Μια ιστορική ημέρα σήμερα Πέμπτη 14/05/2020!Το φυσικό αέριο στην Ραφήνα!Δηλώσεις Μπουρνούς

709

Υπεγράφη την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020  στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΑ Αττικής, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής και του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου για την όδευση του κεντρικού αγωγού παροχής φυσικού αερίου  μέχρι και το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, ξεκινώντας από τον Κόμβο  της Ανθούσας.

Πρόκειται για ιστορική στιγμή για ολόκληρη την Ανατολική Αττική , αλλά και το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διεκδικούσε, σχεδίαζε και προχωρούσε μεθοδικά σε τεχνικοοικονομικές  προτάσεις για να υλοποιηθεί ένα έργο πνοής και μια διεκδίκηση των κατοίκων επι 10ετίες.

Με την ολοκλήρωση των έργων, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι ο πρώτος που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο, καθώς πρόκειται να αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης στο Κέντρο της Ραφήνας. Οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στο κέντρο της Ραφήνας αναμένονται τις αρχές του 2024, με την ΕΔΑ Αττικής να αναλαμβάνει τη σύνδεση του Σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου το οποίο εξυπηρετεί συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

 Ο  Δήμαρχος Ραφήνας  Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, μετά την υπογραφή του συμφώνου, δήλωσε μεταξύ αλλων:

 «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας. Η Ανατολική Αττική μπαίνει στο χάρτη του Φυσικού Αερίου.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΑ Αττικής , μπαίνει στο χάρτη φυσικού αερίου.

 Έίναι  έργο κολοσσιαίας σημασίας που θα έχει ολοκληρωθεί  μέχρι το 2024. Κληροδοτούμε στις γενιές που έρχονται ένα καλύτερο μέλλον, περιβαλλοντικά κυρίως αλλά και οικονομικά.

Είναι μεγάλη μέρα για τους πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου. Γυρίζουμε σελίδα στο μέλλον».

Τα έργα διασύνδεσης, σχεδιάζεται να ξεκινήσουν από την περιοχή της Ανθούσας, καταλήγοντας στη Ραφήνα και περιλαμβάνουν την επέκταση κατά 11,5 km, του δικτύου βασικής υποδομής φυσικού αερίου , προς αυτή την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής. Ουσιαστικά πρόκειται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί το σύνολο των ενδιάμεσων περιοχών (Ντράφι, Χριστούπολη, Σπάτα, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Αρτέμιδα), αλλά και το Κέντρο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στην πρώτη φάση της υλοποίησης του έργου. Επιπλέον, ο νέος αγωγός θα μπορεί (με την απαραίτητη επέκταση) να υποστηρίξει μελλοντικά και τις περιοχές: Νέου Βουτζά, Νέας Μάκρης και Μαραθώνα.

oznorHB

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για όλους εμάς στην ΕΔΑ Αττικής. Με το μνημόνιο συνεργασίας που μόλις υπογράψαμε με τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, ανοίγει ο δρόμος για να φτάσει επιτέλους το φυσικό αέριο και στην Ανατολική Αττική. Το επόμενο διάστημα η εταιρεία μας θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σχεδιασμό και την επέκταση του δικτύου της στις εν λόγω περιοχές, ώστε σύντομα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και όλης της Ανατολικής Αττικής, να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ:

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας. Η Ανατολική Αττική μπαίνει στο χάρτη του Φυσικού Αερίου.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΑ Αττικής , μπαίνει στο χάρτη φυσικού αερίου.

 Ένα έργο κολοσσιαίας σημασίας που θα έχει ολοκληρωθεί  μέχρι το 2024. Κληροδοτούμε στις γενιές που έρχονται ένα καλύτερο μέλλον, περιβαλλοντικά κυρίως αλλά και οικονομικά.

Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος όλα αυτά τα χρόνια. Και ήταν πολλά τα χρόνια της διεκδίκησης. Είχε απορρίψεις, αδιαφορία, δυσκολίες, παλινωδίες. Είχε όμως και πείσμα, σχέδιο, ολοκληρωμένες προτάσεις τεχνικά και οικονομικά από πλευράς μας.

Είχε  και ανθρώπους, που πρέπει να να ευχαριστήσω από καρδιάς : Ολόκληρο το δυναμικό του Δήμου μας, τη διοίκηση, το επιστημονικό δυναμικό της ΕΔΑ Αττικής και τον κο Χατζηγιάννη προσωπικά, οι οποίοι  λειτούργησαν με όραμα, ανοιχτό μυαλό, διάθεση συνεργασίας, προσφοράς υπερπήδησης δυσκολιών κι εμποδίων, για να φτάσουμε στις σημερινές υπογραφές.

