Λέκκας στο «Ραντάρ»: Πότε θα κινδυνεύσει η Ελλάδα από έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία

164

«Εάν γίνει σεισμός πάνω από 6,5 Ρίχτερ κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας τότε θα επηρεάσει το ρήγμα της Ελλάδας», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ. 

Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ανησύχησε τους σεισμολόγους, οι οποίοι δεν αποκλείουν νέο μεγάλο σεισμό στη γείτονα χώρα μέχρι το 2022.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στο πώς μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα από τα «κουνήματα» στην Κωνσταντινούπολη.

«Εάν γίνει σεισμός πάνω από 6,5 Ρίχτερ κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας τότε θα επηρεάσει το ρήγμα της Ελλάδας», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ στη ραδιοφωνική εκπομπή “Ραντάρ” των Τάκη Χατζή και Δήμου Βερύκιου και συνέχισε:

«Θα πρέπει να δούμε πρώτα τον σεισμό, τι μέγεθος έχει, τι χαρακτηριστικά έχει, ποια θα είναι η δυναμική του και μετά θα μιλήσουμε για το αν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. Προκαταβολικά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα».

Ο κ. Λέκκας επανέλαβε την εκτίμησή του, αλλά και άλλων συναδέλφων του ότι μέχρι το 2022 στην Τουρκία θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός της κλίμακας των 7,2 Ρίχτερ και τόνισε:

«Εκείνο στο οποίο στρέφεται αυτή τη στιγμή η Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα είναι να δούμε τι συνέχεια θα υπάρχει μετά από τον σεισμό που έγινε τώρα. Γι αυτό συγκλήθηκε μια νέα σύσκεψη στις 14 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, θα συμμετέχουμε και εμείς, για να δούμε ακριβώς τι στοιχεία θα παρουσιαστούν, για να κάνουμε κι εμείς την αποτίμησή μας για τον ελληνικό χώρο».