spot_img
32.7 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

Κυριακή του Θωμά σήμερα. Γιατί ο Απόστολος Θωμάς ονομάστηκε άπιστος – rpn

 

 

Σήμερα είναι η Κυριακή του Θωμά, η οποία εορτάζεται από την Εκκλησία επτά ημέρες μετά το Πάσχα. Ο Απόστολος Θωμάς ήταν ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού. Το όνομά του προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «thaom», που σημαίνει δίδυμος. Ο Θωμάς ήταν Ιουδαίος από τη Γαλιλαία και ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά. Εγκατέλειψε το επάγγελμά του και ακολούθησε το Χριστό, όταν εκείνος του το ζήτησε. Ήταν ζωηρός, παρορμητικός, γενναίος, αλλά και δύσπιστος. Η αγάπη του μέχρις αυτοθυσίας προς τον Χριστό καταφαίνεται, όταν παρακινεί τους άλλους μαθητές του.

Κατά την εμφάνιση του Χριστού στους αποστόλους μετά την Ανάστασή Του, ο Θωμάς απουσίαζε και έθεσε ως όρο για να αποδεχθεί τα λεγόμενά τους να αποκτήσει προσωπική εμπειρία του γεγονότος, δηλαδή να δει στα χέρια του Χριστού «τον τύπον των ήλων» (τα σημάδια των καρφιών) και να βάλει «τη χείρα εις την πλευράν αυτού». Όταν η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε μετά από οκτώ ημέρες, ο Θωμάς αναφώνησε: «Ο Κύριος μου και Θεός μου!».

Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και την προτροπή του Χριστού «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθαίος, κη’ 19), ο Θωμάς κήρυξε το ευαγγέλιο μέχρι την Ινδία, όπου σύμφωνα με τα απόκρυφα έργα («Πράξεις και Μαρτύρια του Θωμά»), υπέστη φρικτά βασανιστήρια και μαρτύρησε στην πόλη Μίλαπορ το 72. Τμήμα των λειψάνων του βρίσκονται στο ναό του Αγίου Θωμά στη πόλη Ορτόνα της Ιταλίας.

Στον Θωμά αποδίδεται κι ένα απόκρυφο Ευαγγέλιο, που περιλαμβάνει γεγονότα της παιδικής ηλικίας του Ιησού. Δεν αναγνωρίζεται, όμως, από την Εκκλησία, επειδή θεωρείται έργο αιρετικών.

Η μνήμη του Απόστολου Θωμά εορτάζεται στις 6 Οκτωβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 3 Ιουλίου από την Καθολική. Το γεγονός της προσωπικής του εμπειρίας με τον Κύριο τιμάται την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα.

Η φράση «άπιστος Θωμάς» χρησιμοποιείται μεταφορικά στον καθημερινό λόγο για κάποιον, που είναι δύσπιστος. Προέρχεται από τα λόγια του Ιησού προς τον Θωμά: «μη γίνου άπιστος αλλά πιστός».

 

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Εκθέσεις θορύβου αεροσκαφών για τον Ιούνιο 2026

Εκθέσεις θορύβου αεροσκαφών για τον Ιούνιο 2026 Έκθεση_θορύβου_Ιούνιος_2026

Ραφήνα: Προσφορά νερών στο ΚΕΠΙΧ και στην ΕΘΟΡΠ από τις Υδροφόρες Γιώργος

Θερμές ευχαριστίες προς την εταιρεία «Υδροφόρα Γιώργος» για την...

Συνεχίζεται και την Τρίτη 4/8 ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 4) σε όλη την Αττική 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο ΤΡΙΤΗ...

Φωτιά στη Βοιωτία: Ο Δήμαρχος Στυλίδας ανάμεσα στους δύο συλληφθέντες- η εταιρεία του είχε αναλάβει έργο με ανεμογεννήτριες

Ο δήμαρχος Στυλίδας, Ιωάννης Αποστόλου, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες,...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Εκθέσεις θορύβου αεροσκαφών για τον Ιούνιο 2026

Εκθέσεις θορύβου αεροσκαφών για τον Ιούνιο 2026 Έκθεση_θορύβου_Ιούνιος_2026

Ραφήνα: Προσφορά νερών στο ΚΕΠΙΧ και στην ΕΘΟΡΠ από τις Υδροφόρες Γιώργος

Θερμές ευχαριστίες προς την εταιρεία «Υδροφόρα Γιώργος» για την...

Καταγγελία για κλοπές από αυτοκίνητα πυροσβεστών την ώρα της μεγάλης φωτιάς

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν φωτογραφίες από τον χώρο στάθμευσης της...

Σύμη: Εντοπίστηκε και ο όγδοος Γερμανός τουρίστας – Ασφαλείς όλοι οι επιβαίνοντες

Αίσιο τέλος είχε η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης...

RPN.GR