι”».
Ο Γιάννης Καλλιάνος σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή τόνισε ότι «όλα αυτά θα τα επιλύσει η ελληνική Δικαιοσύνη».
Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «δεν ζήτησα καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση, ζήτησα τη μεταχείριση που πρέπει να είχε ένας άνθρωπος ο οποίος “έσβηνε” στα χέρια μου. Δεν ζήτησαν τίποτα παραπάνω από το να βρεθεί μια ΜΑΦ, δεν ζήτησα τίποτα παραπάνω, όταν έλεγαν ότι είναι υπέροχες οι εξετάσεις του, να μπει σε μια ΜΕΘ, χωρίς να διασωληνωθεί. Χωρίς να πάρουμε τη θέση ενός παιδιού που ήταν από τροχαίο 20 χρονών. Καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση δεν ζητήσαμε, ζητήσαμε μια φυσιολογική μεταχείριση σε έναν άνθρωπο ο οποίος «έσβηνε» επί τέσσερις μέρες μπροστά μας και οι γιατροί μας έλεγαν ότι πάνε όλα καλά».
Τέλος, ο βουλευτή της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι: «εγώ έχω τα στοιχεία μου, ξέρω ακριβώς τι έχει γίνει. Δεν θα μας βγάλουν τρελούς, ούτε θα βγούμε τρελοί ξαφνικά».
H απάντηση Γεωργιάδη
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου και όσα επακολούθησαν.
«Αρχικά να πω ότι με συγκινεί η στάση των παιδιών του Δημήτρη Καλλιάνου κι αν πουν και μια κουβέντα παραπάνω είναι κάτι που καταλαβαίνω», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα για την υπόθεση γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ κι έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Επίσης δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν όλα όσα λέγονται για το φακελάκι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, αν κάποιος θέλει να κάνει καταγγελία, είναι διαφορετική», ανέφερε στη συνέχεια.
Ο κ . Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι συνομίλησε με τον κ. Καλλιάνο τηλεφωνικά και ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Με πήρε τηλέφωνο, μιλήσαμε 50 φορές. Κάθε μέρα με παίρνουν 300 άνθρωποι για τέτοιους φύσεως θέματα. Εγώ δεν παρεμβαίνω στα κρεβάτια της ΜΕΘ όσες φορές και αν πάρει κάποιος εμένα ως υπουργό Υγείας γιατί υπάρχει διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο ανεβάζουν οι γιατροί αιτήματα με συγκεκριμένα κριτήρια».
«Ο γιατρός του κ. Καλλιάνου και άλλοι συνάδελφοί του δεν έκαναν το αίτημα γιατί έκριναν ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις. Όταν, όμως, το έκαναν το αίτημα βρέθηκε άμεσα ΜΕΘ» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζοντας ότι «τα κριτήρια για τη διαχείριση των ΜΕΘ είναι δημοσιευμένα με βασικό κριτήριο αν είναι ο ασθενής διασωληνωμένος και άλλα 3-4 κριτήρια».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε κατηγορηματικά ότι «κανείς δεν λαμβάνει διακριτική μεταχείριση στο ΕΣΥ».
Επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του Γιάννη Καλλιάνου, ότι «οι γιατροί έλεγαν όντως ότι πάει καλά ο πατέρας του σε σχέση βέβαια με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε». Στον αντίποδα εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος από τις δηλώσεις του αδερφού του Γιάννη Καλλιάνου για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον καθηγητή που καταγγέλλει ο βουλευτής της ΝΔ και είπε ότι «δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ρώτησα και εχει εξαιρετικά καλή φήμη».
Με αφορμή, τέλος, για τις δηλώσεις του αδερφού του Γιάννη Καλλιάνου, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε «το να ακούω τον αδερφό του κ. Καλιάνου να λέει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι ανθρωπάρια, αλαζόνες και άσχετοι δεν το δέχομαι. Πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε ένα όριο σε αυτό. Την τιμή και την υπόληψη των γιατρών του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας την υπερασπίζεται».