Σημαντικός αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες για την οριστική όδευση του Φυσικού Αερίου και στην Ανατολική Αττική  ήταν από την πρώτη στιγμή και παραμένει, ο Γιώργος Πατούλης και η Περιφέρεια Αττικής.

Είναι μεγάλη μέρα για τους πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου. Γυρίζουμε σελίδα στο μέλλον.

Εύχομαι, ελπίζω και  πιστεύω  έργα πνοής τέτοιου βεληνεκούς , που αφορούν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής , όπως η όδευση του Φυσικού Αερίου στις πόλεις μας, να αποτελέσουν τον οδηγό για τη συνεχή ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό  με σεβασμό στο περιβάλλον και  τον άνθρωπο.

ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

14/05/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πρώτο βήμα για τη διασύνδεση της Ανατολικής Αττικής με το δίκτυο φυσικού αερίου από την ΕΔΑ Αττικής

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Το δρόμο για τη σύνδεση της Ανατολικής Αττικής με το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου, ανοίγει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Το μνημόνιο συνιστά το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας των δυο μερών, αλλά και της δέσμευσής τους για το συντονισμό των προσπαθειών τους, με στόχο να φτάσει το φυσικό αέριο στην Ανατολική Αττική το συντομότερο δυνατό.

Τα έργα διασύνδεσης σχεδιάζεται να ξεκινήσουν από την περιοχή της Ανθούσας, καταλήγοντας στη Ραφήνα και περιλαμβάνουν την επέκταση κατά 11,5 km του δικτύου βασικής υποδομής φυσικού αερίου, προς αυτή την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Ουσιαστικά πρόκειται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί το σύνολο των ενδιάμεσων περιοχών (Ντράφι, Χριστούπολη, Σπάτα, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Αρτέμιδα), αλλά και το Κέντρο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στην πρώτη φάση της υλοποίησης του έργου. Επιπλέον, ο νέος αγωγός θα μπορεί (με την απαραίτητη επέκταση) να υποστηρίξει μελλοντικά και τις περιοχές: Νέου Βουτζά, Νέας Μάκρης και Μαραθώνα.

Με την ολοκλήρωση των έργων, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι ο πρώτος που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο, καθώς πρόκειται να αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης στο Κέντρο της Ραφήνας. Οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στο κέντρο της Ραφήνας αναμένονται τις αρχές του 2024, με την ΕΔΑ Αττικής να αναλαμβάνει τη σύνδεση του Σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου το οποίο εξυπηρετεί συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 5,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η συνολική δαπάνη θα προσδιοριστεί επακριβώς με την επιλογή της όδευσης του δικτύου υποδομής φυσικού αερίου, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής θα καθοριστούν το προσεχές διάστημα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Παράλληλα, για τη χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιούνται συζητήσεις και με την Περιφέρεια Αττικής για τη δέσμευση των απαραίτητων κονδυλίων από σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για όλους εμάς στην ΕΔΑ Αττικής. Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, τίθενται οι βάσεις υλοποίησης ενός έργου πνοής για την Ανατολική Αττική. Το επόμενο διάστημα η εταιρεία μας θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σχεδιασμό και την επέκταση του δικτύου στις εν λόγω περιοχές, ώστε σύντομα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και όλης της Ανατολικής Αττικής, να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου. Με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, σημείωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας. Η Ανατολική Αττική, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου μπαίνουν στο χάρτη φυσικού αερίου, χάρη στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΑ Αττικής, για ένα κρίσιμο έργο που θα έχει ολοκληρωθεί  μέχρι το 2024. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τη διοίκηση, το επιστημονικό δυναμικό της ΕΔΑ Αττικής και τον κ. Χατζηγιάννη προσωπικά, που με το όραμα και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν φτάσαμε στις σημερινές υπογραφές. Αλλά και τον Γιώργο Πατούλη και την Περιφέρεια Αττικής, που ήταν και παραμένουν σημαντικοί αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια. Είναι μεγάλη μέρα για τους πολίτες Ραφήνας-Πικερμίου. Γυρίζουμε σελίδα στο μέλλον.»

Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων, θα εκπονηθεί η προμελέτη, με τα υποστηρικτικά σχέδια για την οριστικοποίηση της όδευσης του αγωγού και θα δρομολογηθούν οι αναγκαίες παραχωρήσεις εκτάσεων για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με τους Φορείς, ώστε να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, εντός του πρώτου εξαμήνου του ερχόμενου έτους.

Η κατασκευή του κύριου τμήματος μέσης πίεσης του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023, μαζί με τον βρόγχο Χαμηλής Πίεσης του κέντρου της Ραφήνας, ενώ οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων υπολογίζονται για τις αρχές του 2024.