ΜΑΤΙ | Ένα χρόνο μετά…και πάλι τίποτα.

214

Ένα σχεδόν χρόνο μετά…. Οι κάτοικοι στο Μάτι έχουν συνειδητοποιήσει ότι τους παράτησαν για να καούν και τους έχουν φλομώσει στην υπόσχεση χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό για να αποζημιωθούν.

Οι κάτοικοι στο Μάτι, όπως κι αυτοί της Μάνδρας από την οδυνηρή τους εμπειρία κατάλαβαν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους νυν και τους επόμενους κυβερνώντες. Όποιοι κι αν είναι αυτοί! Οι κάτοικοι στο Μάτι «χορτάσαν» από επισκέψεις πολιτικών αρχηγών, υπερφίαλους ακτιβισμούς δημάρχων(παρόντων κι απόντων), χτυπήματα συμπάθειας στην πλάτη, ως και παραινέσεις και συγκαλυμμένους εκβιασμούς να μην ζητούν πλήρεις αποζημιώσεις γιατί θα χάσουν και τα λίγα.

Οι κάτοικοι στο Μάτι είδαν οι 101 νεκροί τους, η καταστροφή των σπιτιών τους, της γειτονιάς τους, της ζωής τους να γίνεται αντικείμενο χυδαίας προεκλογικής εκμετάλλευσης και δακρύβρεχτων ρεπορτάζ στα ΜΜΕ που στηρίζουν την εξουσία της καταστροφής.

Σε λίγες μέρες θα αρχίσει ένας νέος γύρος, επετειακός πια αλλά και προεκλογικός ξανά, εκμετάλλευσής τους. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν έλειψαν οι μελέτες, οι αναλύσεις, τα άρθρα για το τι έφταιξε για την καταστροφή αλλά και για το τι θα μπορούσε να την αποτρέψει. Όπως συμβαίνει και θα συμβαίνει σε κάθε καταστροφή. Κοινός παρανομαστής ο …κακός τους ο καιρός αλλά και η αυθαίρετη δόμηση (για να νοιώθει ενοχές ο κόσμος που καταστράφηκε) στην οποία επιδίδεται ο …Έλληνας, έτσι γενικά. Άλλωστε για να μην ξεχνιόμαστε έτσι όπως τα «φάγαμε όλοι μαζί» έτσι και τα «χτίσαμε όλοι μαζί»! Άλλο βέβαια ποιος έβγαινε κερδισμένος απ’ όλη αυτή την …αυθαιρεσία. Πολιτικά και οικονομικά!

Και γιατί το «αυθαίρετο» ΜΑΤΙ κάηκε τώρα;

Το Μάτι δεν ήταν πιο αυθαίρετο από άλλες περιοχές που όμως την έχουν γλυτώσει από καθαρή τύχη. Στην περίπτωση του Ματιού συμπυκνώθηκε (αλλά και λίγο πριν στην Μάντρα) όλη η ουσία και το αποτέλεσμα των πολιτικών των μνημονίων που φροντίζουν να μεταφέρεται χρήμα στις τσέπες των ευρωπαίων τοκογλύφων της ΕΕ σε βάρος και των μέσων πυρόσβεσης αλλά και των επικουρικών μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσει πχ τις πυρκαγιές. Ένα χρόνο μετά και είμαστε στην ουσία στο σημείο μηδέν σε σχέση με τα προβλήματα επιβίωσης των εγκαυματιών, διαβίωσης των πληγέντων, έκδοσης αδειών και αποκατάστασης του οικισμού. Το ότι δεν έχει γίνει τίποτα δικαίως προκαλεί οργή και αγανάκτηση.

Το ελληνικό κράτος, οι πολιτικοί του διαχειριστές είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε Ν.Δ. είτε ΚΙΝΑΛ και όπως αλλιώς λέγονται για άλλη μια φορά αποδεικνύουν στην πράξη ότι πρωταρχικό τους μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ντόπιου κεφαλαίου (αυτού που ανάμεσα στ’ άλλα κερδίζει από την αυθαίρετη δόμηση), κυρίως δε τον «δανειστών» ιμπεριαλιστών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που ξεζουμίζουν το λαό αυτής της χώρας κλέβοντάς του ότι έχει και δεν έχει μην επιτρέποντας να πηγαίνει το παραμικρό προς όφελός του.

Η απάντηση των κατοίκων του Ματιού, όπως και κάθε κατοίκου περιοχής που καταστράφηκε, δεν μπορεί να είναι οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις «επιτροπών» με την όποια κυβέρνηση. Ούτε μπορεί να είναι η ενόψει εκλογών παθητική επιλογή για το με ποιον κυβερνήτη θα διαβουλεύονται!

Είναι ξεκάθαρο! Κανένας από αυτούς που κυβέρνησαν ή πρόκειται να κυβερνήσουν δεν πρόκειται να τους λύσει το πρόβλημα. Να τους γυρίσουν την πλάτη λοιπόν! Να τους γυρίσουν την πλάτη και να οργανωθούν. Όλοι μαζί, και με την πραγματική συμπαράσταση ενός λαϊκού κινήματος αλληλεγγύης, να αντισταθούν στις προεκλογικές σειρήνες που το μόνο που υπόσχονται είναι μια επόμενη καταστροφή. Είτε στο Μάτι, είτε αλλού! Να διεκδικήσουν την αποκατάσταση της ζωής τους, των σπιτιών τους, του οικισμού τους. Να διεκδικήσουν την πραγματική τους ασφάλεια με μέσα και μέτρα πρόληψης και άμεσης αντίδρασης σε περιπτώσεις παρόμοιες και όχι την ψεύτικη ασφάλεια του φόβου, της διαίρεσης και της καταστολής που υπόσχεται η Ν.Δ.. Να αναμετρηθούν με το σύστημα που σκυλεύει τους νεκρούς τους. ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ είναι ο μόνος τρόπος του λαού, είναι αυτά που τρομάζουν και αναγκάζουν το σύστημα να «ενδιαφερθεί» και να «δώσει» πραγματικές λύσεις για τα προβλήματά τους. Για τα προβλήματα όλων μας!

Κουρκούλου Χρυσούλα

Μπαμπίλης Δημήτρης

Χρονάκης Γιάννης

Υποψηφιοι βουλευτες Α΄ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