spot_img
23.8 C
Rafina
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Λιμάνι Ραφήνας: Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει τον διάλογο για τη λειτουργία του λιμένα – Οι διεκδικήσεις της πόλης εισακούονται

 

 

 

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την πόλη της Ραφήνας αποτελούν οι δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, το πρωί της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2026, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, σχετικά με τη λειτουργία του Λιμένα Ραφήνας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός αναγνώρισε δημόσια την ανάγκη να εξεταστούν οι πραγματικές αντοχές της πόλης και ανακοίνωσε ότι, μετά την ασφαλή ολοκλήρωση της φετινής ακτοπλοϊκής περιόδου, το Υπουργείο θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια Αττικής, τους βουλευτές, το Λιμεναρχείο και την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Αφού ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια η ακτοπλοϊκή περίοδος, θα μιλήσουμε με τη Δημοτική Αρχή, την Περιφερειακή Αρχή, τους συναδέλφους βουλευτές, το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία και θα δούμε ρεαλιστικά ποιες είναι οι δυνατότητες της πόλης. Αν η Δημοτική Αρχή, οι κάτοικοι και η πόλη αποφασίσουν ότι η κίνηση των αυτοκινήτων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, τότε το Υπουργείο Ναυτιλίας θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των πλοίων που θα μπορούν να ελλιμενίζονται και να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Ραφήνας».

Ο κ. Κικίλιας προχώρησε, μάλιστα, σε σαφή δημόσια δέσμευση, τονίζοντας:

«Αν αυτό είναι που θέλει η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι, είναι δέσμευσή μου ότι την επόμενη χρονιά θα είναι τρία ή τέσσερα τα πλοία που θα κινούνται από το λιμάνι της Ραφήνας».

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι οι συνεχείς προσπάθειες, οι θεσμικές παρεμβάσεις και οι διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής και της τοπικής κοινωνίας αρχίζουν να παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Δήμητρα Τσεβά, με την υπ’ αριθμ. 12094 επιστολή της, η οποία εστάλη στις 19 Ιουνίου 2026 προς όλους τους αρμόδιους φορείς, είχε ζητήσει την άμεση επανεξέταση της λειτουργίας και του σχεδιασμού του Λιμένα Ραφήνας.

Στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται ότι η πόλη δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, χωρίς κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό και χωρίς σεβασμό στους κατοίκους. Παράλληλα ζητείται να αξιολογηθεί επιστημονικά η φέρουσα ικανότητα τόσο του λιμένα όσο και του αστικού ιστού ως προς τον αριθμό των πλοίων, των επιβατών και των οχημάτων που μπορούν να εξυπηρετηθούν με ασφάλεια.

Η Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά δήλωσε σχετικά:

«Η σημερινή δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη και δικαιώνει τη θεσμική, σταθερή και τεκμηριωμένη στάση της Δημοτικής μας Αρχής. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να ακουστεί η φωνή της πόλης και των κατοίκων της. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο δηλώνει έτοιμο να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο μετά το τέλος της φετινή ακτοπλοϊκής περιόδου. Αναμένουμε η δέσμευση αυτή να μετατραπεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα».

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Βασίλη Κικίλια (ΕΔΩ)

Αυτή την εβδομάδα

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

ΝΕΑ

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται κατεψυγμένο μπιφτέκι κοτόπουλου λόγω σαλμονέλας – Ποια παρτίδα αφορά

Να μην καταναλώσουν το προϊόν καλούνται όσοι έχουν προμηθευτεί...

Νέα Μάκρη: 28η Οκτωβρίου στη «Ναξιώτισσα- Γιορτινό τραπέζι με άρωμα παράδοσης!

Οι γιορτινές ημέρες αποκτούν ξεχωριστή αξία όταν μας βρίσκουν...

RPN.GR