spot_img
14.7 C
Rafina
Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Μαρουσάκης: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρότατες καταιγίδες – Τι εξηγεί για το ενδεχόμενο μεσογειακού κυκλώνα

 

 

 

Τα χαρακτηριστικά που θα έχει η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από την ερχόμενη εβδομάδα ανέλυσε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί χαρακτηριστικά:

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας με το καλημέρα της νέας εβδομάδας. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί ένα βαρομετρικό χαμηλό η εξέλιξη του οποίου θα θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο παρά τέλη Καλοκαιριού.
Ανάλογη ατμοσφαιρική κυκλοφορία τη συναντάμε προχωρημένο Οκτώβριο ή ακόμη και προς Νοέμβριο με μια μετατόπιση αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά κι όχι από τα δυτικά βορειοδυτικά που θα ήταν σαφώς πιο συμβατό με αυτά που μας δείχνει το ημερολόγιο.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

Το κύριο χαρακτηριστικό της πολύ ισχυρής κακοκαιρίας που αναμένουμε θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο θα είναι και οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

Στον πρώτο μας χάρτη μπορούμε να έχουμε μια εικόνα σχετικά με το πως θα εξελιχθούν οι βροχές που θα συνοδεύουν αυτό το κύμα κακοκαιρίας. Αν παρατηρήσουμε την αντιστοίχιση των χρωμάτων με την κλίμακα στο κάτω μέρος του χάρτη, θα δούμε ότι σε αρκετά τρίωρα η κλίμακα τερματίζει. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε τιμές όγκου νερού που ίσως προσεγγίσουν ή και ξεπεράσουν τους 50 με 70 τόνους νερού ανά στρέμμα. Τέτοιες τιμές οδηγούν σε εκτεταμένα πλημμυρικά επεισόδια και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Τα στοιχεία θέλουν η κακοκαιρία να ξεκινά τη Δευτέρα και από τα βόρεια επηρεάζοντας σε πρώτη φάση τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο.

 

Σε δεύτερη φάση όπου θα αφορά το διάστημα Τρίτη – Τετάρτη, φαίνεται να επηρεάζονται κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα με τα ανατολικά προσήνεμα αλλά και το δυτικό – βορειοδυτικό Αιγαίο να βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Το αρκετά θερμό Καλοκαίρι που έχει προηγηθεί για το σύνολο της Μεσογείου, έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας στην αυτή θάλασσα.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα απομακρυνθεί προς τον κόλπο της Σύρτης και αλληλεπιδρώντας με τα αυτά νερά θερμοκρασίας της τάξης των 28° με 29°, είναι δυνατόν να σχηματιστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (medicane). Χαρακτηριστικά σημειώνουμε με το μπλε βέλος το “μάτι” αυτού στους χάρτες του υετού όπου στην ουσία είναι μια περιοχή με επικράτηση ήπιου καιρού την ίδια στιγμή όπου γύρω από αυτό επικρατούν ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

 

Μπορεί ο σχηματισμός του Μεσογειακού Κυκλώνα να λαμβάνει χώρα προγνωστικά τουλάχιστον μακριά από την περιοχή μας, παρόλα αυτά η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση μιας και σε δεύτερο χρόνο εφόσον αυτός αντέξει και δεν διαλυθεί στις ακτές της βόρειας Αφρικής, είναι δυνατόν να απασχολήσει τμήματα της χώρας μας ανάλογα με την τροχιά του. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το εξετάσουμε σε δεύτερο χρόνο μιας και αυτή τη στιγμή δεν απειλούμαστε, εφόσον βέβαια αυτός σχηματιστεί.

ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Το ενδεχόμενο σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα έστω και μακριά από τη χώρα μας που αναφέραμε παραπάνω, δείχνει τη δυναμική της όλης κατάστασης.

Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας είναι πολύ θερμές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική αστάθεια που με τη σειρά της μπορεί να παράξει τον ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.

 

Φαινόμενα όπως χαλάζι, υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, κεραυνοί, υψηλός κυματισμός, επικίνδυνοι άνεμοι κτλ, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας και να ακολουθούμε πιστά τις ανακοινώσεις της πολιτείας μέσω των αντίστοιχων φορέων όταν και αν αυτές εκδοθούν.

 

Αυτή την εβδομάδα

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα στην Τήνο (βίντεο) – rpn

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία στο λιμάνι της...

Θύελλα Ραφήνας: Πρώτο εντός έδρας παιχνίδι για το 2026 απέναντι στον Εθνικό Πειραιώς – rpn

Το πρώτο παιχνίδι της νέας χρονιάς στο πρωτάθλημα θα...

Απαγορευτικό στα λιμάνια λόγω των ισχυρών ανέμων, μετά τις ακυρώσεις των ακτοπλοϊκών

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι ισχυροί...

Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ: Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα Πειραιά και Λαύριο – rpn

Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι...

Ραφήνα: Στον «Μπάρμπα Βάγγο» το Σαββατοκύριακο μυρίζει… παράδοση – rpn

Στο κατάστημά μας «Μπάρμπα Βάγγος» το Σαββατοκύριακο μυρίζει… παράδοση...

ΝΕΑ

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα στην Τήνο (βίντεο) – rpn

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία στο λιμάνι της...

Απαγορευτικό στα λιμάνια λόγω των ισχυρών ανέμων, μετά τις ακυρώσεις των ακτοπλοϊκών

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι ισχυροί...

Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ: Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα Πειραιά και Λαύριο – rpn

Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι...

Ραφήνα: Στον «Μπάρμπα Βάγγο» το Σαββατοκύριακο μυρίζει… παράδοση – rpn

Στο κατάστημά μας «Μπάρμπα Βάγγος» το Σαββατοκύριακο μυρίζει… παράδοση...

Ραφήνα: LIVE στην ”ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ” σήμερα Σάββατο 10 Ιανουαρίου – rpn

Στην “Καλή Καρδιά του Νικόλα” βραδιές γεμάτες κέφι, μουσική και...

Τριγλία Ραφήνας – Ατλαντίδα Ανθούσας 1-1 – rpn

Ισόπαλο με σκορ 1-1 ολοκληρώθηκε το παιχνίδι ανάμεσα στην...

H Μπάρμπι έχασε: Καμία συμπερίληψη με το Χόλιγουντ να γυρίζει την πλάτη του στις γυναίκες

Παρά τις υποσχέσεις και τις πολυετείς δεσμεύσεις για συμπερίληψη, το Χόλιγουντ...

RPN.GR