spot_img
22.3 C
Rafina
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
spot_img

Καρκίνος μαστού: Ο ρόλος των ορμονών – πρώιμη εφηβεία – rpn

 

 

 

Περισσότερες νεότερες γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού και οι γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν ποια είναι η συσχέτιση με την πρώιμη εφηβεία.

Τα ποσοστά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί περισσότερο από 15% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μια αύξηση που οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση του θετικού σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνου του μαστού (ER+), ενός υποτύπου όγκου που χρειάζεται την ορμόνη οιστρογόνο για να μεγαλώσει και να εξαπλωθεί.

Ο συγκεκριμένος τύπους όγκου για τον καρκίνο του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επειδή αυτός ο συγκεκριμένος τύπος προκαλεί σχεδόν αποκλειστικά καρκίνο του μαστού στις νεότερες γυναίκες, ορισμένοι γιατροί υποψιάζονται ότι η τάση σχετίζεται με το γεγονός πως όλο και περισσότερα κορίτσια έχουν την περίοδο τους νωρίτερα και αποκτούν πολύ αργότερα το πρώτο τους παιδί.

«Οι γυναίκες εκτίθενται σε περισσότερα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε η Δρ Αλεξάνδρα Τόμας, ιατρική ογκολόγος στο Duke Health. «Αυτό πιθανώς εξηγεί ένα μεγάλο κομμάτι της αύξησης των καρκίνων, αλλά δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς τα κορίτσια μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία».

Πολλοί παράγοντες ενδεχομένως βρίσκονται πίσω από την αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του μαστού – συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της κατανάλωσης αλκοόλ, της γενετικής και ορισμένων ορμονικών αντισυλληπτικών – αλλά ο ρόλος που παίζει η πρώιμη εφηβεία στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μιας γυναίκας έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς η ηλικία που ξεκινά η εφηβεία στα κορίτσια πέφτει εδώ και δεκαετίες.

«Αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο», είπε ο Δρ Αντετούντζι Τοριόλα, μοριακός επιδημιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Siteman του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Αλλά γνωρίζουμε από κάποιες από τις προηγούμενες εργασίες μας και από εργασίες άλλων ερευνητών ότι γνωρίζουμε ορισμένους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται. Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι αναπαραγωγικοί παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με καρκίνους του μαστού».

 

 

Αυτή την εβδομάδα

Αστυνομικός έσωσε δύο αδερφάκια από φλεγόμενο σπίτι- η καλή είδηση της ημέρας

Μια συγκινητική πράξη αυτοθυσίας εκτυλίχθηκε στα Γιαννιτσά, όπου αστυνομικός...

Διώνη Πικερμίου: Κάτοικοι ζητούν ενημέρωση για το σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς

Την άμεση ενημέρωση των κατοίκων της Διώνης Πικερμίου σχετικά...

Νέα ρύθμιση έως 72 δόσεις για χρέη σε εφορία και ταμεία – Ποιοι κερδίζουν και ποιες είναι οι παγίδες

Μια νέα ευκαιρία τακτοποίησης παλαιών οφειλών προς την Εφορία...

Καιρός σήμερα: Καλοκαιρινό σκηνικό με θερμοκρασίες έως 34 βαθμούς – Πού αναμένονται τοπικές βροχές

Με άκρως καλοκαιρινές συνθήκες κυλά η σημερινή ημέρα σε...

Tα ζώδια για σήμερα, Τετάρτη 3/6

Η σημερινή Τετάρτη φίλε μου Κριέ, σε φέρνει αντιμέτωπο...

ΝΕΑ

Αστυνομικός έσωσε δύο αδερφάκια από φλεγόμενο σπίτι- η καλή είδηση της ημέρας

Μια συγκινητική πράξη αυτοθυσίας εκτυλίχθηκε στα Γιαννιτσά, όπου αστυνομικός...

Tα ζώδια για σήμερα, Τετάρτη 3/6

Η σημερινή Τετάρτη φίλε μου Κριέ, σε φέρνει αντιμέτωπο...

Τροχαίο με παράσυρση 3χρονου παιδιού στο Μενίδι, σοβαρή η κατάστασή του

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα 3χρονο κορίτσι σημειώθηκε...

RPN.GR