spot_img
25.1 C
Rafina
Τετάρτη, 19 Αυγούστου, 2026
spot_img

Μάτι: Στον Άρειο Πάγο οι συγγενείς των θυμάτων – Ζητούν έρευνα για την ταφή λειψάνων στη Νέα Μάκρη

 

 

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσέφυγε ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, ζητώντας να εξεταστούν εκ νέου σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Η αναφορά που κατατέθηκε συνοδεύεται, σύμφωνα με τον Σύλλογο, από επίσημα έγγραφα και πρόσθετο αποδεικτικό υλικό. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πτυχές της υπόθεσης οι οποίες δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς από τις αρμόδιες αρχές.

Στο επίκεντρο ο χώρος ταφής στη Νέα Μάκρη

Βασικό μέρος του αιτήματος αφορά χώρο στο Κοιμητήριο Νέας Μάκρης, τον οποίο ο Σύλλογος χαρακτηρίζει ως ομαδικό τάφο. Υποστηρίζει ότι εκεί ενδέχεται να έχουν ενταφιαστεί μη ταυτοποιημένα ανθρώπινα λείψανα, τμήματα που πιθανόν σχετίζονται με ήδη αναγνωρισμένα θύματα, ζωικά κατάλοιπα και άλλα ευρήματα.

Ανάλογοι ισχυρισμοί είχαν διατυπωθεί από τον Σύλλογο και το 2024, με αφορμή έγγραφο το οποίο, κατά την ανακοίνωσή του, αναφερόταν σε τμήματα ανθρώπινων σορών, βιολογικό υλικό και ζωικά οστά.

Ζητούν έλεγχο των διαδικασιών ταυτοποίησης

Οι συγγενείς ζητούν επίσης να διερευνηθεί η υπόθεση γυναίκας η σορός της οποίας βρέθηκε στη θάλασσα μετά την πυρκαγιά, μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Σχιστού και ενταφιάστηκε αρκετό διάστημα αργότερα. Το ζητούμενο είναι να εξακριβωθεί εάν ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αναγνώρισή της.

Στην αναφορά περιλαμβάνονται ακόμη ζητήματα που αφορούν την ταυτοποίηση και την παράδοση σορών, καθώς και περιστατικά λανθασμένης παράδοσης ανθρώπινων υπολειμμάτων τα οποία, σύμφωνα με τον Σύλλογο, προέκυψαν κατά την ποινική διαδικασία.

Παράλληλα, ζητείται να αναζητηθούν και να αξιολογηθούν ψηφιακά πειστήρια ή άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αίτημα για προκαταρκτική εξέταση

Με την προσφυγή τους οι συγγενείς ζητούν να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση και, εφόσον προκύψουν σχετικά ευρήματα, να ερευνηθούν πιθανές ποινικές ή άλλες ευθύνες. Αιτούνται επίσης τη διενέργεια των αναγκαίων ανακριτικών πράξεων και πραγματογνωμοσυνών.

Η κατάθεση της αναφοράς δεν συνιστά επιβεβαίωση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε απόδοση ευθυνών. Η αξιολόγηση του φακέλου και η απόφαση για τυχόν περαιτέρω έρευνα ανήκουν πλέον στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Αυτή την εβδομάδα

Gov.gr Wallet: Ο Πλήρης Οδηγός 2026 για Ταυτότητα, Δίπλωμα και Διαβατήριο στο Κινητό

Το πιο underrated ελληνικό tech προϊόν του 2026 δεν...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Δημιουργούμε ελικοδρόμιο στην Ύδρα, κάνοντας πράξη ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ,...

Οριστικά αποτελέσματα για Βρεφικούς, Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Αργά χθες το βράδυ ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της...

Η Τριγλία Ραφήνας ανανέωσε με Δημήτρη Τάσο

Το Δ.Σ. του Α.Ο. Τριγλίας Ραφήνας ανακοινώνει την ανανέωση...

Ραφήνα: Ιερά Πανήγυρις στη Βγένα, στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος

Το Σάββατο 22 Αυγούστου ο Όρθρος και η Θεία...

ΝΕΑ

Νίκος Χαρδαλιάς: «Δημιουργούμε ελικοδρόμιο στην Ύδρα, κάνοντας πράξη ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ,...

Η Τριγλία Ραφήνας ανανέωσε με Δημήτρη Τάσο

Το Δ.Σ. του Α.Ο. Τριγλίας Ραφήνας ανακοινώνει την ανανέωση...

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πιάτα και σκεύη που πωλούνται ως προϊόντα «μπαμπού»

Στην άμεση ανάκληση πιάτων, δοχείων φαγητού και κουταλών που...

RPN.GR