Στη Θεσσαλονίκη μία γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη στα χέρια του συζύγου της. Οι εκδηλώσεις αγάπης, όπως θα αναφέρει η ίδια, θα μετατραπούν σε στιγμές τρόμου, με τον σύζυγό της να της ασκεί λεκτική και σωματική βία και την ίδια να τρέμει πως θα την σκοτώσει ή θα κακοποιήσει τα παιδιά τους.
«Στην αρχή ήμασταν πολύ αγαπημένοι. Μου έλεγε ότι με αγαπούσε, μου έφερνε δώρα, λουλούδια και ξαφνικά κάποια στιγμή άρχισε να αλλάζει η συμπεριφορά του. Ήταν απόμακρος».
«Ξαφνικά γύρισε μία μέρα από τη δουλειά. Δεν είχα προλάβει να μαγειρέψω. Άρχισε να με βρίζει, να μου μιλάει πολύ άσχημα. Γύρισε το βράδυ αργά, ήταν πιωμένος και δεν μου είπε κάτι. Του είπα απλά «γιατί με έβρισες; Γιατί μου φώναξες;». Και τότε ήταν η πρώτη φορά που με χτύπησε», είπε.
«Φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσει»
Η γυναίκα αποκάλυψε πως ο εφιάλτης της κακοποίησης κράτησε 5 χρόνια, με τον σύζυγό της να την χτυπά πολλές φορές μπροστά στα μάτια των παιδιών τους.
«Εκτός από τις φωνές και ότι μου μιλούσε πάρα πολύ άσχημα, ένιωθα ντροπή για μένα, για τον εαυτό μου από αυτά που μου έλεγε. Δεν είχε ξανασηκώσει χέρι μέχρι εκείνο το βράδυ».
«Περάσαμε κοντά 5 χρόνια σε αυτή την κατάσταση. Με χτύπησε πολλές φορές. Με χτύπησε μπροστά στα παιδιά, ούρλιαζαν. Δεν ήξερα τι να κάνω, τον αγαπούσα πάρα πολύ και φοβόμουν να φύγω».
«Έτρωγα πολύ ξύλο, μέχρι που μία μέρα φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσει. Ότι θα χτυπήσει τα παιδιά μου», είπε.
Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να φύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζούσε και απευθύνθηκε στους γονείς της, όμως εκεί βρηκε την πόρτα κλειστή.
«Μου είπαν “που θα πας παντρεμένη, με δύο παιδιά;”», είπε.
Η γυναίκα πλέον μένει μαζί με τα παιδιά της σε μία φίλη της, ενώ αποκάλυψε πως σκέφτεται να απευθυνθεί στην αστυνομία, καθώς φοβάται πως ο σύζυγός της θα της επιτεθεί ξανά και ότι ίσως αυτή τη φορά την σκοτώσει.
Πάνω από 8.000 καταγγελίες
Μιλώντας στο MEGA η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., τόνισε πως έχουν γίνει πάνω από 8.000 καταγγελίες στην αστυνομία και στα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.
«Το βασικό που πρέπει να κάνει μία γυναίκα είναι να φύγει. Πολλές γυναίεκς που φτάνουν στο αστυνομικό τμήμα διστάζουν να καταγγείλουν, γιατί φοβούνται τον κακοποιητή», δήλωσε και συμβούλευσε πως οι γυναίκες θα πρέπει να καταγγέλουν τους κακοποιητές τους, καθώς υπάρχουν συμβουλευτικά κέντρα που μπορούν να τους παρέχουν υποστήριξη, τα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας πάνω σε θέματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης.
«Δεν υπάρχει λόγος μία γυναίκα να υπομένει την κακοποίηση και τον κακοποιητή», συμπλήρωσε.
«Η βία λειτουργεί κλιμακωτά», ανέφερε με την σειρά της η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη και συνέχισε:
«Υπάρχει απομάκρυνση, υποτίμηση, απουσία, θυμός. Αυτό που είναι ελπιδοφόρο είναι ότι βλέπω γυναίκες που μιλούν, αλλά και άντρες που ζητούν βοήθεια».