Νέος πρόεδρος του ΟΑΣΑ ο Γιάννης Γκόλιας

746

Τη θέση του προέδρου του ΟΑΣΑ αναλαμβάνει από σήμερα ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Γιάννης Γκόλιας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. («ΕΕΣΥΠ»). Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, μοναδικού μετόχου του ΟΑΣΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αποφάσισε ομόφωνα τον διορισμό του κ. Γκόλια, στη θέση του Προέδρου, Μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ, θέση την οποία έως σήμερα κατείχε ο Γιάννης Σκουμπούρης, ο οποίος είχε διατελέσει και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού.

Ο Ιωάννης Γκόλιας είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό τίτλο σπουδών στις μεταφορές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από το 1991 είναι καθηγητής στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., ενώ από το 2002 είναι Διευθυντής Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής του Ε.Μ.Π.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και Μέλος της Επιτροπής για την αξιολόγηση Σχολών Πολιτικών Μηχανικών της Κροατίας, ενώ μεταξύ 2014-2019 διετέλεσε Πρύτανης του Ε.Μ.Π.. Επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταφορών, καθώς επίσης και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας, του Δ.Σ. της Εταιρείας Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων και Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων. Το 2015 διετέλεσε Υπηρεσιακός Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συγκοινωνιακές μελέτες και μελέτες σκοπιμότητας έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Μεταφορές. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και έχει λάβει περισσότερες από 4900 αναφορές. Διετέλεσε και είναι μέλος σε σειρά επιστημονικών επιτροπών της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.