Κέντρο Υγείας Ραφήνας:Υπενθύμιση οδηγιών για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα

626

Ο κορωνοϊός COVID-19 προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εύκολα και σταθερά διασπείρεται στην κοινότητα. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η παράλληλη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας περιορίζει το ρυθμό διασποράς στην κοινότητα.

Εν μέσω πανδημίας και με την επίφοβη εβδομάδα του Πάσχα κρίνεται απαραίτητη η υπενθύμιση όλων των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού  COVID-19, με γνώμονα πάντα τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Ας ενισχύσουμε λοιπόν τις πολλές και συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία ,μένοντας σπίτι και  ακολουθώντας τα παρακάτω, προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους συνανθρώπους μας.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

 • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
 • Κρατάμε την ενδεικνυόμενη απόσταση μεταξύ μας ( 2 μέτρα).
 • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
 • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας.
 • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα  (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.
 • Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ

 • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
 • Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
 • Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
 • Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
 • Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
 • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).

Για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού(  οι ηλικιωμένοι καθώς και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενο χρόνιο νόσημα όπως καρδιαγγειακό νόσημα, πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοανεπάρκεια) κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού Covid-19.

Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας έχει μετατραπεί σε κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Οι πολίτες παρακαλούνται να μην προσέρχονται στο Κ.Υ. χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή οδηγία του φορέα. Μπορούν όμως να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:

 • 2294320250 & 2294320011 (Για πληροφορίες και συνταγογραφήσεις)
 • 2294320139,2294320117 & 2294320161 (Σε περίπτωση παρουσίας συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος όπως βήχας, πυρετός, κακουχία, δύσπνοια.

Πρόλογος και επιλογή κειμένου: Αναστοπούλου Αφροδίτη επισκέπτρια υγείας Κ.Υ. Ραφήνας – Πικερμίου

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Ο.Δ.Υ)

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα της Ραφήνας, του Πικερμίου-και όχι μόνο-