Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παραδόθηκε το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της «Κιβωτού του Κόσμου» και στις δομές φιλοξενίας που διατηρεί η ΜΚΟ σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα, καθώς και σε ένα σπίτι.
Σε περίπου 25 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία των 280 ακινήτων τα οποία περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία της «Κιβωτού του Κόσμου», όπως και 12,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της οργάνωσης.
Το τεράστιο αυτό χαρτοφυλάκιο real estate αποκτήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια.
Συνοπτικά, εμφανίζεται ένα σύνολο εσόδων 27.151.270,16 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε πέντε έτη (2016-2019 και 2021).
Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η ΜΚΟ που ίδρυσε ο πατήρ Αντώνιος το 1998, βάσει των -λιγοστών μέχρι στιγμής- διαθέσιμων οικονομικών δεδομένων, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον είχε φτάσει να εισπράττει περίπου 5,4 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Οι εισπράξεις αυτές προέρχονταν, σχεδόν αποκλειστικά, από δωρεές.
Τραπεζικοί λογαριασμοί
Σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου και της συζύγου του Σταματίας, σε διαφορετικές τράπεζες, υπάρχουν καταθέσεις περίπου 300.000 ευρώ, ενώ αναμένονται οι απαντήσεις από ακόμη δύο τράπεζες.
Ένας από τους τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς, είναι αυτός της μισθοδοσίας του πατέρα Αντώνιου, ο οποίος είχε καταθέσεις ύψους 120.000 ευρώ, προερχόμενα από τους “απείραχτους” μισθούς του την τελευταία 8ετία, στοιχείο που κάνει εισαγγελικούς λειτουργούς και αστυνομικούς να εικάζουν πως το ζευγάρι ζούσε αποκλειστικά από τα χρήματα της Κιβωτού και “αποταμίευε” τη μισθοδοσία του!
Η τεράστια ακίνητη περιουσία της οργάνωσης ξεκινάει από τον Κολωνό και επεκτείνεται σε ολόκληρη την Αττική: Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Παγκράτι, Αγία Παρασκευή, Άνοιξη, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Ζεφύρι, Πετρούπολη, Νίκαια βρίσκονται μερικά από τα ακίνητα της οργάνωσης.
Από το 2010 τα έσοδα της οργάνωσης, από δωρεές, φιλανθρωπίες και επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 85 εκ. ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα φθάνουν τα 5 εκ. ευρώ το χρόνο, με πλεόνασμα μισό με ένα εκατ. ευρώ, ενώ στην εφορία δηλωνόταν ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 75.000 ευρώ.
«Μας έλεγαν να τους πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ»
Η ηγεσία της «Κιβωτού του Κόσμου» όταν της έλεγαν να της δώσουν ακίνητα, προέβαλε απαιτήσεις όπως το να πληρώνουν οι παλιοί ιδιοκτήτες τον ΕΝΦΙΑ, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, που μίλησαν στο «Live News».
«Η θεία μου είχε σκοπό έτσι και αλλιώς να γράψει. Είναι μεγάλο ακίνητο. Αυτό που μπορώ να σας πω μόνο είναι ότι είναι μεγάλο στην Αθήνα, μεγάλης αξίας, είχε κανονισμένο να το περάσει στην ‘Κιβωτό του Κόσμου’, απλά της βάλαν έναν όρο ότι να συνεχίσει η ίδια να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ και ας περνούσε στην κατοχή τους το ακίνητο, όσο ζει δηλαδή η γυναίκα να συνέχιζε αυτή να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ και ας ήταν στην κατοχή της ‘Κιβωτού’ το ακίνητο.
Δεν ξέρω με ποιον μιλούσε, δεν το γνωρίζω, δεν το γνωρίζει και η γυναίκα μου απλά μάλλον θα είχανε κάποιο σημείο να περάσει στην κατοχή τους και λογικά θα τους το είπε και κάποιος συμβολαιογράφος ίσως».
Το σοκ για την ιδιοκτήτρια τεράστιο και όπως θα πει, μπροστά στην απαίτηση της «Κιβωτού του Κόσμου» δεν τους έδωσε το ακίνητο.
Στόλος και από αυτοκίνητα
Συνολικά 35 αυτοκίνητα υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο της «Κιβωτού» με πιο πρόσφατες αγορές πολυτελείας:
Το 2017, Mercedes Marco Polo με 2.143 κυβικά και αξίας 70.000ευρώ.
Το 2019 Mercedes E200 Compressor αξίας 67,250 ευρώ και τον Οκτώβριο του 2019 αγορά Mercedes 2.874 κυβικά, αποκτήθηκε από τον ΟΔΔΥ.
Η «Κιβωτός του Κόσμου» λογίζεται ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) – Εθελοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) και τυπικά υπάγεται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενώ οι πράξεις, μεταβολές κ.λπ. διοικητικού χαρακτήρα καταχωρίζονται στο φάκελό της τον οποίο τηρεί το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
Ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου είναι σήμερα 51 και η πρεσβυτέρα 52 ετών. Εκτός από την ευρύτερη «οικογένεια» των εκατοντάδων παιδιών που έχουν περάσει από την «Κιβωτό του Κόσμου», ως ζεύγος ο πατήρ και η πρεσβυτέρα του έχουν αποκτήσει ένα βιολογικό τέκνο, ενώ έχουν υιοθετήσει δίδυμα.
Ο Αντώνιος είναι εγγονός προσφύγων, από το Αϊβαλί και τη Σαμσούντα, ενώ συνήθιζε να επιδεικνύει με υπερηφάνεια την ανατροφή του υπό δύσκολες μεν υλικές συνθήκες στην εργατική συνοικία της Δραπετσώνας – αλλά «με αρχές και αξίες». Αντιστοίχως και η πρεσβυτέρα.
Η Σταματία Γεωργαντή μεγάλωσε στη Χίο, με κατηχητικό και ενεργή ανάμειξη σε ποικίλες δραστηριότητες περί την εκκλησία (κατασκηνώσεις, ραδιοφωνικός σταθμός κ.λπ).
Με τον Αντώνιο ένωσαν τις ζωές τους προτού εκείνος γίνει κληρικός, αλλά από την άνοιξη του 1998 το ανδρόγυνο κατέληξε να μοιράζεται επίσης τις πρωτοβουλίες που άρχισε να αναπτύσσει ο πατήρ Αντώνιος στην Αθήνα. Του ανατέθηκε η διακονία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος και παράλληλα η ευθύνη για τη λειτουργία του οικείου Κέντρου Νεότητας.