Καθαρισμός από ξερά χόρτα στις Μαρίκες το Σάββατο

268

Τα μελτέμια του Αυγούστου σύντομα θα είναι πραγματικότητα. Παρά την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, ο λυτρωτικός αυτός βορειοανατολικός άνεμος δεν παραλείπει ποτέ να δροσίζει τις Μαρίκες, τη Ραφήνα, όπως και ολόκληρο το Αιγαίο. Παράλληλα όμως αποτελεί απειλή γιατί αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εκτεταμένων πυρκαγιών. Και να ήταν μόνο τα μελτέμια. Μην ξεχνάμε και τους δυτικούς ανέμους που πέρσι τον Ιούλιο σκόρπισαν τον όλεθρο και έφεραν θρήνο στην πόλη μας.


Είναι καθήκον μας να κάνουμε και από την πλευρά μας ότι μπορούμε για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή μας. Τα δάση, τα άλση, το πράσινο στις πλατείες, είναι ότι σημαντικότερο έχουμε ως γειτονιά, στις Μαρίκες και στο Νηρέα, ειδικά η δασική έκταση της οδού Ποσειδώνος, σπάνιας αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας. 


Γι’ αυτό, το Σάββατο 6/7 – ναι, προεκλογικά – μαζευόμαστε στις 09:00 στο πάρκινγκ – αλάνα Αμφιτρίτης και Ποσειδώνος για να καθαρίσουμε από τα ξερόχορτα, τα σκουπίδια και τα πεταμένα κλαδιά τη δασική έκταση παράλληλα με το πεζοδρόμιο της οδού Ποσειδώνος. Πρόκειται για μια πραγματική μπαρουταποθήκη και πρέπει να καθαριστεί άμεσα. Συνεχίζουμε στο άλσος της οδού Δωρίδος και καταλήγουμε στην τριγωνική πλατεία Ποσειδώνος, Νηρέως και Μελίτης,καθώς και εκεί η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ ΔΕΝΤΡΑ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΘΑΜΝΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ. ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Και μην ξεχνάμε ότι το μέγιστο κίνδυνο για τα δέντρα αποτελούν τα ξερόχορτα που έχουν κατακλύσει την περιοχή. Τα ξερά που θα μαζέψουμε θα μπαίνουν σε κατάλληλες πλαστικές σακκούλες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε σημεία που να διευκολύνεται η αποκομιδή τους από τα συνεργεία του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.


Όποιος φίλος μπορεί να διαθέσει δικά του γάντια ή ψαλίδι κοπής ξερόχορτων, ας τα έχει μαζί του. Επίσης, όσοι φίλοι δεν μπορούν να ξυπνάνε νωρίς, ας ξέρουν ότι θα είμαστε εκεί τουλάχιστον ως τις 13:00 το μεσημέρι και θα τους περιμένουμε. Ευτυχώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ ο καύσωνας θα έχει υποχωρήσει πλήρως το Σάββατο. Ας θυσιάσουμε ένα πρωινό και λίγο ύπνο για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στο δάσος. Του χρωστάμε τόσα πολλά.


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΗΡΕΑΣ