spot_img
34.6 C
Rafina
Πέμπτη, 27 Αυγούστου, 2026
spot_img

Κλιματισμός στο αυτοκίνητο: Πόσο καύσιμο θα καταναλώσετε παραπάνω;

 

 

Η χρήση του κλιματισμού αποτελεί μονόδρομο για τους Έλληνες οδηγούς τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, ιδιαίτερα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν τον πραγματικό -και χρηματικό- αντίκτυπο αυτής της συνήθειας στην κατανάλωση καυσίμου ή ενέργειας, ανάλογα με την τεχνολογία του αυτοκινήτου.

Ανάγκη για δροσιά – αλλά με κόστος

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα, τα αυτοκίνητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ηλιοφάνειας μετατρέπονται σε… φούρνους.

Ωστόσο, το ενεργειακό κόστος αυτής της επιλογής ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.

Αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα: Κατανάλωση έως και 20% παραπάνω

Σε οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (βενζίνης ή ντίζελ), η ενεργοποίηση του A/C μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση κατά 5% έως και 20%, ανάλογα με:

• Την εξωτερική θερμοκρασία

• Την ταχύτητα και το είδος διαδρομής (αστική ή υπεραστική)

• Την κατάσταση συντήρησης του συστήματος κλιματισμού

Στην πράξη, αυτό σημαίνει επιπλέον κατανάλωση 0,5 έως 1,5 λίτρο ανά 100 χλμ..

Υβριδικά οχήματα: Αυξημένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας

Στα υβριδικά αυτοκίνητα, ο κλιματισμός καταναλώνει κυρίως ηλεκτρική ενέργεια, με την κατανάλωση να αυξάνεται έως και 40%, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει αντλία θερμότητας ή όταν το σύστημα είναι λιγότερο αποδοτικό. Το αποτέλεσμα είναι μικρότερη απόδοση και πιθανώς αυξημένη χρήση του θερμικού κινητήρα για να καλυφθεί η ζήτηση ενέργειας.

 

Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η ψύξη «τρώει» χιλιόμετρα

Στα ηλεκτρικά οχήματα, η λειτουργία του κλιματισμού συνδέεται άμεσα με την αυτονομία. Σύμφωνα με μετρήσεις της ADAC (Γερμανική Λέσχη Αυτοκινήτου), ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο όπως το Tesla Model Y καταναλώνει περίπου 1,5 kWh ανά ώρα λειτουργίας του A/C.

Αυτό σημαίνει απώλεια αυτονομίας περίπου 8 χλμ. ανά ώρα, η οποία μετά από 8 ώρες φτάνει στο 16%. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά οχήματα σε μεγάλο ποσοστό διαθέτουν αντλίες θερμότητας, οι οποίες βελτιστοποιούν την ενεργειακή κατανάλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα κλιματισμού είναι χρήσιμο όλο τον χρόνο. Το χειμώνα βοηθά στην αφυδάτωση της καμπίνας, εξαλείφοντας τους υδρατμούς από τα τζάμια και ενισχύοντας την ορατότητα – άρα και την οδική ασφάλεια.

Όπως και να έχει, η χρήση του A/C είναι απαραίτητη σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, όμως οι οδηγοί καλούνται να το χρησιμοποιούν έξυπνα και με συνείδηση. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, ένα καλά συντηρημένο σύστημα, ενεργοποίηση σε σταθερές θερμοκρασίες και αποφυγή υπερβολών μπορούν να προσφέρουν άνεση χωρίς υπερβολική κατανάλωση.

Αυτή την εβδομάδα

Ο Πάνος Μουζουράκης σήμερα στο Marathon Village

Σήμερα Πέμπτη ο Πάνος Μουζουράκης ετοιμάζεται να ταξιδέψει το...

Πικέρμι: Διάρρηξη πίσω από τον συναγερμό που αναστάτωσε τη γειτονιά της Διώνης το βράδυ της Τετάρτης

Σε διάρρηξη κατοικίας αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συναγερμός...

Κτήμα Πούλη Ραφήνα: Κατάνυξη και συγκίνηση στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Φανουρίου (βίντεο)

Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκε το απόγευμα της...

Νέα Μάκρη: Έναρξη εγγραφών στην ΑπόΔΡΑΣΗ- πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους!

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ!  Έναρξη εγγραφών από 1η Σεπτεμβρίου Στην ΑπόΔΡΑΣΗ...

Ραφήνα: Δωρεάν υπαίθρια προβολή της ταινίας «Άθικτοι» στην πλατεία Αγίας Τριάδας

Η αγαπημένη γαλλική κωμωδία προβάλλεται τη Δευτέρα 31 Αυγούστου,...

ΝΕΑ

Ο Πάνος Μουζουράκης σήμερα στο Marathon Village

Σήμερα Πέμπτη ο Πάνος Μουζουράκης ετοιμάζεται να ταξιδέψει το...

Νέα Μάκρη: Έναρξη εγγραφών στην ΑπόΔΡΑΣΗ- πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους!

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ!  Έναρξη εγγραφών από 1η Σεπτεμβρίου Στην ΑπόΔΡΑΣΗ...

Ραφήνα: Δωρεάν υπαίθρια προβολή της ταινίας «Άθικτοι» στην πλατεία Αγίας Τριάδας

Η αγαπημένη γαλλική κωμωδία προβάλλεται τη Δευτέρα 31 Αυγούστου,...

Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός πεζός που παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, 27 Αυγούστου, στη...

Πάτρα: Συνελήφθη καθηγητής μετά την καταγγελία 18χρονης – «Η σχέση άρχισε όταν ήμουν 14 ετών»

Στον εισαγγελέα Πατρών οδηγείται καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ο οποίος...

RPN.GR