spot_img
12.1 C
Rafina
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Μάτι: Πώς τα 340 έτη φυλάκισης γίνονται ένας χρόνος παραμονής στη φυλακή – rpn

 

 

 

Η αυλαία έπεσε για τη δικαστική διερεύνηση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104+ ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων επιφύλαξε βαριές ποινές για τους κατηγορούμενους, με ποινές που φτάνουν ακόμη και τα 340 έτη φυλάκισης. Ωστόσο, οι τίτλοι περί «πολλαπλών αιώνων κάθειρξης» απέχουν πολύ από την πραγματικότητα της εκτιόμενης ποινής, καθώς στην πράξη οι καταδικασθέντες αναμένεται να παραμείνουν στη φυλακή μόλις για έναν χρόνο – και αυτό, υπό προϋποθέσεις.

Από τα εκατοντάδες χρόνια στις πραγματικές ποινές

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ποινές φυλάκισης βασίστηκαν στην καταδίκη για 102 περιπτώσεις ανθρωποκτονίας από αμέλεια και 32 περιπτώσεις σωματικών βλαβών. Η ποινή για κάθε θάνατο καθορίστηκε στα 5 έτη και για κάθε τραυματισμό στα 2 έτη, με αποτέλεσμα η αθροιστική ποινή να φτάσει στα 340 έτη για ορισμένους από τους καταδικασθέντες και στα 238 έτη για άλλους.

Ωστόσο, πρόκειται για πλημμελήματα – όχι κακουργήματα. Ο Ποινικός Κώδικας, τόσο με την παλιά του μορφή (πριν το 2019) όσο και με την ισχύουσα, προβλέπει ότι στις περιπτώσεις πολλαπλών πλημμεληματικών καταδικών, οι ποινές δεν αθροίζονται αριθμητικά αλλά συγχωνεύονται, με ανώτατο όριο τα 5 έτη.

Η πραγματικότητα της εκτιόμενης ποινής

Ακόμα και αυτή η ανώτατη ποινή των 5 ετών δεν σημαίνει απαραίτητα παραμονή τόσου χρόνου σε σωφρονιστικό κατάστημα. Σύμφωνα με το άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα, οι κρατούμενοι μπορούν να αποφυλακιστούν υπό όρους αφού εκτίσουν τα 2/5 της ποινής τους. Αυτό σημαίνει ότι από τα 5 έτη, μπορούν να βγουν από τη φυλακή σε περίπου 2 χρόνια.

Σε αυτή τη διάρκεια προστίθεται και ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών κράτησης μέσω εργασίας εντός των φυλακών, όπου κάθε ημέρα εργασίας υπολογίζεται ως δύο ημέρες ποινής. Με αυτόν τον συνδυασμό, η πραγματική παραμονή στη φυλακή μπορεί να περιοριστεί σε περίπου 12 μήνες, ή και λιγότερο.

Η δυνατότητα αποφυγής της φυλακής

Παρά την αρχική απόφαση του δικαστηρίου να μη χορηγήσει αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τέσσερις από τους καταδικασθέντες, αυτοί έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση αναστολής έως ότου εξεταστεί τυχόν αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο. Εάν γίνει δεκτή η αίτηση, μπορεί να βρεθούν εκτός φυλακής προτού καν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο κράτησης.

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, των οποίων οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές, η παραμονή στη φυλακή αποφεύγεται εξ ολοκλήρου με την καταβολή του αντίστοιχου ποσού.

H απονομή δικαιοσύνης μεταφράζεται, εντέλει, σε ποινές που στην πράξη είναι ελάχιστες – ακόμη και όταν αναφέρονται με τεράστια νούμερα στα πρωτοσέλιδα.

 

Αυτή την εβδομάδα

Επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου – rpn

O Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου υποδέχθηκε πενταμελή κινεζική αντιπροσωπεία από την...

Κίνηση: Μποτιλιάρισμα σε Κηφισίας και Αττική Οδό – Μεγάλες καθυστερήσεις στον Κηφισό – rpn

Κίνηση που «σπάει νεύρα» σήμερα Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025...

Ψάχνοντας την ευτυχία: Πέντε μαθήματα ζωής για να την ανακαλύψεις

Είναι δύσκολο να είμαστε χαρούμενοι; Όχι όσο νομίζουμε. Η...

Κοκαΐνη: Θα γλιτώσει η Ευρώπη από το «λευκό τσουνάμι»;

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής και για άλλη μία...

ΝΕΑ

Επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου – rpn

O Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου υποδέχθηκε πενταμελή κινεζική αντιπροσωπεία από την...

Ψάχνοντας την ευτυχία: Πέντε μαθήματα ζωής για να την ανακαλύψεις

Είναι δύσκολο να είμαστε χαρούμενοι; Όχι όσο νομίζουμε. Η...

Κοκαΐνη: Θα γλιτώσει η Ευρώπη από το «λευκό τσουνάμι»;

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής και για άλλη μία...

Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα έπεσε στη 12η θέση παρά τη νίκη της ΑΕΚ

Τα νέα όσον αφορά στη βαθμολογία της UEFA δεν...

Πώς η κλιματική κατάρρευση θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η ικανότητα του κόσμου...

RPN.GR