spot_img
22.9 C
Rafina
Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2026
spot_img

Καύσωνας: «Η ακραία ζέστη είναι το νέο φυσιολογικό» λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ

 

 

 

Ένας σφοδρός καύσωνας πλήττει τη νότια Ευρώπη, με θερμοκρασίες που έφτασαν έως και τους 46°C στην Ισπανία, ενώ σχεδόν ολόκληρη η ηπειρωτική Γαλλία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Η ακραία ζέστη, που ενισχύεται από τη ρύπανση των ορυκτών καυσίμων, προβληματίζει εδώ και αρκετές ημέρες την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς η νότια Ευρώπη βιώνει το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει τις αρχές σε πολλές χώρες να εκδώσουν νέες προειδοποιήσεις για την υγεία και να κινητοποιήσουν πυροσβέστες για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών. Πάνω από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε σε αναπτυξιακό συνέδριο στη Σεβίλλη τη Δευτέρα: «Η ακραία ζέστη δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο – έχει γίνει η νέα κανονικότητα».

Στην Πορτογαλία — τη γενέτειρά του — καταγράφηκε θερμοκρασία 46,6°C στη Μόρα, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Λισαβόνας. Οι μετεωρολόγοι προσπαθούν να επιβεβαιώσουν αν πρόκειται για νέο ρεκόρ Ιουνίου. Αναμένονται θερμοκρασίες άνω των 40°C για τις επόμενες τρεις ημέρες. Οι γιατροί έχουν εκφράσει ανησυχία για τις ζεστές μέρες και νύχτες, που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρο στρες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στην Ιταλία, όπου 21 από τις 27 πόλεις τέθηκαν την Κυριακή στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τη ζέστη, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε ορισμένες από τις πιο θερμές περιοχές – όπως η Τοσκάνη – έχουν αυξηθεί κατά 20%. Στους πολίτες έχει συστηθεί να μην βγαίνουν έξω μεταξύ 11 π.μ. και 6 μ.μ.

Στη Γαλλία, οι προειδοποιήσεις για τη ζέστη κάλυψαν σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία. Η Météo-France έχει θέσει το 88% των διοικητικών περιοχών υπό το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο πορτοκαλί συναγερμού για τη ζέστη. «Αυτό είναι πρωτοφανές», δήλωσε η υπουργός Οικολογίας, Agnès Pannier-Runacher.

Και βορειότερες χώρες διατρέχουν κίνδυνο. Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει ότι η ζέστη και η ξηρασία αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, με ορισμένες πόλεις να επιβάλλουν περιορισμούς στην άντληση νερού, καθώς οι θερμοκρασίες σε τμήματα της χώρας αναμένεται να φτάσουν τους 40°C έως την Τετάρτη.

Στο Βρανδεμβούργο, το κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο, η κυβέρνηση έχει καλέσει τους εργοδότες να λάβουν υπόψη τους τον κίνδυνο για το προσωπικό τους. «Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να τηρούν τους κανόνες προστασίας από τη ζέστη στον χώρο εργασίας», δήλωσε η περιφερειακή υπουργός Υγείας Britta Müller, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης αποδεκτής θερμοκρασίας σε εσωτερικούς χώρους και της προστασίας από υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένονται θερμοκρασίες έως 34°C στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, με το Μετεωρολογικό Γραφείο να προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία θα είναι «αρκετά άβολες» για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και για όσους αποχωρούν από το Glastonbury ή παρακολουθούν την έναρξη του Wimbledon.

Με πληροφορίες από The Guardian

Αυτή την εβδομάδα

Φωτιά τώρα στην Πάρνηθα – Μεγάλη κινητοποίηση, επιχειρούν 4 αεροσκάφη

Συναγερμός στις αρχές για πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο κάτω...

Φωτιά τώρα στην Πάρνηθα

Πυρκαγιά σε δασική έκταση έχει ξεσπάσει στην Πάρνηθα κάτω...

Σπαραγμός στην Κρήτη για την 12χρονη που δεν τα κατάφερε μετά το τροχαίο – «Αγλαΐτσα μας, καλό ταξίδι στο φως…»

Συγκλονίζουν τα λόγια εκπαιδευτικών και κατοίκων – Βαρύ πένθος...

Τα ζώδια σήμερα, Πέμπτη 30/4

Σήμερα Πέμπτη, Κριέ μου, καλείσαι να δείξεις υπομονή, κάτι που...

Τραγωδία: Νεκρή η 12χρονη που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο στη Μεσαρά

Τραγική κατάληξη είχε το σοβαρό τροχαίο που σημειώθηκε στη...

ΝΕΑ

Φωτιά τώρα στην Πάρνηθα – Μεγάλη κινητοποίηση, επιχειρούν 4 αεροσκάφη

Συναγερμός στις αρχές για πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο κάτω...

Φωτιά τώρα στην Πάρνηθα

Πυρκαγιά σε δασική έκταση έχει ξεσπάσει στην Πάρνηθα κάτω...

Τα ζώδια σήμερα, Πέμπτη 30/4

Σήμερα Πέμπτη, Κριέ μου, καλείσαι να δείξεις υπομονή, κάτι που...

Τραγωδία: Νεκρή η 12χρονη που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο στη Μεσαρά

Τραγική κατάληξη είχε το σοβαρό τροχαίο που σημειώθηκε στη...

Ενοικιάζεται κατάστημα στο κέντρο της Ραφήνας

Ενοικιάζεται κατάστημα στο κέντρο της Ραφήνας. Είναι ισόγειο 42...

RPN.GR