spot_img
16.5 C
Rafina
Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο “Στη δίνη των κρίσων”, σε επιμέλεια Γιάννου Παπαντωνίου

 

 

 

Ο συλλογικός τόμος του ΚΕΠΠ (Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής) «Στη Δίνη των Κρίσεων» επιχειρεί μια οριζόντια ανάλυση των «πολλαπλών κρίσεων» που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την αρχή αυτού του αιώνα. Οι κρίσεις είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, τεχνολογικών αλλαγών, γεωοικονομικών φαινομένων καθώς και πολιτικών μετατοπίσεων. Για να ξεπεραστούν, χρειάζεται ενεργός διεθνής συνεργασία και ουσιαστική ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομικών και κοινωνικών δομών σε παγκόσμια κλίμακα.

Στις άμεσες οικονομικές, υγειονομικές και γεωπολιτικές απειλές πρέπει να προστεθούν και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές προσφυγικές ροές καθώς η είσοδος νέων επαναστατικών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συνέλθει από τα βαριά τραύματα που προκάλεσε η κρίση χρέους, ενώ επιπρόσθετα πρέπει να ανταπεξέλθει στην επικίνδυνη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Πρέπει να οικοδομήσει μια στερεότερη οικονομία, να αναπτύξει ισχυρότερα αμυντικά συστήματα και να ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή. Πρέπει, κυρίως, να εκσυγχρονίσει το κράτος και τους θεσμούς, με αιχμή την παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, το φορολογικό σύστημα και την κοινωνική προστασία.

Προϋπόθεση είναι η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα διακυβέρνησης. Στην αδυναμία των πολιτικών φορέων να οργανωθούν δημοκρατικά, να συνδεθούν οργανικά με τις κοινωνικές δυνάμεις και να εξοπλιστούν με σύγχρονες ιδεολογίες ώστε να προσφέρουν αποτελεσματική διακυβέρνηση, επικεντρώνονται τα μεγαλύτερα εθνικά ελλείμματα, που εξηγούν την αναπτυξιακή υστέρηση.

Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ριζικές παρεμβάσεις στον τρόπο εκλογής των βουλευτών, τη διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα, τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά των κομμάτων, που μπορούν να πείσουν τους πολίτες ότι το πολιτικό σύστημα υπάρχει για να δίνει λύσεις στα προβλήματά τους και όχι (μόνο) για να νέμεται την εξουσία.

Γράφουν οι: Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Π. Κ. Ιωακειμίδης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας, Κώστας Μποτόπουλος, Σωτήρης Ντάλης, Γιάννος Παπαντωνίου, Πλάτων Τήνιος, Κίμων Χατζημπίρος

 

Βιογραφικό:
O Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Ουισκόνσιν (ΗΠΑ) και Σορβόνης (Παρίσι) και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Βρετανία). Από το 1978 έως το 1981 εργάστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι. Το 1981 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής και στη συνέχεια, σε διαδοχικές εκλογές, βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι το 2007. Έχει υπηρετήσει σε κορυφαίες θέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε ο μακροβιότερος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και οργάνωσε την προσπάθεια για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπογράφοντας τη σχετική απόφαση στη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN της 19ης Ιουνίου του 2000 στη Φέιρα της Πορτογαλίας. Ο Γιάννος Παπαντωνίου διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διευθύνει το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής στην Αθήνα και συνεργάζεται με διεθνή think-tanks. Έχει συγγράψει άρθρα και βιβλία για θέματα οικονομίας και διεθνούς πολιτικής.
Άλλα βιβλία του στα ελληνικά είναι: «Απέναντι στους ανέμους» (εκδ. Παπαζήση, 2021), «Προσωπική μαρτυρία» (εκδ. Παπαζήση, 2020), «Αντιμέτωποι με το μέλλον» (εκδ. Παπαζήση, 2018), «Στάσεις και αποστάσεις» (εκδ. Παπαζήση, 2014), «Το επόμενο βήμα» (εκδ. Καστανιώτη, 2006), «Σύγχρονο κράτος για μια ισχυρή κοινωνία» (εκδ. Εξάντας, 2003), «Ευρώπη και εθνική στρατηγική» (εκδ. Αιχμή, 1993), «Διανομή του εισοδήματος και συσσώρευση του κεφαλαίου, η ελληνική εκβιομηχάνιση: 1958-1973» (εκδ. Παπαζήση, 1979).

Εκδόσεις Παπαζήση, Νικηταρά 2 & Εμμ. Μπενάκη, 210 3838020, info@papazisi.gr

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Προσκυνηματική πορεία της ενορίας Παναγίας Παντοβασίλισσας στους Αγίους Τόπους

Ιερά Αποδημία της Ενορίας στους Αγίους Τόπους (1–6 Οκτωβρίου 2026) Ο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 21/2

Αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Μπραντ Πιτ: Πάσχει από προσωπαγνωσία και δεν υπάρχει θεραπεία

Η πρόσφατη άφιξη του Μπραντ Πιτ στην Ύδρα για...

Ραφήνα: Καθαρά Δευτέρα στην ”Καλή καρδιά του Νικόλα”

Και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, η παράδοση έχει διεύθυνση...

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης/ Πρώτη συνάντηση 26/2

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης – Πρώτη...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 21/2

Αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Μπραντ Πιτ: Πάσχει από προσωπαγνωσία και δεν υπάρχει θεραπεία

Η πρόσφατη άφιξη του Μπραντ Πιτ στην Ύδρα για...

Ραφήνα: Καθαρά Δευτέρα στην ”Καλή καρδιά του Νικόλα”

Και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, η παράδοση έχει διεύθυνση...

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης/ Πρώτη συνάντηση 26/2

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης – Πρώτη...

Artion Live: Chicago Blues Night με τον Michael Dotson

Το Artion στο Μάτι υποδέχεται έναν αυθεντικό εκπρόσωπο του...

Λιμάνι Ραφήνας: Και σαρακοστιανά την Καθαρά Δευτέρα στο ψητοπωλείο ”Εφη”!

Μεγάλη ποικιλία από Σαρακοστιανούς μεζέδες την Καθαρά Δευτέρα στο...

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις 24/2

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις...

RPN.GR