Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές της χώρας εξαιτίας της ανομβρίας, αφού η κατάσταση τείνει να γίνει δραματική τόσο για τους πολίτες όσο και για τα ζώα.
Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στον Έβρο, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα άλογα πέφτουν νεκρά εξαιτίας της δυσκολίας να βρουν νερό για να καλύψουν τις βιολογικές τους ανάγκες.
Ο πρόεδρος συλλόγου «Αινήσειου Δέλτα Έβρου» ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί νεκρά 5-6 άλογα, συμπληρώνοντας ότι δίνουν μεγάλο αγώνα για να σώσουν τα ζώα.
«Είναι σε μια καλύτερη κατάσταση τα υπόλοιπα άλογα. Έχουμε μεταφέρει νερό, κουβαλάμε τροφή και δείχνουν σημάδια ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι συνεχιζόμενες επί ημέρες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την εισχώρηση του θαλασσινού νερού στο Δέλτα του ποταμού Έβρου φέρεται ότι είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο αλόγων, τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες διαβιούν ανεπιτήρητα σε νησίδες στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα λόγω του συναγερμού για λειψυδρία που έχει σημάνει σε πολλές περιοχές της χώρας. Συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά, καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.
Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές την ίδια ώρα που η θερινή τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της.
Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε σχέση με το 2022 διαπιστώνεται σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού στη χώρα μας, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ. Συγκεκριμένα, στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στο φράγμα Αποσελέμης, στην Κρήτη, έπειτα από ανάλυση που εφάρμοσε το Beyond EO Centre NOA με δορυφορικές εικόνες Sentinel-2.
Από την πλευρά της η σελίδα climatebook λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 2 Ιουλίου 2023 διαπιστώνει ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.5 km², ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε ~12.8 km². Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με τη μέση τιμή από το 2010.
«Η έκταση της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως η μικρότερη από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης. Σημειώνεται ότι η τεχνητή Λίμνη του Μόρνου αποτελεί τον κύριο ταμιευτήρα ύδρευσης της Αθήνας», επισημαίνει το climatebook.
Τα παραπάνω δεδομένα προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα που «χτυπάει καμπανάκι» και για την Αττική.
Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις.