Κορονοϊός : Σε πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού η Αττική – Ένα βήμα πριν την καθολική χρήση μάσκας

333

Κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες – Πάνω από 400 κρούσματα την Τετάρτη, τα 194 στην Αττική – Ανησυχία για τη διασπορά το επόμενο διάστημα

Σε σταθερά μεν, υψηλά δε επίπεδα παραμένει το επιδημικό κύμα κορονοϊού στη χώρα μας με τους αρμόδιους να παρακολουθούν με αμείωτη αγωνία κι ενδιαφέρον την εξέλιξή του και την πορεία του. Για μια ακόμη ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού κυμάνθηκε πάνω από 400, με τα μισά όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες να εντοπίζονται στην Αθήνα.
Το λεκανοπέδιο μετράει σήμερα 194 κρούσματα.

Ήπια κυκλοφορία του ιού καταγράφεται επίσης σε άλλες 35 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Στο λεκανοπέδιο το επίπεδο συναγερμού με βάση τους ειδικούς είναι πορτοκαλί, ένα επίπεδο πριν από τον λεγόμενο κόκκινο συναγερμό, και ο προβληματισμός στα κέντρα λήψης αποφάσεων εντείνεται για την εφαρμογή νέων μέτρων, όπως η υποχρεωτική εφεξής -και όχι η αυστηρή σύσταση που ισχύει σήμερα για τη- χρήση μάσκας. Προς το παρόν το βασικό επιχείρημα των αρμοδίων είναι πως δεν καταγράφεται εκθετική αύξηση κρουσμάτων, που θα οδηγούσε αμέσως στην υποχρεωτική χρήση μάσκας. Στη γειτονική Ιταλία πάντως εφαρμόστηκε πλέον και αυτό το μέτρο.

Οι ειδικοί αναμένουν την κάμψη του επιδημικού κύματος στην Αττική σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απο το σύνηθες που έχει καταγραφεί σε σημεία της Περιφέρειας. Για παράδειγμα αν χρειάστηκε ενας μήνας ή και περισσότερο για μια περιοχή όπως η Ξάνθη, στην Αττική θα απαιτηθεί τουλάχιστον διπλάσιος χρόνος, με αφετηρία πάντοτε την εφαρμογή των μέτρων.

«Αναμένουμε πως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Η ανταπόκριση τέτοιων κέντρων στα μέτρα είναι πιο αργή» ανέφερε χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

35 περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.

Αυξάνονται σταθερά τα σημεία που…κοκκινίζουν τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, άλλες 35 περιοχές βρίσκονται σήμερα στον χάρτη που αποτυπώνει τις επίμαχες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι αρκετές περιοχές βρίσκονται σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, με τις τελευταίες που εντάχθηκαν σε αυτο το καθεστώς να είναι η Αχαϊα, τα Ιωάννινα και η Κοζάνη.

Από τα 380 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με συρροές. Τα 27 κρούσματα είναι εισαγόμενα,

Η Αττική έχει και σήμερα την αρνητική πρωτιά, με 194 κρούσματα εκ των οποίων 18 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα
Ακολουθούν με βάση τον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων η Κοζάνη (29 κρούσματα) και τα Ιωάννινα (26). Και στις δυο περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί μικρές συρροές που δίνουν νέες λοιμώξεις.

Με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων αναφέρεται σήμερα η Θεσσαλονίκη (16).

Στην επόμενη θέση αυτής της κατάταξης βρίσκεται η Εύβοια με 12 κρούσματα και με 11 η Αχαΐα.

Τα Τρίκαλα και η Κορινθία καταγράφουν από 8 κρούσματα και η Αιτωλοακαρνανία 7.

Έξι κρούσματα καταγράφονται στην Ημαθία και άλλα τόσα στην Πέλλα. Πέντε κρούσματα καταγράφηκαν στη Λέσβο και την Πιερία.

Τρία κρούσματα αναφέρονται στη Βοιωτία, συνδεόμενα με τη γνωστή συρροή της κηδείας.

Από 2 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στις Π.Ε. Κιλκίς, Λάρισας, Ξάνθης, Φθιώτιδας, Χίου. Και τέλος, από 1 κρούσμα στις Π.Ε. Έβρου, Ηλείας. Ηρακλείου, Θήρας, Κέρκυρας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Ναξου, Πρέβεζας, Σάμου, Τήνου, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων, Αργολίδας.

Ανησυχία για τη διασπορά το επόμενο διάστημα

Στο μεταξύ, την ανησυχία τους διατυπώνουν ειδικοί για ενδεχόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας το επόμενο διάστημα σε συνέχεια της σημερινής μεγαλειώδους συγκέντρωσης έξω απο το Εφετείο Αθήνας για τη δικαστική απόφαση που αφορούσε τη Χρυσή Αυγή.

«Τόσο μεγαλο πλήθος σε τόσο μικρό χώρο υπό τις παρούσες συνθήκες επιδημίας ειναι μια υγειονομική βόμβα» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βαςιλακόπουλος. Και εξηγεί πως «μπορεί να οδηγήσει σε πολλες διαφορετικές αλυσίδες μετάδοσης, καθώς χιλιαδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκεί απο διαφορετικές γωνιές της Αττικης, ενδεχομένως και από αλλα σημεια της χώρας, στις οποίες και θα επιστρέψουν μετά από αυτήν τη συγκέντρωση».

Η επίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα φανεί σε μια ή δυο εβδομάδες. «Αν υπήρχαν υπερμεταδότες θα μπορούσαν να κολλήσουν απο δυο τρεις εως και οκτώ και δεκα άνθρωποι από έναν και μόνο υπέρ μεταδότη. Πλεον το αυτονόητο και ζητούμενο απο ανθρώπους που παρευρέθηκαν σημερα στη συγκέντρωση ειναι να προστατεύσουν τους άλλους, στις οικογένειες τους, στις εργασίες τους και να μείνουν σε απομόνωση για το επόμενο διαστημα. Να μην διακινδυνεύσουν να μεταδώσουν σε κάποιο ευπαθές η ηλικιωμένο άτομο του περιβάλλοντος τους τον κορωνοϊό» καταλήγει ο καθηγητής.

Την ίδια έκκληση είχε απευθύνει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καλώντας οσους ηταν έξω από το Εφετείο, «να είναι από εδώ και στο εξής, ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι μια ωραία ημέρα για τη δημοκρατία, ας μην γίνει μια κακή ημέρα για τη δημοσια υγεία» ευχήθηκε.