Η προκλητική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε απάντησή της στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για το ΧΥΤΑ Γραμματικού ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κράτος μέλος, διαδηλώσεις και πράξεις βανδαλισμού συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος και προκάλεσαν την αναστολή των δοκιμών» φανερώνει την πλήρη συστράτευση της ΕΕ στην προώθηση του καταστροφικού για την υγεία και το περιβάλλον έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Μαρτυρά πόσο ενοχλεί και εμποδίζει τα σχέδια τόσο της ΕΕ όσο και των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δημοτικών αρχών της ΝΔ όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, ο αποφασιστικός αγώνας σωματείων, μαζικών φορέων και κατοίκων της περιοχής.
Αυτός μόνο ο αγώνας μπορεί να εξασφαλίσει τη μη λειτουργία του επικίνδυνου αυτού έργου και όχι οι κινήσεις σκοπιμότητας της ΕΕ περί απένταξής του από τις χρηματοδοτήσεις της («Ταμείο Συνοχής»). Γιατί στην ίδια ερώτηση, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, θέτοντας το ζήτημα εάν με τη «δοκιμαστική και μόνον λειτουργία» του έργου παύει να ισχύει το ενδεχόμενο απένταξής του, η Ευρ. Επιτροπή ομολογεί ότι αυτό δεν έχει αποτραπεί, αφού όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα «δεν έχει λάβει επιβεβαίωση της έναρξης λειτουργίας του». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα περί απένταξης του έργου στην πραγματικότητα αξιοποιούνται από την ΕΕ ως κούφια απειλή για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του αφού η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την υλοποίηση του έργου.
Με όσα αναφέρονται στην απάντηση που υποχρεώνεται να δώσει η Ευρ. Επιτροπή διαψεύδονται οι ισχυρισμοί της συμμαχίας Πατούλη (ΝΔ) – Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) στα Περιφερειακά Συμβούλια για την αποτροπή της απένταξης του έργου. Σε σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής τον περασμένο Σεπτέμβρη για την απόφαση έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού διαβεβαιωνόταν μάλιστα ότι: «ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή πετύχαμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να απενταχθεί το έργο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κι έτσι δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν πάνω από 20 εκατομμύρια EUR». Διευκρινίζεται ακόμη ότι με την απάντησή της η ΕΕ «κατεβάζει» το ποσό της ενδεχόμενης επιστροφής στα «11 069 753,05 EUR», όσα δηλαδή έχει καταβάλει για το έργο.
Με λίγα λόγια, η ΕΕ κλείνει το μάτι και καθησυχάζει τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες, καθώς συνεχίζεται η πολύχρονη και αόριστη «παράταση χάριτος», που απλόχερα έχει δώσει και δίνει για την «ολοκλήρωση» και τη «χρησιμοποίηση» του καταστροφικού αυτού έργου. Άλλωστε η όλη υπόθεση επικεντρώνεται αποκλειστικά πλέον στην τήρηση μιας «προθεσμίας – φάντασμα» για την «ολοκλήρωση και τη χρησιμοποίηση» του έργου, δεδομένου ότι η Ε.Ε. έχει ήδη αποφανθεί ότι από περιβαλλοντική άποψη η δημιουργία του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση είναι σύμφωνη με την «περιβαλλοντική νομοθεσία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δηλώνεται ευθέως και στην από 15.10.19 «Ανακοίνωση Προς τα Μέλη» της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη διαβεβαίωση ότι η προηγούμενη «διαπίστωση [της ΕΕ] σχετικά με τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας καταργήθηκε».
Η ολόπλευρη και διαχρονική υποστήριξη της ΕΕ, των περιφερειακών αρχών, των εγχώριων αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου στο εγκληματικό έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού επιβεβαιώνει ότι όταν διακυβεύονται τα κέρδη του κεφαλαίου οι περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες πάνε «περίπατο», ενώ αποκαλύπτει ότι το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης» είναι στην πραγματικότητα ένας ακόμη δρόμος για να βρει κερδοφόρα διέξοδο το κεφάλαιο.
