Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να έχει πολλές θετικές επιπτώσεις στην καρδιά, στο περιβάλλον και ίσως ακόμη και στη υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Όσοι έτρωγαν ένα τέταρτο της μερίδας ή περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας – όπως μπέικον, μορταδέλα και χοτ ντογκ είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Neurology.
Μια μερίδα κόκκινου κρέατος είναι συνήθως περίπου 85 γραμμάρια, που αντιστοιχεί είτε σε δύο φέτες μπέικον, είτε σε 1,5 φέτα μορταδέλα, είτε σε ένα χοτ ντογκ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μια επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά μέσο όρο συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου κατά 1,6 χρόνια.
Οι ερευνητές με βάση τις παρατηρήσεις τους δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα προκαλούν την άνοια, παρά μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο. Αλλά η έρευνα για τη σύνδεση θα συνεχιστεί, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο δρ Ντάνιελ Γουάνγκ, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.
«Μεγάλες, μακροπρόθεσμες μελέτες είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση καταστάσεων όπως η άνοια, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί επί δεκαετίες», δήλωσε ο Γουάνγκ. «Συνεχίζουμε να συνθέτουμε αυτή την ιστορία για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν την άνοια και τη γνωστική έκπτωση».
Η σχέση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και της γνωστικής υγείας δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά, αλλά οι ερευνητές έχουν βρει συσχετίσεις με πολλά άλλα αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιομεταβολικών ασθενειών, των καρκίνων και του πρόωρου θανάτου, δήλωσε ο Δρ Mingyang Song, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή T.H. Chan του Χάρβαρντ.
«Ειδικότερα, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρουσιάζει την ισχυρότερη συσχέτιση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι, αιμικό σίδηρο και επιβλαβή πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία», δήλωσε ο Song. «Επίσης, η φλεγμονώδης αντίδραση και οι μεταβολικές διαταραχές (π.χ. αντίσταση στην ινσουλίνη) που σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο», πρόσθεσε.
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 133.000 άτομα με μέση ηλικία 49 ετών από τη Nurses’ Health Study και τη Health Professionals Follow-Up Study. Τα δεδομένα περιλάμβαναν λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία που ερευνήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής των συμμετεχόντων, και επικαιροποιούνταν κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη. Περισσότεροι από 11.000 συμμετέχοντες στη μελέτη διαγνώστηκαν με άνοια εντός ενός χρονικού διαστήματος 43 ετών.
Υπάρχουν θεωρίες σχετικά με το γιατί το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τη γνωστική υγεία. Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή ποσότητα κορεσμένου λίπους και αποδίδει μια οργανική ένωση που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και τα δύο μαζί μπορεί να βλάψουν το νευρικό σύστημα, γεγονός που επιδεινώνει τη γνωστική παρακμή, δήλωσε ο Song.