Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Εκ των προτέρων θα μπορεί πλέον μια περιοχή να κηρύσσεται σε «ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου», ενόψει δυσμενών καιρικών φαινόμενων κ.ά., προκειμένου έγκαιρα να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή καταστροφών, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και άλλες διατάξεις.
Το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, παρουσίασε εκτενώς στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως ανάφερε ο κ. Χαρδαλιάς στην περίπτωση που μια περιοχή θα κηρύσσεται σε «ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου» θα ισχύει ό,τι συμβαίνει και όταν κηρύσσεται σ’ έκτακτη ανάγκη. Ο κ. Χαρδαλιάς, υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, αναβαθμίζεται ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Επίσης, ανάφερε ότι συγκροτείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ή της Ένωσης Περιφερειών ανάλογα την περίσταση.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η Επιτροπή αυτή, αν αξιολογεί ένα έργο ότι είναι έκτακτη ανάγκη ή ειδικής κινητοποίησης και κριθεί ως κατεπείγον και άμεσα υλοποιήσιμο, τότε θα αδειοδοτείται από τη ΓΓΠΠ εντός 90 ημερών κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διαδικασίας. Τα έργα αυτά θ΄αφορούν αντιπλημμυρικά, συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμούς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Επίσης, τόνισε ότι όλοι οι δήμοι εντός 18 μηνών, πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει τα Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και στον καθ ένα εξ’ αυτών θα ιδρυθεί αυτοτελές γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια, στην έκταση της πρώην Πυροσβεστικής Σχολής.
Στην Ακαδημία θα λειτουργήσουν ειδικά «σχολεία» εκπαίδευσης για τις εθελοντικές ομάδες, των εμπλεκομένων υπαλλήλων των ΟΤΑ και των δημοσίων υπηρεσιών κ.ά. Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της υλοποίησης όλων αυτών, ο κ. Χαρδαλιάς , επισήμανε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 «υπάρχει ένα μεγάλο κονδύλι» το οποίο θα αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων τόσο για την ανανέωση του εναέριου στόλου όσο και της ενίσχυσης των μέσων (οχημάτων κ.ά.) των δήμων.