spot_img
28.1 C
Rafina
Κυριακή, 23 Αυγούστου, 2026
spot_img

Κόκκινος συναγερμός για τη Γη: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για το θερμότερο έτος στην ιστορία

 

 

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα για το μέλλον του πλανήτη εκπέμπει η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), του επίσημου μετεωρολογικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Γη βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην καταγραφή νέων ιστορικών ρεκόρ θερμοκρασίας, με την επόμενη πενταετία να θεωρείται η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, υπάρχει 86% πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τα έτη της περιόδου 2026-2030 να ξεπεράσει το 2024, το οποίο μέχρι σήμερα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας. Παράλληλα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανότητα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να υπερβεί το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα αγγίζει πλέον το 75%.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα επιταχύνει την υπερθέρμανση

Οι επιστήμονες αποδίδουν την εξέλιξη αυτή κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθεί να απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου και παγιδεύοντας ολοένα και περισσότερη θερμότητα.

Η σταδιακή αυτή συσσώρευση θερμότητας σημαίνει ότι κάθε νέα χρονιά ξεκινά από υψηλότερη «θερμοκρασιακή βάση», αυξάνοντας τις πιθανότητες να καταρριφθούν νέα παγκόσμια ρεκόρ.

Ο παράγοντας Ελ Νίνιο

Σημαντικό ρόλο στις προβλέψεις παίζει και το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο προκαλεί ασυνήθιστη θέρμανση των επιφανειακών υδάτων στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Όταν το φαινόμενο εμφανίζεται με ισχυρή ένταση, μπορεί να ανεβάσει περαιτέρω τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη και να οδηγήσει σε ακραίες θερμοκρασιακές αποκλίσεις.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το 2027 να εξελιχθεί σε έτος-ρεκόρ, εφόσον συνδυαστεί η φυσική επίδραση του Ελ Νίνιο με τη συνεχιζόμενη ανθρωπογενή υπερθέρμανση.

Οι επιπτώσεις είναι ήδη εδώ

Η προειδοποίηση του WMO έρχεται σε μια περίοδο όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παρατεταμένοι καύσωνες, καταστροφικές ξηρασίες, ισχυρές καταιγίδες, πλημμύρες και πυρκαγιές συνθέτουν ένα σκηνικό που οι επιστήμονες συνδέουν άμεσα με την κλιματική αλλαγή.

Ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρείται η κατάσταση στην Αρκτική, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας καταγράφεται με ρυθμό πολλαπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Η ταχεία τήξη των πάγων επηρεάζει όχι μόνο τα πολικά οικοσυστήματα αλλά και το συνολικό κλιματικό ισοζύγιο της Γης.

Τι σημαίνει για τη Συμφωνία των Παρισίων

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η υπέρβαση του ορίου του +1,5°C σε μεμονωμένα έτη δεν συνεπάγεται αυτομάτως την αποτυχία των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων, καθώς η συμφωνία αφορά τη μακροπρόθεσμη μέση αύξηση της θερμοκρασίας.

Ωστόσο, η ολοένα συχνότερη προσέγγιση ή και υπέρβαση αυτού του ορίου αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε μια νέα, πιο επικίνδυνη κλιματική πραγματικότητα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για τις παγκόσμιες προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Το μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας είναι πλέον ξεκάθαρο: ο χρόνος για δράση μειώνεται και η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί απειλή του μέλλοντος, αλλά μια πραγματικότητα που επηρεάζει ήδη εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Αυτή την εβδομάδα

Εορτάστηκαν τα εννιάμερα της Θεοτόκου στην Παναγίτσα της Ραφήνας

Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζουμε την Απόδοση της...

Σπέτσες: Εφοπλιστής και μοντέλο φέρονται να επέβαιναν στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε στη Ζωγεριά

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το ελικόπτερο...

Θλίψη στο ποδόσφαιρο: Πέθανε στα 25 του ο Κέβιν Κάστρο – Κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο

Βαρύ πένθος έχει προκαλέσει στον χώρο του ποδοσφαίρου ο...

Αρτέμιδα: Παρ’ ολίγον τραγωδία στην παραλία Σιλιβάνι – Κραυγή αγωνίας για την επικίνδυνη πρόσβαση

Ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στην παραλία Σιλιβάνι,...

ΝΕΑ

Εορτάστηκαν τα εννιάμερα της Θεοτόκου στην Παναγίτσα της Ραφήνας

Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζουμε την Απόδοση της...

Αρτέμιδα: Παρ’ ολίγον τραγωδία στην παραλία Σιλιβάνι – Κραυγή αγωνίας για την επικίνδυνη πρόσβαση

Ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στην παραλία Σιλιβάνι,...

Τραγωδία στον Όλυμπο: Νεκρός 40χρονος ορειβάτης μετά από πτώση σε χαράδρα

Τραγική κατάληξη είχε η ορειβατική εξόρμηση ενός 40χρονου στον...

RPN.GR