spot_img
16.3 C
Rafina
Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2026
spot_img

Μήνυμα και παράκληση του Λιμενάρχη Ραφήνας Γ.Κατσούλη για την προστασία του περιβάλλοντος

 

 

 

 

Η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς από το 1972 να εορτάζεται σαν «Παγκόσμια Ημέρα  Περιβάλλοντος» σ’ όλες τις χώρες – μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) με στόχο την ενημέρωση,  ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των πολιτών . 

Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να μας θυμίσει ότι ο καθένας από τη θέση του αλλά και όλοι μαζί σαν  σύνολο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος από τους  κινδύνους που το απειλούν. 

Ιδιαίτερα η Χώρα μας, τόπος με παράδοση στην εμπορική Ναυτιλία και στον τουρισμό, επιδεικνύει  χαρακτηριστική ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να  ανταποκρίνεται στο πνεύμα του εορτασμού . 

Ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας Α.Ε., Λιμενικό Ταμείο Δήμου Μαρκοπούλου Αστυνομικές Αρχές και οι  Ο.Τ.Α. παρακαλούνται για την από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων προστασίας θαλασσίου Περιβάλλοντος που  προκύπτουν στις περιοχές αρμοδιότητας τους και επιπλέον ανάληψη πρωτοβουλιών ιδίως ως προς: α) τη  διενέργεια καθαρισμού ακτών, χειμάρρων, θαλάσσιων περιοχών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς,  συλλόγους, σχολεία μη κυβερνητικές οργανώσεις και β) την τακτική αποκομιδή απορριμμάτων με παράλληλη  αποφυγή εναπόθεσης αυτών πλησίον χώρων απ΄ όπου δύναται να παρασυρθούν στη θάλασσα καθώς και την  αύξηση των διατιθέμενων κάδων εν΄ όψει θερινής περιόδου που παρουσιάζεται αυξημένη τουριστική κίνηση. 

Ιδιαίτερα οι Δήμοι περιοχής μας παρακαλούνται για την αποφυγή χρησιμοποίησης ως χώρους  εναπόθεσης απορριμμάτων (χωματερές κ.α.) περιοχές από τις οποίες αυτά παρασύρονται στη θάλασσα  (χείμαρροι κ.λ.π.). 

Οι Ν. Όμιλοι και Σύλλογοι Αλιέων παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους προκειμένου να  ευαισθητοποιηθούν στα θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος και ειδικότερα για τις υποχρεώσεις  τους αναφορικά με την παράδοση στις ειδικές ευκολίες υποδοχής των υγρών (πετρελαιοειδή, σεντινόνερα,  λιπαντέλαια) και στερεών αποβλήτων των σκαφών τους.

Οι φορείς Μέσης και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρακαλούνται για την ευαισθητοποίηση των  μαθητών αναφορικά με το προαναφερθέν θέμα αναλύοντας σε ομιλίες τους το μήνυμα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» . 

Οι Πλοίαρχοι των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πληρωμάτων αλλά και των  επιβατών με τη μετάδοση ανακοινώσεων από τα μεγάφωνα των πλοίων με τον απόπλου αλλά και κατά τον  πλου προκειμένου οι επιβάτες να χρησιμοποιούν τα δοχεία απορριμμάτων και να μην ρυπαίνουν τη θάλασσα. 

Ναυτικοί πράκτορες παρακαλούνται όπως ελέγξουν τη δυνατότητα τύπωσης μηνυμάτων αναλόγου  περιεχομένου επί των εισιτηρίων των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων λιμένα μας καθώς επίσης να συνδράμουν σε συνεργασία  με την Υπηρεσία μας στη προώθηση ενημερωτικού υλικού με σκοπό την ευρύτερη ευαισθητοποίηση του  επιβατικού κοινού. 

 

Κ.Λ.Ρ./Α΄ Λ/Τ Μαρκοπούλου που κοινοποιείται το παρόν εντέλλεται για ανάλογες ενέργειες.-

 Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ 

ΑΝΤΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Λ.Σ. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αυτή την εβδομάδα

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός 18χρονος μετά από πτώση από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία...

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Γιώργο Μαρίνο στο κοιμητήριο Βούλας – φωτογραφίες

Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο σόουμαν Γιώργο Μαρίνο είπαν...

Ραφήνα: Ομιλία για την επανάσταση του 1821 με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εν μέσω πολεμικής περιόδου οι άγνωστες αλήθειες για την...

Ο Μπραντ Πιτ στη Νέα Μάκρη: Γυρίσματα στον Ναυτικό Όμιλο και στο ιστορικό ξενοδοχείο Nireus

Κινηματογραφικό «αέρα» Χόλυγουντ έχει φέρει στη Νέα Μάκρη η...

Ανανέωση με balayage στο Κομμωτήριο Πλάτων στο Πικέρμι

Το balayage παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες τεχνικές...

ΝΕΑ

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός 18χρονος μετά από πτώση από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία...

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Γιώργο Μαρίνο στο κοιμητήριο Βούλας – φωτογραφίες

Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο σόουμαν Γιώργο Μαρίνο είπαν...

Ραφήνα: Ομιλία για την επανάσταση του 1821 με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εν μέσω πολεμικής περιόδου οι άγνωστες αλήθειες για την...

Ανανέωση με balayage στο Κομμωτήριο Πλάτων στο Πικέρμι

Το balayage παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες τεχνικές...

Τριγλία Ραφήνας – Κρυονέρι: Όλοι στο γήπεδο την Κυριακή

Σημαντικό παιχνίδι δίνει η Τριγλία Ραφήνας την Κυριακή 15...

Τα ζώδια σήμερα, Παρασκευή 13/3

Αναλυτικά τα ζώδια σήμερα, Παρασκευή 13/3 Αγαπητέ μου Κριέ, η...

RPN.GR