spot_img
12.4 C
Rafina
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
spot_img

Μείωση έως 100% της προκαταβολής φόρου

 

 

 

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να κάνει πράξη τη διαδικασία για την ενσωμάτωση της μείωσης έως και 100% της προκαταβολής φόρου για το 2021 στα εκκαθαριστικά των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά και τη νέα εκκαθάριση, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» το νέο ποσό οφειλής ενώ όσοι ήδη έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα μπορούν να συμψηφίσουν το ποσό της ελάφρυνσης που προκύπτει από τη μειωμένη προκαταβολή με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις (όπως έγινε και με την έκπτωση 25% σε όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ τον Απρίλιο).

Μετά και την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η διαδικασία για την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις, με βάση και την απόφαση για μείωση ή ακόμα και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου, περνά στα «χέρια» της ΑΑΔΕ.

Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες και είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ καθώς επίσης και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που υπόκεινται σε ΦΠΑ θα δουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019.

  • για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%
  • για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%
  • για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%
  • για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Για τον ακριβή υπολογισμό της πτώσης του τζίρου θα ληφθούν υπόψη:

  • οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση των νέων διατάξεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
  • οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:
    α) για τηρούντες απλογραφικά λογιστικά αρχεία, η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020 ή
    β) για τηρούντες διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου – Μαΐου που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020. Το ποσό του τζίρου που θα λαμβάνεται υπόψη θα είναι αυτό που δηλώνεται στον κωδικό 312 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
  • Όσες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κάνουν τη φορολογική τους δήλωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι και τις 28 Αυγούστου με βάση και τη νέα παράταση, έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τη δόση του Ιουλίου και να πληρώσουν τις δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) έως το τέλος Αυγούστου. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο σύστημα TAXIS προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν για τα σωστά ποσά που πρέπει να καταβάλουν.

Αυτή την εβδομάδα

Ασπρο Γίδι – Ένα ξεχωριστό Μουσικό διήμερο στη Ραφήνα

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο έρχεται στη Ραφήνα και υπόσχεται...

Ζωντανή μουσική το Σάββατο στο Mamas Souvlaki Doner Kebab στη Διασταύρωση Ραφήνας

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, καλή διάθεση και αγαπημένες γεύσεις...

Τα ζώδια σήμερα 14/3

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

ΝΕΑ

Ασπρο Γίδι – Ένα ξεχωριστό Μουσικό διήμερο στη Ραφήνα

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο έρχεται στη Ραφήνα και υπόσχεται...

Ζωντανή μουσική το Σάββατο στο Mamas Souvlaki Doner Kebab στη Διασταύρωση Ραφήνας

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, καλή διάθεση και αγαπημένες γεύσεις...

Τα ζώδια σήμερα 14/3

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

RPN.GR