spot_img
26.7 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

Μαραθώνας: Τι έδειξε η αυτοψία μετά την πυρκαγιά στους αρχαιολογικούς χώρους – rpn

 

 

«Η πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, στην Αττική, δεν προκάλεσε βλάβες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνος και στους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Μαραθώνος (Ραμνούς, Τύμβος Αθηναίων, ιερό Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα, Νέας Μάκρης)», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (ΕφΑΑνΑτ) του ΥΠΠΟ.

«Για προληπτικούς λόγους και κυρίως λόγω της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, από πυκνό καπνό που καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, οι αρχαιολογικοί χώροι και το μουσείο Μαραθώνα θα παραμείνουν, προς το παρόν, κλειστά», προστίθεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται: «Όσον αφορά στα διάσπαρτα μεμονωμένα ορατά ή και ιστάμενα μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, εντός των ορίων των Δήμων Μαραθώνος, Διονύσου και Πεντέλης, θα ακολουθήσει διενέργεια αυτοψιών, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕφΑΑνΑτ:

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, στην Αττική, δεν προκάλεσε βλάβες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνος και στους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Μαραθώνος (Ραμνούς, Τύμβος Αθηναίων, ιερό Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα, Νέας Μάκρης).
Επισημαίνεται ότι οι προαναφερόμενοι χώροι βρίσκονται σε απόσταση από τα σημεία όπου εξελίχθηκε η πυρκαγιά. Στον αρχαιολογικό χώρο του Διονύσου (Ικάριον) δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα πρόσβασης, ώστε να γίνει αυτοψία. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι χώροι ήταν εξαντλητικά καθαρισμένοι και αποψιλωμένοι.
Για προληπτικούς λόγους και κυρίως λόγω της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, από πυκνό καπνό που καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, οι αρχαιολογικοί χώροι και το Μουσείο Μαραθώνα θα παραμείνουν, προς το παρόν, κλειστά. Το κοινό έχει ενημερωθεί μέσω της ιστοσελίδας της ΕφΑΑνΑτ.
Όσον αφορά στα διάσπαρτα μεμονωμένα ορατά ή και ιστάμενα μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, εντός των ορίων των Δήμων Μαραθώνος, Διονύσου και Πεντέλης, θα ακολουθήσει διενέργεια αυτοψιών, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Αυτή την εβδομάδα

Όταν η Νέα Μάκρη πήγαινε σινεμά: Η ιστορία του θρυλικού «Σινέ Μάκρη»

Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, οι θερινοί...

Ραφήνα: Εμπλοκή της άγκυρας του «Superferry» σε συρματόσκοινο – Απέπλευσε με 705 επιβάτες

Πρόβλημα με την άγκυρά του αντιμετώπισε το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο...

Ραφήνα: Πως ανακοίνωσε το Λιμενικό τον θάνατο του υπάρχου του Superferry Αντώνη Βιδάλη

Η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος: Τις πρωινές ώρες σήμερα,...

Φωτιά στη Βοιωτία: Εθελοντής έσωζε ξένα σπίτια, ενώ το δικό του γινόταν στάχτη

Μία ανθρώπινη ιστορία που συμπυκνώνει το μέγεθος της καταστροφής...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Εμπλοκή της άγκυρας του «Superferry» σε συρματόσκοινο – Απέπλευσε με 705 επιβάτες

Πρόβλημα με την άγκυρά του αντιμετώπισε το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο...

Ραφήνα: Πως ανακοίνωσε το Λιμενικό τον θάνατο του υπάρχου του Superferry Αντώνη Βιδάλη

Η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος: Τις πρωινές ώρες σήμερα,...

Φωτιά στη Βοιωτία: Εθελοντής έσωζε ξένα σπίτια, ενώ το δικό του γινόταν στάχτη

Μία ανθρώπινη ιστορία που συμπυκνώνει το μέγεθος της καταστροφής...

Τραγωδία στην Ψάθα: Νεκροί ένας Έλληνας και ένας Δανός από τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς...

RPN.GR