Μάτι – Τέλη για καμένα οχήματα: «Μας καλούν να πληρώσουμε για κάτι που δεν υπάρχει», καταγγέλλει πυρόπληκτη
Μια νέα σελίδα ταλαιπωρίας άνοιξε για πυρόπληκτους του Ματιού, καθώς επτά χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά του 2018, πολίτες που έχασαν συγγενείς, σπίτια και αυτοκίνητα καλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για οχήματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς στις φλόγες. Κι όχι μόνο τα τέλη του 2018 – αλλά και προσαυξήσεις επτά ετών, με συνολικά ποσά που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ.
Η μαρτυρία της Λίας Πλυμάκη
Η Λία Πλυμάκη, που έχασε τον πατέρα της, Λεωνίδα Πλυμάκη, στη φωτιά στο Μάτι, μίλησε στο Newsbomb.gr αποκαλύπτοντας τις εξωφρενικές απαιτήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυρόπληκτοι σήμερα:
«Έχασα τον πατέρα μου στο Μάτι. Το αυτοκίνητο ήταν στο όνομα του αδερφού μου. Το αναγνωρίσαμε εκεί, ολοσχερώς κατεστραμμένο. Πήραμε βεβαίωση από την Πυροσβεστική, όπως μας είπαν τότε. Κανείς δεν μας ενημέρωσε για διαδικασία διαγραφής ή οτιδήποτε άλλο», εξηγεί.
Για χρόνια η οικογένεια πίστευε πως η υπόθεση είχε κλείσει. Όμως, το 2025, ενημερώθηκαν από τον λογιστή τους ότι υπάρχει οφειλή για τα τέλη κυκλοφορίας του καμένου αυτοκινήτου, με υπέρογκες προσαυξήσεις.
«Ούτε που ξέραμε ότι έπρεπε να το διαγράψουμε ηλεκτρονικά. Δεν μας το είπε ποτέ κανείς. Τώρα μου λένε πως πρέπει να απευθυνθώ στον Δήμο Ραφήνας, που έκανε την περισυλλογή», τονίζει η κ. Πλυμάκη.
Γραφειοκρατικό αδιέξοδο και ασάφειες
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, βεβαιώσεις της Πυροσβεστικής δεν γίνονται πλέον αποδεκτές αν βασίζονται σε δήλωση του πολίτη, και όχι σε καταγραφή της ίδιας της υπηρεσίας. Επιπλέον, μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι πυρόπληκτων περιοχών μπορούν να αιτηθούν απαλλαγής. Όσοι είχαν εξοχικά ή απλώς βρίσκονταν στην περιοχή για διακοπές, θεωρούνται υπόλογοι για «οχήματα που δεν υπάρχουν».
Η κ. Πλυμάκη δηλώνει ότι προσπαθεί ξανά μέσω Δήμου και αρμόδιας υπαλλήλου, όμως η κατάσταση φαίνεται να αφορά πολλούς περισσότερους:
«Μου είπαν κι άλλοι πως έλαβαν τέτοια ειδοποιητήρια. Κάποιος λογιστής μού είπε ότι έρχονται συνέχεια παρόμοιες περιπτώσεις από το Μάτι. Δεν ήμασταν μόνο εμείς που χάσαμε αυτοκίνητα τότε».
«Το κράτος μάς ξέχασε»
Το μεγαλύτερο παράπονο της Λίας Πλυμάκη και άλλων πυρόπληκτων είναι η απουσία έγκαιρης κρατικής μέριμνας:
«Αν τότε, το 2018, το κράτος ή οι δήμοι μας ενημέρωναν ότι πρέπει να διαγράψουμε τα κατεστραμμένα οχήματα, δεν θα φτάναμε εδώ. Αντί να έχουν προβλέψει την εξαιρετική αυτή συνθήκη, μας φορτώνουν πρόστιμα. Χάσαμε ανθρώπους, χάσαμε σπίτια, χάσαμε οχήματα – και τώρα μας τιμωρούν ξανά. Μας ζητούν να πληρώσουμε για κάτι που δεν υπάρχει!»
Το ζήτημα φαίνεται να λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, με πολλούς πυρόπληκτους να έρχονται αντιμέτωποι με αντίστοιχα ειδοποιητήρια. Απαιτείται άμεση νομοθετική παρέμβαση ή εγκύκλιος, για την οριστική τακτοποίηση των περιπτώσεων αυτών και την ανακούφιση όσων έχουν ήδη βιώσει ανείπωτη τραγωδία.