spot_img
29 C
Rafina
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2026
spot_img

Μαραθώνας: Ιδρύεται Ελληνο-κινεζικό πανεπιστημιακό κέντρο τεχνολογικής έρευνας αιχμής

 

 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Ιουνίου 2026 υιοθέτησε ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου Μαραθώνος, Στέργιου Τσίρκα, για την δημιουργία από κοινού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το κινεζικό Πανεπιστήμιο Soochowδιεθνούς κέντρου τεχνολογικής έρευνας στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς που θα εδρεύει στον Μαραθώνα!

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος ανέλυσε στην εισήγησή του το πώς αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία φτάνει σε στάδιο υλοποίησης. Η αρχική πρόταση έγινε στο Δήμο μας από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητή Θόδωρο Ματίκα και την επίκουρη καθηγήτρια Αικατερίνη Δελέγκου, πέρυσι τον Οκτώβριο. Ακολούθησε σειρά επαφών που πραγματοποίησε ο Στέργιος Τσίρκας στο ταξίδι του στην Κίνα τον περασμένο χειμώνα και αρκετές πρόσθετες ενέργειες από πλευράς δημοτικής αρχής, ενώ στην προσπάθεια συνεισέφερε ουσιαστικά και ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, εξοχότατος Φανγκ Τσιου, που είναι λάτρης του Μαραθώνα και της ιστορίας του.

Να τονίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει ένα περίφημο τμήμα στον τομέα ανάπτυξης υλικών και μεθόδων για την προστασία μνημείων και στο Συμβούλιο Διοίκησής του, που ενέκρινε τη συμφωνία, συμμετέχει και η καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου που είναι παγκόσμιας φήμης ερευνήτρια στο αντικείμενο της προστασίας μνημείων. Ήταν, μεταξύ άλλων, επικεφαλής της μελέτης και του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, στην Ιερουσαλήμ -στην ομάδα της συμμετείχε και η κ. Δελέγκου.

Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο του Σουτσόου είναι από τα κορυφαία της Κίνας, ειδικά στον ερευνητικό τομέα. Διαθέτει 6.000επιστήμονες ως διδακτικό προσωπικό και 60.000 προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.

Τα οφέλη για τον Δήμο μας από το Κέντρο

Μέσα από τη σύσταση του «Κέντρου Έρευνας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κίνας-Ελλάδας στον Μαραθώνα», ο Δήμος Μαραθώνος πρόκειται να φιλοξενήσει την κεντρική φυσική έδρα μιας σημαντικής διεθνούς πλατφόρμας στην πόλη. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει άμεσα στην επιστημονική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, θα καθιερωθεί ένας μόνιμος μηχανισμός τακτικών ακαδημαϊκών ανταλλαγών και επισκέψεων από ερευνητές και φοιτητές, εντός των ορίων της αρμοδιότητας του.

Επιπλέον, η συνεργασία αυτή προσφέρει στον Δήμο ένα ισχυρό πλεονέκτημα για τη συντονισμένη διεκδίκηση ερευνητικών κονδυλίων και χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Οι πόροι αυτοί θα αποτελέσουν βασικό μοχλό τοπικής ανάπτυξης, καθώς θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση επιστημονικών μελετών υψηλού επιπέδου και στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για τη συντήρηση και προστασία των πολιτιστικών μνημείων του ίδιου του Δήμου.

Πολυεπίπεδη αναβάθμιση για τον Μαραθώνα

Με την παρουσία του Κέντρου, αναβαθμίζεται ριζικά η διεθνής πολιτιστική, τουριστική και εκπαιδευτική ταυτότητα του Μαραθώνα, τοποθετώντας τον Δήμο στον παγκόσμιο χάρτη στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος, Στέργιος Τσίρκας τόνισε σχετικά στο χθεσινό Δ.Σ.: “Αυτό που κυρίως επιδιώκουμε είναι να συνδέσουμε τον Μαραθώνα, πέρα από την πλούσια ιστορία του και την αθλητική του ταυτότητα και με το επιστημονικό πεδίο, ειδικά σ’ ένα τόσο σημαντικό τομέα όπως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Προχωρούμε σταθερά σε δράσεις εξωστρέφειας, ειδικά με πόλεις της Κίνας, με στόχο την ανάδειξη του Μαραθώνα και το καλύτερο δυνατόν για το Δήμο μας”.

Από πλευράς πόρων, ο Δήμος Μαραθώνος συμμετέχει στη συνεργασία παρέχοντας στο Κέντρο χώρους γραφείων -και την υποστήριξή τους– στο παλιό Δημαρχείο, η ανακαίνιση του οποίου ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στον ευεργέτη της περιοχής μας Αθανάσιο Μαρτίνο.

Αυτή την εβδομάδα

Σοβαρό τροχαίο στη λεωφόρο Καραμανλή στην Αρτέμιδα- μία γυναίκα ελαφρά τραυματισμένη

Μαύρο SUV πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με...

Παράταση δόθηκε για τις φορολογικές δηλώσεις

Ανάσα για χιλιάδες φορολογουμένους και λογιστές δίνει η επίσημη...

Σήμερα στη Ραφήνα: Μοναδική μουσική βραδιά με τον Χάρη Παπασιδέρη στο Άσπρο Γίδι

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 21:30, το Άσπρο Γίδι...

Διατηρητέο μνημείο της φύσης η υπεραιωνόβια βελανιδιά στη Ραφήνα

Μια σημαντική εξέλιξη για την προστασία της φυσικής...

Μαρφίν και υπόθεση Νέστορα: Σύμπτωση, μήνυμα ή ένας άγνωστος κοινός κρίκος; της Κατερίνας Τράση

Άρθρο της Κατερίνας Τράση* Οι συλλήψεις για δύο φονικούς εμπρησμούς...

ΝΕΑ

Παράταση δόθηκε για τις φορολογικές δηλώσεις

Ανάσα για χιλιάδες φορολογουμένους και λογιστές δίνει η επίσημη...

Διατηρητέο μνημείο της φύσης η υπεραιωνόβια βελανιδιά στη Ραφήνα

Μια σημαντική εξέλιξη για την προστασία της φυσικής...

Μαρφίν και υπόθεση Νέστορα: Σύμπτωση, μήνυμα ή ένας άγνωστος κοινός κρίκος; της Κατερίνας Τράση

Άρθρο της Κατερίνας Τράση* Οι συλλήψεις για δύο φονικούς εμπρησμούς...

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή σε τροχαίο 15χρονη ποδοσφαιρίστρια του ΠΑΟΚ Β

Η ανήλικη επέβαινε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο πατέρας...

Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν – Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Οι προσφορές στα εμπορικά καταστήματα έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς...

RPN.GR