Μια απόφαση ου Αρείου Πάγου που δικαιώνουν τους δανειολήπτες έναντι των funds που έχουν στα χέρια τους τα σπίτια τους έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τράπεζες, αλλά και στις εταιρίες που έχουν μεταφέρει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια…
Το ανώτατο δικαστήριο με την απόφαση του 822/22 δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να ακυρώσουν με ανακοπές τις διαταγές πληρωμής και τους πλειστηριασμούς όταν αυτοί διενεργούνται, όχι από τις τράπεζες, αλλά από τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, τους γνωστούς servicers που έχουν πλέον όλα τα κόκκινα δάνεια.
Ως γνωστόν οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις δανείων. Τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων πραγματοποιούν οι servicers στους οποίους δεν ανήκουν τα δάνεια. Οι τίτλοι μπορεί να ανήκουν σε ξένα funds ή ακόμη και σε τράπεζες.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου που εντοπίζεται στον νόμο 3156/2003 που διέπει τις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ως εκ τούτου έχει προκύψει ζήτημα κατά πόσο οι servicers έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν οι ίδιοι σε πράξεις εκτέλεσης για λογαριασμό των funds (στα οποία ανήκουν οι απαιτήσεις ή οι τίτλοι), όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί με τον νόμο για τα «κόκκινα δάνεια» του 2015 (4354/2015), αλλά με τον νόμο για την τιτλοποίηση απαιτήσεων του 2003.
Το θέμα έχει θορυβήσει τους servicers καθώς πλέον είναι εκατοντάδες οι δανειολήπτες που δικαιώνονται και ανακόπτουν τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους.
Οι ενώσεις, τόσο των τραπεζών όσο και των ίδιων των servicers, κινούνται ήδη προς με το οικονομικό επιτελείο ώστε να καλυφθεί το νομοθετικό κενό με τροπολογία για να μην μπορούν οι δανειολήπτες να κερδίζουν τα δικαστήρια και την περιουσία τους, αλλά να την χάνουν με …νόμο του κράτους!