Κτίζω αλλιώς και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ

541

“ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ  ΙΙ”  και “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ”

Πρόκειται  για τα δύο προσεχή προγράμματα του “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”  που έχουν ήδη εξαγγελθεί. 

“ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ  ΙΙ” 
Το πιο άμεσο  πρόγραμμα είναι το «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ». 

Είναι ο τρίτος κύκλος της συνέχειας  του προγράμματος που ήδη  “τρέχει” και  που  λίγο – πολύ  οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες το γνωρίζουν.  Αναμένεται να  “ανοίξει” το προσεχές φθινόπωρο, πιθανά  τον  Σεπτέμβριο.

Οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος με το  “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ  ΙΙ”  είναι:
α) Μόνωση (εσωτερική, εξωτερική, ταράτσας),
β) Κουφώματα (διπλά τζάμια, παντζούρια)  και συστήματα σκίασης (πχ τέντες)
γ) Θέρμανση (Ενεργειακό τζάκι, αντλία θερμότητας, ενεργειακός λέβητας)
δ) Ηλιακός θερμοσίφωνας ΖΝΧ.
ε) Aircondition, συστήματα inverter.

Τα κριτήρια για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα, είναι:
1) Οι αναβαθμίσεις να αφορούν την κύρια κατοικία του σύμφωνα με το Ε1.
2) Το ακίνητο  να είναι νόμιμο ή νομιμοποιημένο.
3) Να ηλεκτροδοτείται κανονικά.

Το μέγιστο ύψος προϋπολογισμού των εργασιών, είναι οι 25.000€ (250€/τμ)
Η επιδότηση που μπορεί να πάρει ο ιδιοκτήτης  είναι εως 70%  και το τελικό ποσοστό της εξαρτάται από  εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.
Το ποσό (ποσοστό δαπάνης) που  αναλογεί στον ιδιοκτήτη καλύπτεται με αυτο- χρηματοδότηση ή μπορεί να εξασφαλιστεί και με εξαετή άτοκο τραπεζικό δανεισμό.

Το τεχνικό γραφείο “Κώστας Παλιούρας και συνεργάτες”  σε συνεργασία με την Energy Finance δραστηριοποιείται ενεργά για την προώθηση και  υλοποίηση των προγραμμάτων του Εξοικονομώ. Η Energy Finance  είναι ο εξειδικευμένος σύμβουλος έργου και αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία (πλήρη οργάνωση φακέλου, οικονομική προέγκριση, συνεργαζόμενες εταιρείες, διεκπεραίωση διαδικασιών) για το πρόγραμμα ΕΚΟ ΙΙ. 

Για κάθε πληροφορία επικοινωνήστε με τον χρηματοοικονομικό και ενεργειακό σύμβουλό μας κ. Κουκούλη Κων/νο, Αρχιτέκτονα μηχανικό, στο τηλέφωνο  6932 937 189 ή στείλτε e-mail  στη διεύθυνση : kklskn@gmail.com

“ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ”

Ο διάδοχος  του “Εξοικονομώ ΙΙ”  είναι ένα νέο πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί με τίτλο “Εξοικονομώ και Αυτονομώ” . Σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες αναμένεται να ξεκινήσει επίσης το φθινόπωρο του 2020,  όμως  οι  πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την Άνοιξη του 2021 .  

Ο αρχικός προϋπολογισμός του νέου, αναβαθμισμένου προγράμματος, ξεκινά με 850 εκατομμύρια ευρώ, απευθύνεται σε περισσότερους δικαιούχους και περιλαμβάνει περισσότερες  επιλέξιμες δαπάνες. Έξυπνα συστήματα διαχείρισης, υποδομές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ                      είναι μερικές από αυτές τις νέες επιλογές.

