spot_img
15 C
Rafina
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Μεγάλη η έξαρση σε κορονοϊό, γρίπη και ιώσεις – Λουκίδης: Καθημερινά 2.500 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα

 

 

 

«Σαρώνουν» κορονοϊός, γρίπη και ιώσεις εν μέσω εορτών. Για το εκρηκτικό αυτό μείγμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας επισημαίνοντας ότι «έχουμε τη μεγαλύτερη έξαρση από τον τελευταίο χρόνο» γι’ αυτό και θα πρέπει να επιστρέψει η μάσκα σε όλες τις δομές υγείας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου αποκάλυψε ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε 2.500 περίπου αιτήσεις κάθε μέρα». Και όπως είπε, «υπάρχει μια μεγάλη δυναμική η οποία φαίνεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.700 -1.800 και φτάσαμε 2.300. Άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια μεγάλη δυναμική που πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιάσει μάλλον κορυφή, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερος ο αριθμός των περιστατικών και των εισαγωγών και πιθανότατα και των ημερήσιων περιστατικών. Και σκεφτείτε ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν αναφέρονται και δεν αναφέρονται στην πλατφόρμα της δήλωσης των περιστατικών».

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη έξαρση, ίσως η μεγαλύτερη τον τελευταίο χρόνο που το ευτύχημα είναι ότι δεν αποτυπώνεται σε πολύ σκληρούς δείκτες γιατί υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες για θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσα στο νοσοκομείο.

Αναφορικά με το εάν υπάρχουν ελλείψεις στα αντιικά φάρμακα ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα. «Είμαστε σε μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχει μια εξαιρετικά καλή πλατφόρμα χορήγησης και ένα καλό σύστημα χορήγησης αντιικών. Υπάρχει μια μεγάλη συνεργασία όλων των φορέων και των κρατικών φαρμακείων και των γιατρών που ελέγχουν την πλατφόρμα αλλά και των συναδέλφων», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

Όσον αφορά στην πίεση στα νοσοκομεία είπε πως ήταν αναμενόμενη. «Είναι κάτι που εμφανίζεται στην Ελλάδα μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και τέλη Φεβρουαρίου. Το περιμέναμε αυτό. Θα ανταπεξέλθουμε, δεν το συζητάμε. Έχουμε περάσει και δυσκολότερες μέρες τώρα.

Ίσως φέτος χάσαμε το τρένο της πρόληψης

Ωστόσο, όπως είπε, «ίσως φέτος χάσαμε το τρένο της πρόληψης. Δεν κάναμε όλοι μαζί μια καλύτερη επιστημονική αποτύπωση της αναμνηστικής δόσης και αυτό το πράγμα οδήγησε σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Αυτό ήταν ίσως το λάθος μας».

Ερωτηθείς για το εμβολιαστικό πρόγραμμα δήλωσε ότι σύσταση για εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο παραμένει για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες. «Έχουμε μία σύσταση εδώ και 2 μήνες περίπου, άλλο αν δεν ακολουθήθηκε από την πλειοψηφία του κόσμου ο οποίος ήταν μέσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε αυτό έχουμε κι εμείς ευθύνη. Πρέπει να έχουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας. Ήμασταν λίγο πιο χαλαροί σε σχέση με αυτό που έπρεπε να είμαστε».

Πρόσθεσε δε ότι «η μάσκα πρέπει να ξαναγυρίσει σε κάθε δομή υγείας που μπαίνουμε μέσα, είτε λέγεται φαρμακείο αυτή, είτε λέγεται νοσοκομείο, είτε λέγεται ιατρείο ιδιωτικό. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας μέτρο, γιατί και αυτό έχει ατονήσει. Από εκεί και πέρα όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ευάλωτοι, η μάσκα μπορεί να τους προστατεύσει σε περιπτώσεις συγχρωτισμού».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Αυτή την εβδομάδα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 21/12/2025

https://youtu.be/S7AFs_PQBaY

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Λευκή Νύχτα Ραφήνας: όταν η πόλη έγινε γιορτή – φωτογραφίες – πολλά βίντεο RPN

Η Ραφήνα έζησε το βράδυ της Παρασκευής μια από...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Το παραμύθι του Μπουμπουνόβι και των χωριών με αυτιά

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια γωνιά του...

ΝΕΑ

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Μάτι: Μουσικό ρεβεγιόν στο Άρτιον την Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων

Τήν Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων ένα μουσικό ρεβεγιόν στο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 20/12 – rpn

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

RPN.GR