Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Αν. Αττικής “Κάτω τα χέρια απο τους μαθητές μας”

2373

Χιλιάδες μαθητές τις τελευταίες μέρες κινητοποιούνται πολύμορφα κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για την Εκπαίδευση, με κορύφωση τη μαζική, μαχητική μαθητική πορεία στις 10 Φλεβάρη στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσα τους και πολλοί μαθητές από σχολεία της περιοχής (Παλλήνη, Γέρακας, Σπάτα, Αρτέμιδα κα) κινητοποιούνται για τις ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία τους, ενάντια στο σχολείο που μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο – πολύ περισσότερο τώρα με την τράπεζα θεμάτων. Ενάντια σε ένα σχολείο που αναγκάζει τις οικογένειες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους, καθώς και ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με τα κάθε λογής ιδιωτικά κολέγια, που ενισχύει ακόμα περισσότερο την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων.

Παράλληλα ένα τεράστιο ποσοστό εκπαιδευτικών εργάζεται με προσωρινές συμβάσεις λίγων μηνών εκεί που χρειάζονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί πλήρους απασχόλησης. Οι μαθητές με μαθησιακές ανάγκες αφημένοι στην τύχη τους. Το δε περιεχόμενο του σχολείου, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών είναι φως σε αυτό το σκοτάδι.

Καλούμε όλους να αναλογιστούν ότι η στάση μας απέναντι στους μαθητές που κινητοποιούνται πρέπει να είναι στάση συμπαραστάτη, συναγωνιστή, να μη σηκώνουμε το δάκτυλο αλλά να ανοίγουμε τα αυτιά μας. Είναι αδιανόητο το πρόσφατο περιστατικό στο 2ο Λύκειο Γέρακα, όπου επενέβη o υποδιευθυντής του σχολείου, για να κόψει τις αλυσίδες και να «σπάσει» τη μορφή αγώνα που επέλεξαν οι μαθητές ή η ίδια η διευθύντρια να έρχεται στο σχολείο στις έξι το πρωί μαζί με την αστυνομία η οποία μάλιστα πήρε τα στοιχεία των μαθητών!

Αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε και στο Λύκειο του Πικερμίου, την Τετάρτη 12-2 όπου οι μαθητές έκαναν  κατάληψη κρεμώντας πανό στο σχολείο με αίτημα την εναντίωση στο νόμο της κυβέρνησης για τα κολέγια. Ο διευθυντής του σχολείου ενημέρωσε το Δήμαρχο Ραφήνας για το γεγονός ο οποίος κατέφτασε μαζί με ομάδα ανθρώπων του Δήμου που κρατούσαν κόφτη και επιχείρησαν να σπάσουν τον αγώνα των μαθητών. Ο Δήμαρχος πολλές φορές κάλεσε την αστυνομία να «μαζέψει» του μαθητές, χωρίς η αστυνομία να προβεί σε κάποια κίνηση.

Καταδικάζουμε τα φαινόμενα του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση και  την προσπάθεια ποινικοποίησης  που παρατηρείται από ορισμένους διευθυντές αλλά και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών και των γονιών τους. Καλούμε τους συναδέλφους να προασπίσουν το δικαίωμα των μαθητών μας να αγωνίζονται συλλογικά για το μέλλον και τα δικαιώματά τους, μέσα και έξω από τη σχολική τάξη.

Τα μέτρα για την εκπαίδευση δεν πρέπει να περάσουν. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει τώρα να αγωνιστούν με κοινό σχέδιο και κοινά αιτήματα για το σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει. Καμία ανοχή στο σχολείο εξεταστικό κέντρο, που σπρώχνει τα παιδιά μακριά από την μόρφωση που έχουν ανάγκη στο σχολείο και υποβαθμίζει τις τριτοβάθμιες σπουδές τους. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς ενωμένοι στον κοινό αγώνα!

Είμαστε μαζί με τα παιδιά μας!

Δεν θα τα αφήσουμε μόνα τους στο στόμα του λύκου!

Η μάχη τους είναι απέναντι στον κοινό αντίπαλο που τσακίζει τις ζωές όλων μας!