Οι βασικές αλλαγές που θα φέρει το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι οι εξής:

 1. Θα είναι διαρκώς ανοιχτό ώστε να υπάρχει δυνατότητα για συνεχή υποβολή αιτήσεων.
 2. Θα πρέπει να επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά τρεις κατηγορίες τουλάχιστον. Αυτό θα τεκμηριώνεται με έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που θα συνταχθούν πριν και μετά τις εργασίες αναβάθμισης.
 3. Έχει διευρυμένα όρια  εισοδηματικών κριτηρίων (συμμετοχή  και νοικοκυριών   μεσαίας εισοδηματικής τάξης).
 4. Εξασφαλίζεται προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες μετά τις παρεμβάσεις. Το κίνητρο αυτό λαμβάνει υπόψη ότι το 55% περίπου του κτιριακού αποθέματος έχει κατασκευαστεί πριν το 1980 και κατηγοριοποιείται ως Ζ/Η (οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση).
 5.  Προσφέρει περισσότερες  επιλογές  παρεμβάσεων (αυτονόμηση, έξυπνο σπίτι).
 6. Επιπλέον ποσοστό επιδότησης στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης (έως και 15% στις κατηγορίες με χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες). 
 7. Αυξημένη συμμετοχή ιδιοκτησιών κτισμένων προ του 1980.

Οι νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις  για χρηματοδότηση (πέρα από τις “γνωστές” του προηγούμενου προγράμματος) που αφορούν τις στοχευμένες τεχνολογικές αναβαθμίσεις  ενός συμβατικού σπιτιού σε  Έξυπνο και αυτόνομο Σπίτι,  ενδεικτικά είναι:

 1. Φωτοβολταϊκά συστήματα
 2. Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες)
 3. Ηλεκτρικοί φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων
 4. Εξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (ΑΠΕ)
 5. Εφαρμογή καινοτόμων εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας (Wi-Fi, sensors, αυτοματισμοί, απομακρυσμένη διαχείριση)) 

Ο στρατηγικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι να προκαλέσει μια “επενδυτική χιονοστιβάδα”  ενεργειακά και ποιοτικά ωφελημένων νοικοκυριών (περί τις 60.000 κατοικίες ετησίως έως το 2030 ώστε να ανανεωθεί ριζικά το γερασμένο και ενεργοβόρο κτιριακό κεφάλαιο της χώρας) με παράπλευρη επιδίωξη την ενίσχυση των επαγγελμάτων του κατασκευαστικού κλάδου.  

Η ενεργοποίηση  του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ” για Έξυπνα Σπίτια  είναι η “πρεμιέρα”  μιας ακολουθίας δράσεων προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας  με την εφαρμογή Αειφόρου δόμησης, τη   χρήση  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αξιοποίηση της  ψηφιακής τεχνολογίας.  Αυτές οι δράσεις αναμένεται  να χρηματοδοτηθούν με την αξιοποίηση του “ενεργειακού μερίδιου” από το δημοσιονομικό πακέτο (νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027) των 72 δις ευρώ του ταμείου ανάκαμψης.  

Στο τεχνικό γραφείο “Κώστας Παλιούρας και συνεργάτες, Αρχιτέκτονες μηχανικοί”   κατέχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία να προσφέρουμε κάθε υπηρεσία και να εκτελέσουμε κάθε εργασία ενεργειακής αναβάθμισης οποιουδήποτε  κτηρίου. Εφαρμόζουμε αειφόρο δόμηση, βιοκλιματισμό,  ηλιοθερμία, γαιοθερμία , ψηφιακές εφαρμογές, νανοτεχνολογία και κάθε καινοτόμο υλικό και τεχνική για την  παραγωγή νεόδμητων ή ανακαινισμένων κτιρίων και χώρων που είναι υγιεινοί  , προσιτοί, ποιοτικοί, ανθεκτικοί και προσφέρουν χαμηλό έως και μηδενικό κόστος λειτουργίας και χρήσης  (κτήρια  nZEB ) 

Για περισσότερα επισκεφθείτε www.costaspaliouras.gr ή καλέστε 6932243001 

Παλιούρας Κώστας, Αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