Μια ρεαλιστική πρόταση για την… αντικατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

567

Προτείνω, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να εκπονήσει μία μελέτη ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στο Δήμο μας.”

Στις 15/11/2019 και στις 28/11/2019 συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου το «ακανθώδες» θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση μιας νέας κεραίας στην οδό Ναυσικάς 26.

Πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν. Για μετρήσεις από ανεξάρτητους φορείς σχετικά με την ακτινοβολία (προβλεπόμενες και σύμφωνες με το νόμο που ισχύει στην Ελλάδα για 60% εκπομπής ακτινοβολίας κάτω από το όριο που προβλέπει ο ευρωπαϊκός νόμος), για το ότι οι ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν πλέον χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «πιθανά καρκινογόνες» (https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/pr208_E.pdf), για περαιτέρω έλεγχο σε τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις και επιτόπια αυτοψία από μηχανικούς της πολεοδομίας, για ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διακοπή λειτουργίας της κεραίας  κλπ. Το αποτέλεσμα των δύο συζητήσεων ήταν να κοινοποιηθεί στους πολίτες ένα έγγραφο από τη διοίκηση του δήμου με τις πάγιες θέσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με τη νομότυπη λειτουργία των κεραιών κινητής λειτουργίας  («τήρηση των αρχών νομιμότητας») και την υιοθέτηση, «εν μέρει», ενός ψηφίσματος που κατατέθηκε από την κίνηση των πολιτών που έχει στραφεί κατά την τοποθέτηση της κεραίας που τοποθετήθηκε πρόσφατα στην οδό Ναυσικάς, αλλά και του συλλόγου Νηρέα για την κεραία που έχει τοποθετηθεί στην οδό Ναυτίλου.

Στο φύλλο Αρ.55 της τοπικής εφημερίδας «Polis» (Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019) δημοσιεύθηκε επιστολή του κ.Δημάρχου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Χατζηδάκη, σχετικά με τον «Έλεγχο εκπομπών εκλυόμενων ρύπων κατά τον απόπλου και κατάπλου πλοίων στο λιμένα Ραφήνας». Με ξεκάθαρο στόχο την καλυτέρευση «των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Ραφήνας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, επισημαίνοντας τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων σχετικά με τις επιπτώσεις των εκλυόμενων ρύπων στην υγεία τους. Τονίζεται μάλιστα ότι ενώ πρόκειται να εφαρμοστεί η Κοινοτική οδηγία 2016/802, από 1η Ιανουαρίου 2020, «δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα» και καταλήγει με την προτροπή να εφαρμοστούν οι διατάξεις που προβλέπονται για την προστασία του περιβάλλοντος του αστικού ιστού. Μια κίνηση αξιέπαινη, που ξεκίνησε, όπως αναφέρει το άρθρο, από ερώτηση στο ΔΣ του δημοτικού συμβούλου κ.Χρήστου Τσεμπέρη.

Με λίγα λόγια, από 01/01/2020 θα εφαρμοστεί Κοινοτική Οδηγία, ο προβλεπόμενος νόμος («τήρηση αρχής νομιμότητας»), αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων και ο Δήμος, σωστά, διεκδικεί να εφαρμοστεί άλλος νόμος περί της προστασίας του περιβάλλοντος του αστικού ιστού. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί ΚΑΙ στην περίπτωση των κεραιών η δημοτική αρχή δεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, όταν το Σύνταγμα της Ελλάδας, που υπερέχει κάθε νόμου, αναφέρει:

  • Σύνταγμα της Ελλάδας, Άρθρο 5, παρ.5: «Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων.»
  • Σύνταγμα της Ελλάδας, Άρθρο 21, παρ.3: «Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.

Με όλα τα παραπάνω, καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι για παράδειγμα όλοι χρησιμοποιούμε κινητά τηλέφωνα, άρα κάθε ενέργεια κατάργησης των κεραιών είναι ουτοπική και προσχηματική. Αφού για τον ίδιο λόγο, επίσης κάθε ενέργεια εναντίον των ρύπων των πλοίων στο λιμάνι (που επίσης είναι εντός ορίων βάσει του νόμου – ή θα είναι από 01/01/2020 βάσει της κοινοτικής οδηγίας) είναι ουτοπική και προσχηματική μιας και ούτε το λιμάνι θα κλείσει, ούτε τα πλοία θα λιγοστέψουν ούτε οι πολίτες θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν την ακτοπλοΐα ως μέσο μεταφοράς!

Ενδιαφέρουσα και προς διερεύνηση ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και η πρόταση του συμπολίτη μας κ.Γιώργου Κωστόπουλου για σύνταξη και αποστολή επιστολής προς την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που τοποθέτησε την κεραία στην οδό Ναυσικάς, απευθυνόμενοι στο αίσθημα «εταιρικής ευθύνης» της εταιρείας για αποκαθήλωση της κεραίας. Με την παράλληλη εκδήλωση πρόθεσης από τη δημοτική αρχή  να κατασκευαστεί μια νέα παιδική χαρά στην περιοχή, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί με την παρουσία της νέας κεραίας και την  υπ’αρ.28492/ 2009 Υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει «τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων».

