spot_img
16.3 C
Rafina
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Λιμάνι Ραφήνας: Προϋπόθεση για την επέκταση τα έργα πρόσβασης – Η απάντηση στη Βουλή

 

 

 

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η συζήτηση για το master plan του λιμανιού της Ραφήνας, με επίκεντρο τις επιπτώσεις στην πόλη, το κυκλοφοριακό και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη, απαντώντας τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου, παρουσίασε τους όρους που περιλαμβάνει η περιβαλλοντική εισήγηση για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού.

Βασική προϋπόθεση για τα έργα που προορίζονται να εξυπηρετήσουν περισσότερα πλοία, οχήματα και επιβάτες είναι η ολοκλήρωση τουλάχιστον ενός μεγάλου έργου πρόσβασης: είτε της επέκτασης της Αττικής Οδού προς τη Ραφήνα, με υπογειοποίηση τμήματός της κοντά στο λιμάνι, είτε της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα.

Ο συγκεκριμένος όρος αφορά, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέων χερσαίων χώρων και τις συναφείς λιμενικές εγκαταστάσεις που συνδέονται με την αύξηση της δυναμικότητας.

Διαφορετική πρόβλεψη για τα έργα προστασίας

Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι τα εξωτερικά λιμενικά έργα προστασίας από τον κυματισμό μπορούν να προχωρήσουν ανεξάρτητα από την παραπάνω προϋπόθεση, εφόσον αφορούν την προστασία του λιμανιού και δεν συνδέονται με την επέκτασή του.

Παράλληλα, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιμέρους έργων προβλέπεται η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης. Αντικείμενό της θα είναι η αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης και των μελλοντικών κυκλοφοριακών συνθηκών, καθώς και ο προσδιορισμός των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπισης των επιβαρύνσεων.

Βλάχος: Η Ραφήνα βρίσκεται ήδη υπό πίεση

Ο Γιώργος Βλάχος ζήτησε την άμεση αναστολή της διαδικασίας περιβαλλοντικής έγκρισης και θεσμοθέτησης του master plan, επικαλούμενος τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων και την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.

Περιγράφοντας την καθημερινότητα στη Ραφήνα, αναφέρθηκε στην έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, και στις δυσκολίες μετακίνησης των κατοίκων.

Ο βουλευτής διαχώρισε τις αναγκαίες βελτιώσεις για τη λειτουργία του υφιστάμενου λιμανιού από έναν σχεδιασμό περαιτέρω ανάπτυξης. Έθεσε, μάλιστα, το ερώτημα πόσα πλοία προβλέπεται να εξυπηρετούνται, ζητώντας σαφή εικόνα για το μέγεθος της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας.

Τι απάντησε το υπουργείο για τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις

Από την πλευρά της, η υφυπουργός ανέφερε ότι η αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση του master plan.

Όπως εξήγησε, έχει εκδοθεί η σχετική εισήγηση περιβαλλοντικής έγκρισης, η οποία περιλαμβάνει όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις. Κατά τη διαδικασία, σύμφωνα με την ίδια, συνεκτιμήθηκαν η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα συμπληρωματικά υπομνήματα και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.

Η κ. Σούκουλη Βιλιάλη αναγνώρισε τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, επισημαίνοντας ότι οι παρατηρήσεις των θεσμικών οργάνων και των πολιτών πρέπει να αξιολογούνται ουσιαστικά.

Στην περιβαλλοντική εισήγηση περιλαμβάνονται επίσης προβλέψεις για τη μείωση της ηχορύπανσης και των εκπομπών, την ηλεκτροδότηση των πλοίων κατά τον ελλιμενισμό, την προστασία των υποδομών της πόλης και την περιβαλλοντική παρακολούθηση.

Η κυβερνητική απάντηση συνδέει, επομένως, τις παρεμβάσεις αύξησης της δυναμικότητας του λιμανιού με την προηγούμενη ολοκλήρωση συγκοινωνιακής υποδομής. Στο κείμενο της απάντησης που δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο, δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα έργα πρόσβασης ούτε ο αριθμός των πλοίων που προβλέπει ο σχεδιασμός.

 

Αυτή την εβδομάδα

«Χωριάτικο»: Ποινικές διώξεις για 11 κακουργήματα και πλημμελήματα σε βάρος 59 κατηγορουμένων

Ποινική δίωξη για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων ασκήθηκε σε...

Υπόθεση χειραγώγησης αγώνων μπάσκετ: Προφυλακιστέος ο Κορομηλάς, κατ’ οίκον περιορισμός για Τσαρούχα και Πηλοΐδη

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο Ηλίας Κορομηλάς μετά την απολογία...

Ο Χάρης Παπασιδέρης ζωντανά στο MAMA’S: Σαββατόβραδο με μουσική και καλή παρέα στη Ραφήνα!

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 21:30, το MAMA’S στη Διασταύρωση...

Δήμος Ραφήνας Πικερμίου: Εκθέσεις θορύβου αεροσκαφών Σεπτεμβρίου 2026

Εκθέσεις θορύβου αεροσκαφών Σεπτεμβρίου 2026 2026 09 449494

28η Οκτωβρίου στον «Μπάρμπα Βάγγο»: Γιορτινό μεσημέρι με ελληνικές γεύσεις στην καρδιά της Ραφήνας

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου γίνεται αφορμή για...

ΝΕΑ

«Χωριάτικο»: Ποινικές διώξεις για 11 κακουργήματα και πλημμελήματα σε βάρος 59 κατηγορουμένων

Ποινική δίωξη για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων ασκήθηκε σε...

RPN.GR