spot_img
30.5 C
Rafina
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2026
spot_img

Νέος Ποινικός Κώδικας: Ποιες είναι οι νέες ποινές για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων

 

 

 

Πώς τιμωρούνται η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η κίνηση ανάποδα σε μονόδρομο ή πάνω σε πεζοδρόμια αλλά και η οδήγηση σε κατάσταση σωματικής κόπωσης

Η κόπωση και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων κυρίως από οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και εταιρικών αυτοκινήτων. Τα τροχαία συμβάντα αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια, την πρώτη αιτία θανάτων όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα στις βιομηχανικές χώρες.

Ο νέος νόμος φιλοδοξεί να δημιουργήσει στους οδηγούς μια νέα συμπεριφορά στην οδήγηση, αφού οι συνέπειες είναι σοβαρές.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας- Ν 4619/2019 (ΦΕΚ Α΄ 95/11.6.2019) που ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις αρχές του μήνα με έναρξη ισχύος την 1 Ιουλίου, ουσιαστικά καταργεί τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε από την 1 Ιανουαρίου 1951 και προβαίνει στη ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος των ποινών, την κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων, την κατάργηση των πταισμάτων, καθώς και τον εξορθολογισμό των οικονομικών εγκλημάτων.

Έτσι σύμφωνα με τον νέο Κώδικα όποιος οδηγεί όχημα έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος ή έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, οδηγεί σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή αν οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο τιμωρείται -αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου. Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Δήμος Μαραθώνος: Σημαντική Ενημέρωση για τους Οδηγούς

Από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου έως και την Παρασκευή...

Μουσική Περιβαλλοντική Εκδήλωση στον Δήμο Παλλήνης

Ο Δήμος Παλλήνης, μέσω του Τομέα Ανακύκλωσης και της...

Νέος γύρος: Μπουρνούς σε Καλφαντή- ”Όλοι δικαιούνται 10 λεπτά δημοσιότητας”

Το πινγκ πονγκ έγινε ρίνγκ και έχουμε νέα απάντηση...

ΝΕΑ

Μουσική Περιβαλλοντική Εκδήλωση στον Δήμο Παλλήνης

Ο Δήμος Παλλήνης, μέσω του Τομέα Ανακύκλωσης και της...

Σύλλογος Καλεντζίου “Ο Κοκκινόβραχος”: Ένα όμορφο κλείσιμο για τη φετινή χορευτική χρονιά!

Πραγματοποιήθηκε το τελευταίο μας μάθημα χορού στο πανέμορφο Πέτρινο...

RPN.GR