Κατασκευή δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στην Καλλιτεχνούπολη

624

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την κατασκευή δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στην Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας. Το Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ και σύμφωνα με τις διατάξεις του τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Καλλιτεχνούπολης στο οικοδομικό τετράγωνο 107Α, με αλλαγή χρήσης και καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης.

Ειδικότερα, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επέρχεται αλλαγή χρήσης του εν λόγω οικοδομικού τετραγώνου από “εμπορικό κέντρο” σε “δημοτικό σχολείο-νηπιαγωγείο” και παράλληλα εγκρίνονται οι ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης.

Το εν λόγω Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Καλλιτεχνών – Γ. Καζασόγλου – Καλομοίρη – πεζόδρομο (αδιάνοικτος ακόμη), είχαν εγκριθεί αρχικά αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική χαρά και εμπορικό κέντρο.

Όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του επίμαχου Ο.Τ. 107Α, με αλλαγή χρήσης γης από χώρο για ανέγερση εμπορικού κέντρου σε χώρο για ανέγερση δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου.

Για την πρόταση αυτή ελήφθη υπόψη από τον εν λόγω Δήμο:

« α) ο πληθυσμός της Καλλιτεχνούπολης που «εμφανίζει διαχρονικά εντυπωσιακή αύξηση (στοιχεία απογραφών της ΕΛ. ΣΤΑΤ. του 1981),

β) οι ανάγκες της εν λόγω περιοχής για χωροθέτηση νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου διαφαίνονται και τεκμηριώνονται ήδη από το 2011,

γ) οι μαθητές του οικισμού απορροφώνται από τα σχολεία της Ραφήνας και του Πικερμίου, που είναι προσβάσιμα μόνον μέσω Ι.Χ. αυτοκινήτου ή σχολικού και

δ) για την προτεινόμενη χωροθέτηση το Ο.Τ. 107Α είναι κατάλληλο».

Το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 57/2020 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος (πρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η πάρεδρος Θεώνη Κανελλοπούλου) έκρινε νόμιμο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.