Λίγα λόγια για την στέβια

243

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσοτερο τη γλυκαντική ουσία στέβια, ενώ χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά τόσο στην παρασκευή των γλυκών όσο και στον καφέ.

Τι είναι όμως η στέβια; Γιατί να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με στέβια; Τι γίνεται με τη γεύση που δίνει στον καφέ και δεν είναι και τόσο ευχάριστη; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε αμέσως!

Ας τα πάρουμε με τη σειρά!

Η στέβια είναι μια γλυκαντική ουσία που προέρχεται από ένα θάμνο ο οποίος έχει το ίδιο όνομα μαζί της! Ο θάμνος δηλαδή ονομάζεται στέβια!

Όταν ξεκινάει η διαδικασία της δημιουργίας της γλυκαντικής ουσιας, από το εκχύλισμα των φύλλων της στέβιας παίρνουν τον γκυκοζίτη που θεωρείται το ποιοτικά καλύτερο γλυκαντικό συστατικό του φυτού.Στη συνέχεια η στέβια συνδυάζεται με διάφορες πολυόλες, όπως είναι η μαλτιτόλη και η ερυθριτόλη. Η γλυκαντικη ουσία στέβια που περιέχει μαλτιτόλη προσδίδει μια πιο ιδιαίτερη, χαρακτική γεύση στο προϊόν που θα καταναλώθει( καφές, γλυκά κτλ) αντίθετα με τη γλυκαντική ουσία που περιέχει ερυθριτόλη και δεν έχει αυτή την ιδιαιτερότητα.

Η γλυκαντική ουσία στέβια έχει την ιδιαιτερότητα να έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ ταυτόχρονα δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Άρα είναι πολλή χρήσιμη κυρίως στους διαβητικούς ασθενείς καθώς δεν έχει καμία επίδραση στη γλυκόζη νηστείας, στην ινσουλίνη, στη γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη, αλλά και στα λιπίδια αίματος.

Μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από ανθρώπους που είναι σε προγράμματα απώλειας βάρους ή από όσους απλά προσέχουν τη διατροφή τους καθώς βάση ερευνών δεν είναι καρκινογόνα και τοξική.

Επίσημοι φορείς όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Ευρωπαική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που ελέγχουν και πιστοποιούν προιόντα προς κατανάλωση τονίζουν πως η στέβια είναι απόλυτα ασφαλής ενώ δεν έχει παρατηρηθεί καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια τουλάχιστον βάση των πιο πρόσφατων ερευνών.

Κουτζαβεκιάρη Χριστίνα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6975620013
2294088705