Κι από αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής να συνεχίσουν εντείνοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους για να ακυρωθούν τα καταστροφικά σχέδια ΕΕ, κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου για ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Eδώ και τώρα να σταματήσει ο εμπαιγμός των κατοίκων από την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής και να σταματήσει κάθε διαδικασία που μεθοδεύει τον εκβιασμό των κατοίκων για την ολοκλήρωση και λειτουργία ενός έργου αποδεδειγμένα καταστροφικού για το περιβάλλον και τη ζωή τους.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Επιτροπής:
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003435/2019 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Κώστας Παπαδάκης
Θέμα: Οι εξελίξεις στον ΧΥΤΑ Γραμματικού
Ανησυχία προκαλούν σε κατοίκους και φορείς οι εξελίξεις στον ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής, στις 17.10.2019, σχετικά με την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του, αναφέρεται: «Ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή πετύχαμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να απενταχθεί το έργο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κι έτσι δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν πάνω από 20 εκατομμύρια EUR».
Διαψεύδοντας τα περί αποφυγής της απένταξης, ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρει στην επιστολή του στις 19.10.19: «Το έργο έχει απενταχθεί από το Ταμείο Συνοχής από το 2015 λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στο περιβάλλον. Αποφασίστηκε μάλιστα από τότε 100% δημοσιονομική διόρθωση και, συνεπώς, η επιστροφή 11.000.000 EUR».
Στην απάντηση της Επιτροπής (E-001098/2018) στις 25.4.2018 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «Η Επιτροπή πρότεινε δημοσιονομική διόρθωση της τάξεως του 100% της συνδρομής του Ταμείου Συνοχής λόγω της έλλειψης πληρότητας και λειτουργικότητας του έργου».
Με δεδομένη την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην κατασκευή του εν λόγω ΧΥΤΑ, ερωτάται η Επιτροπή:
1 Ποιο είναι το ακριβές ύψος του ποσού που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα από κοινοτικούς πόρους για το έργο, το οποίο επιστρέφεται στην περίπτωση της απένταξης; Έχει πράγματι πραγματοποιηθεί η απένταξη αυτή;
2 Με τη «δοκιμαστική και μόνον λειτουργία» εκλείπει το ενδεχόμενο απένταξης του έργου; Αν όχι, ποιες ακόμη προϋποθέσεις επιβάλλεται να τηρούνται;
E-003435/2019 – Απάντηση της κ. Ferreira εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (30.1.2020)
Η Επιτροπή χορήγησε χρηματοδοτική συνδρομή[1] ύψους 16 087 808 EUR από το Ταμείο Συνοχής για το έργο «Κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής στη βορειοανατολική Αττική στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού» στο πλαίσιο της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας κλεισίματος, οι υπηρεσίες της Επιτροπής ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές για προγραμματισμένη δημοσιονομική διόρθωση ύψους 100 % των δηλωθεισών δαπανών, δεδομένου ότι το έργο δεν ολοκληρώθηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε. Αυτό αμφισβητήθηκε από τις ελληνικές αρχές.
Μετά την έναρξη της διαδικασίας δημοσιονομικής διόρθωσης το 2018[2], οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη διαφωνία τους με την προγραμματισμένη δημοσιονομική διόρθωση. Επομένως, η τεχνική συνεδρίαση μεταξύ των δύο μερών διεξήχθη, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τη σχεδιαζόμενη δημοσιονομική διόρθωση.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ενημερώθηκαν ότι η δοκιμαστική φάση είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κράτος μέλος, διαδηλώσεις και πράξεις βανδαλισμού συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος και προκάλεσαν την αναστολή των δοκιμών. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει επιβεβαίωση της έναρξης λειτουργίας του έργου.
Μέχρι σήμερα, το Ταμείο Συνοχής έχει καταβάλει 11 069 753,05 EUR για το έργο. Το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί και ο στόχος του[3] δεν έχει επιτευχθεί.».
14/02/2020 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ
ΚΚΕ
[1] Με την απόφαση C (2004) 5509 της 21ης Δεκεμβρίου 2004, όπως τροποποιήθηκε την τελευταία φορά με την απόφαση C (2011) 2877 της 18ης Απριλίου 2011.
[2] Δημοσιονομική διόρθωση βάσει του άρθρου H του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1164/94 του Συμβουλίου, της 16ης Μαΐου 1994 για την ίδρυση του ταμείου συνοχής.
[3] που ορίζεται στην απόφαση C(2004) 5509