Κατηγορούμενοι από την αστυνομία και την τροχαία αλλά και μάρτυρες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταγράφουν στις απολογίες τους σοβαρές ευθύνες στον τρόπο που κινήθηκε η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθορίζοντας τις εξελίξεις στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι.
Η εισήγηση της πυροσβεστικής , που απαιτεί ο νόμος, δεν ήρθε ποτέ σύμφωνα με τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης, με αποτέλεσμα τα χέρια τους να είναι δεμένα τις κρίσιμες ώρες. Απολογίες και μαρτυρίες ήταν μεταξύ των στοιχείων που οδήγησαν τον αρμόδιο ανακριτή να ζητήσει για ακόμη μια φορά την αναβάθμιση της κατηγορίας.
Είναι ενδεικτικό ότι στην απολογία του κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια από την Τροχαία επεσήμανε πως είχαν επαρκείς δυνάμεις αλλά και τα μέσα για να απομακρύνουν τους πολίτες σε ασφαλές μέρος. « Σκεφτείτε ότι από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα είναι 500-600 μέτρα, που σημαίνει ότι ο μέσος κάτοικος της περιοχής θα μπορούσε το αργότερο μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεται σε ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα. Συνεπώς, υπήρχε και χρόνος και επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να γινόταν η εκκένωση και μάλιστα με ασφαλή τρόπο. Εμείς ήμασταν πανέτοιμοι , ωστόσο δεν δόθηκε εισήγηση από την Πυροσβεστική.» ανέφερε χαρακτηριστικά στην απολογία του σημειώνοντας: «Έκανα το αδύνατο δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου και όλα αυτά χωρίς κατεύθυνση ή τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.» Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο μποτιλιάρισμα που δημιουργήθηκε καθώς οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν και πανικοβλήθηκαν όταν είδαν τη φωτιά. «Έφυγαν όλοι μαζικά προς τα αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα που θεωρείτο ασφαλής τόπος… Αυτό είχε συνέπεια να δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα , να τους προλάβει η φωτιά και άλλοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους και να κατευθύνονται πεζοί προς τη θάλασσα και άλλοι να εγκλωβίζονται από τη φωτιά.» τόνισε και επανέλαβε: « Αν είχε δοθεί εισήγηση από τον επίγειο επικεφαλής της πυροσβεστικής που είχε τη δυνατότητα και το χρόνο να το κάνει , κυρίως όμως από το συντονιστή του ελικοπτέρου που βρισκόταν στην περιοχή και είχε πλήρη εικόνα της επικινδυνότητας της κατάστασης, είναι βέβαιο ότι θα είχαν ενημερωθεί όλοι οι πολίτες στο Βουτζά και το Μάτι και έτσι θα είχαν χρόνο οι συμπολίτες μας να μετακινηθούν και με τα οχήματά τους με ασφάλεια».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην απολογία του και κατηγορούμενος από την ΕΛΑΣ ο οποίος επεσήμανε πως οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Τροχαίας από τις 17.30 και μετά «ήταν υπέρ επαρκείς προκειμένου να λάβουν μέρος σε μία ασφαλή επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών στο Βουτζά και το Μάτι». Ο κατηγορούμενος τόνισε πως σύμφωνα με το νόμο, «έπρεπε να γίνει εισήγηση από τον επικεφαλής της πυροσβεστικής προς το Δήμο ή την Περιφέρεια και εν συνεχεία εμείς αφού παίρναμε εντολή από τον Δήμο ή την Περιφέρεια θα βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών , όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις».
«Η αστυνομία είχε από την πρώτη στιγμή και δη από τις 17.00 έως 17.40 επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να συνδράμει σε ένα σχέδιο ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών . Ωστόσο, τέτοια εισήγηση από τον εκάστοτε επικεφαλής της πυροσβεστικής , δεν δόθηκε ποτέ», όπως είπε ένας ακόμα κατηγορούμενος ο οποίος απολογήθηκε για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εξετάστηκαν ως μάρτυρες αναφέρθηκαν στα μέσα που διέθετε ο Δήμος Μαραθώνα και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατάσβεση, ωστόσο, κανείς αρμόδιος δεν έδωσε την εντολή. «Εμείς ήμασταν σε ετοιμότητα, ωστόσο, δεν μας δόθηκε ποτέ εντολή ή εισήγηση από την πυροσβεστική προκειμένου να προβούμε σε απομάκρυνση των πολιτών. Εμείς ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε αφού είχαμε όλο το έμψυχο και άψυχο δυναμικό για την υλοποίηση μίας τέτοιας επιχείρησης και μάλιστα από την πρώτη στιγμή…» σημείωσαν προσθέτοντας «Χωρίς εισήγηση , δεν μπορούσαμε σύμφωνα με τη νομοθεσία να προβούμε σε τέτοια επιχείρηση . Άλλωστε για την υλοποίηση της χρειάζεται να παίρνουμε κατευθύνσεις από την πυροσβεστική διότι αυτή είναι που γνωρίζει την κατεύθυνση της πυρκαγιάς».