Οι βασικοί Νόμοι που ρυθμίζουν την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών είναι ο Ν. 2801/2000 σε συνδυασμό με το Ν. 4070/2012 για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και το Ν.4053/2012 (άρθρα 29 και 31). Για την εγκατάσταση κεραίας απαιτείται η συμμόρφωση με την υπ’ Αριθ. 53571/3839/2000 ΚΥΑ για τα «Μέτρα Προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» (ΦΕΚ 1105/Β/6-9-2000).

Η πρόταση που προσωπικά κατέθεσα, αλλά ίσως δεν έγινε αντιληπτή – και επανέρχομαι σήμερα, ήταν η αντικατάσταση του δικτύου κεραιών κινητής τηλεφωνίας από ένα δίκτυο οπτικών ινών.

Όπως ανέφερα και στην παρέμβασή μου στο δημοτικό συμβούλιο (28/11/2019), υπάρχουν εναλλακτικά μοντέλα ασύρματης τηλεπικοινωνίας χαμηλής ακτινοβολίας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Πρόληψης της Ιταλίας έχει ήδη κάνει μελέτη για την εφαρμογή στην Βενετία ενός μοντέλου αντικατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας (η πρόταση τους παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις επιπτώσεις των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων). Προτείνεται η χρησιμοποίηση δικτύων μικροκυψελών που θα συνδέονται με οπτικοηλεκτρονικά κέντρα με οπτικές ίνες. Οι οπτικές ίνες προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, περισσότερη ασφάλεια (η ασύρματη μετάδοση πληροφοριών υποκλέπτεται εύκολα) και ελάχιστη ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα (https://www.home-biology.gr/ilektromagnitikes-aktinovolies/aktinovolies-ipsilon-sixnotiton/keraies-kinitis-tilephonias).

Για να γίνω ακόμα πιο κατανοητός.

Προτείνω, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να εκπονήσει μία μελέτη ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στο Δήμο μας. Καταρχήν για τις κεντρικές οδικές αρτηρίες (Λ.Μαραθώνος, Λ.Φλέμινγκ, Λ.Χρυσοστόμου Σμύρνης) αλλά και σημαντικούς άλλους δρόμους (Δημοκρατίας, Εθν.Αντίστασεως, Κυπρίων Αγωνιστών, Πρωτέως, Νηρέως, Ποσειδώνος. Αδαμόπουλου στο Πικέρμι κλπ). Ένα δίκτυο που θα χρησιμοποιείται και από τις τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Μία μελέτη που δεν θα απορροφήσει απλώς κονδύλια για να μείνει στα χαρτιά. Που θα έχει ως σκοπό την υλοποίησή της. Μπορεί το κόστος που θα προκύψει να είναι αρκετά μεγάλο, αλλά πιστεύω πως θα αξίζει τον κόπο και τον χρόνο για ένα τέτοιας έκτασης έργο, μεγαλόπνοο και με όραμα. Που θα αντικαταστήσει το δίκτυο των κεραιών και των εκπομπών ακτινοβολιών και δεν θα λειτουργήσει παράλληλα. Με κύριο στόχο την υγεία των κατοίκων. Την Δημόσια Υγεία.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, για τις υπάρχουσες 40 κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Ραφήνα, το κόστος της ετήσιας λειτουργίας τους, μόνο από το ενοίκιο που πληρώνουν οι εταιρείες στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, φτάνει τα 720.000€-960.000€ (1.500 με 2.000 € το μήνα). Επομένως οι εταιρείες απλώς θα «επένδυαν» διαφορετικά τα χρήματά τους, σε μια άλλη πιο εξελιγμένη μορφή τεχνολογίας, κάνοντας ορθή χρήση της τεχνολογικής ανάπτυξης και στοχεύοντας τόσο σε καλύτερο αποτέλεσμα όσο και σε μείωση του κόστους μέσω της απόσβεσης της επένδυσης που θα έχει βραχυχρόνιο ορίζοντα. Ας μην ξεχνάμε πως η τεχνολογία 5G δεν είναι μακριά. Το δίκτυο των οπτικών ινών υποστηρίζει αυτή την εξέλιξη στην τεχνολογία! Ήδη, αν δεν κάνω λάθος οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναπτύσσουν δικά τους δίκτυα, μεμονωμένα, σε γειτονιές του Δήμου μας.

Φυσικά συγχρηματοδότης θα μπορούσε να είναι ο Δήμος. Με τις κατάλληλες ενέργειες, η Περιφέρεια αλλά και το Κράτος (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης– Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων). Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω κάποιου προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. στα πλαίσια «Αναβάθμισης και Εκσυγχρονισμού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών».

Θέλω να τονίσω αυτό που ήδη ανέφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ίσως μετά από πάρα πολλά χρόνια, αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, απαρτίζεται από άτομα με μορφωτικό επίπεδο, εμπειρίες και γνώσεις που μπορούν να συνδυαστούν και να προσφέρουν σημαντικό έργο για τον τόπο! Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει και θέληση! Είναι στην διακριτική ευχέρεια όλων, αν θέλουν να αποτελέσουν ένα Δημοτικό Συμβούλιο της σειράς, ενώ έχουν τις δυνατότητες και τις ικανότητες, θεωρώ, να αποτελέσουν ένα Δημοτικό Συμβούλιο ΆΞΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ! Πρωτοπόρο και καινοτόμο, όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά και μπροστάρη και οδηγό για τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας!

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος