Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας “Οι Βλάχοι και το Συρράκο. Ιστορία και παράδοση”

623

Περιήγηση στον πολιτισμό των Βλάχων και στο γραφικό πετρόχτιστο Συρράκο στην αίθουσα του Λ.Ε.Ρ. από τον Συρρακιώτη αντιστράτηγο ε.α., Παναγιώτη Γκαρτζονίκα! Ήταν μια εμπεριστατωμένη, αυθεντική μαρτυρία και έρευνα που μας πλούτισε ιστορικά, πολιτιστικά, συναισθηματικά!

Ο αντιστράτηγος ε.α. και Βλάχος στην καταγωγή, Παναγιώτης Γκαρτζονίκας, με γλαφυρότητα, επιστημονική γνώση και με μια πραγματικά καθηλωτική παρουσίαση ταξίδεψε το κοινό του Λ.Ε.Ρ. στο δυσπρόσιτο και μοναδικό Συρράκο, τον τόπο καταγωγής του. Ανάμεσα στα πετρόχτιστα δίπατα σπίτια και τα καλντερίμια βαδίσαμε με τους ραφτάδες και τους κτηνοτρόφους, γνωρίσαμε ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο του 19ου αιώνα και ακούσαμε τη βλάχικη λατινογενή γλώσσα. Μπροστά μας πέρασαν ποιητές, πρωθυπουργοί και ευεργέτες του ελληνικού έθνους, όλοι με βλάχικη καταγωγή.

Στήσαμε τις καλύβες στα χειμαδιά και βιώσαμε στιγμές από τη ζωή των κατοίκων του ορεινού χωριού. Αντιληφθήκαμε τις ικανότητες, την εθνική συνείδηση και προέλευση της ομάδας των Βλάχων.

Σκιαγραφήσαμε τα χαρακτηριστικά που τους διακρίνουν. Την έντονη φιλοπατρία, τη στιβαρότητα της προσωπικότητας, τη μετριοφροσύνη, την αρχοντιά!

Μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να εκτιμούμε και να διαφυλάσσουμε τις αξίες και τα χαρακτηριστικά του τόπου που μας γέννησε, των προγόνων μας, πόσο απαραίτητη είναι η γνώση της ιστορίας του λαού μας!

Η παρουσίαση έκλεισε με εδέσματα από τη βλάχικη κουζίνα, που τα μέλη του Λ.Ε.Ρ. προσέφεραν σε όλους!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η τ. Πρόεδρος του Λ.Ε.Ρ., Χριστίνα Παναγιώτου, ο Πρόεδρος των Ηπειρωτών Ν. Μάκρης και Ραφήνας, κ. Δημήτρης Βασιλείου, ο Πρόεδρος του συλλόγου Τριγλιανών, κ. Γεώργιος Κικής,ο Αντιστράτηγος ε.α., κ. Σταύρος Κουτρής και πλήθος μελών και φίλων του Λ.Ε.Ρ